Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătăţii, diagnosticată cu o boală autoimună gravă: «Nu este uşor!»

Ultima actualizare:

    Simona Pintea s-a retras de ceva timp din spaţiul public ca să se tratezeFoto: arhivă personală
Simona Pintea s-a retras de ceva timp din spaţiul public ca să se tratezeFoto: arhivă personală

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a devenit fără voia ei pacient şi abia acum se explică dispariţia ei de ceva vreme din spaţiul public. Ea a anunţat luni seara pe Facebook că a fost diagnosticată în luna noiembrie a anului trecut cu o boală autoiumă gravă şi a ales să se trateze în ţară.

Într-un mesaj pe Facebook, în care mărturiseşte că i se demonstrează şi ei că ”viaţa este imprevizibilă”, Sorina Pintea explică cum a aflat că suferă de o afecţiune pentru care necesită tratament, cu cortizon şi cu imunoglobuline.

„Imediat după instalarea mea la Ministerul Sănătăţii, mai exact pe data de 5 martie 2018, din cauza lipsei imunoglobulinelor, am activat Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene. În ultima parte a mandatului, am început să mă simt din ce în ce mai rău, dar am crezut că această stare se datorează oboselii. În data de 5 noiembrie 2019, am primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care şi cel cu imunoglobuline. Eu am încredere în sistemul medical din România așa că am ales să mă tratez la noi în țară, într-un spital de stat.

În momentul de față boala este în remisie, efectele tratamentului cu cortizon încă sunt vizibile, dar am considerat că este de datoria mea să aduc explicații pentru dispariția din spațiul public. Vreau să știți că de acum voi fi din nou prezentă pentru că boala nu m-a ținut departe de voi, doar că am comunicat mai puțin”, a scris fostul ministru al Sănătăţii.

Simona Pintea urmează tratament cu imunoglobuline

Sorina Pintea a intrat în dialog cu cei care au încurajat-o şi a mărturisit că nu îi este uşor, dar că a reuşit să-şi menţină starea de optimism şi mereu a avut zâmbetul pe buze. Întrebată cum a avut acces la tratamentul cu imunoglobuline, care lipseşte din multe spitale, fostul ministru a explicat că în unităţile sanitare din Baia Maie tratamentul este disponibil. "Nu se găseşte greu, trebuie comandată. Există şi programe naţionale, dar există şi obligaţia spitalelor de a avea în stoc pentru pacienţii care au nevoie", a punctat fostul ministru.

În ce constă tratamentul cu imunoglobuline şi cum se administrează

Imunoglobulinele sunt preparate derivate din plasma donatorilor umani. Utilizarea lor în terapie a dus la creşterea duratei de viaţă pentru numeroşi pacienţi. Principalele indicaţii terapeutice ale imunoglobulinelor sunt imunodeficienţele primare şi secundare. Utilizarea clinică a imunoglobulinelor a arătat eficacitate în numeroase patologii autoimune şi inflamatorii. Principalele căi de administrare sunt intravascular (i.v.) şi subcutanat (s.c.). Terapia cu imunoglobuline este considerată în general sigură. Majoritatea reacţiilor adverse sunt uşoare şi reversibile. Frecvent, sunt raportate reacţii adverse legate de modul de perfuzie. Alte reacţii sunt determinate de doză, produsul folosit sau comorbidităţile existente. Alegerea căii de administrare, a produsului farmaceutic şi a posologiei trebuie corelată cu nevoile pacientului, cu patologia, dar şi cu factorii de risc ai pacientului, notează www.medihub.ro

Citeşte şi:

Sorina Pintea, despre cazul de la Săpoca: «Suspiciunea e că asistentelor le-a fost frică»

Lista neagră a Sorinei Pintea. Numele spitalelor care nu au investit banii alocați vor fi făcute publice

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net