România va asigura președinția Consiliului UE. Ce are de făcut

Ultima actualizare:

    Oficialii de la Bruxelles vin în București pentru preluarea oficială a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastrăFOTO: romania2019.eu
Oficialii de la Bruxelles vin în București pentru preluarea oficială a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastrăFOTO: romania2019.eu

Oficialii de la Bruxelles vin în București pentru preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră. Joi, de la ora 20.00, la Ateneul Român va fi ceremonia oficială. Uite ce trebuie să facă România în următoarele șase luni!

Joi, 10 ianuarie, va fi ceremonia oficială de preluare a președinției Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră. Pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, vor susţine discursuri președintele Comisiei, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dăncilă, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, și Donald Tusk, președintele Consiliului European. Împreună cu Parlamentul European, Consiliul UE este principalul organism de putere al UE.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni (ianuarie – iunie 2019). În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „troika”. Troika stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni. Trioul actual este alcătuit din președințiile Estoniei, Bulgariei și Austriei.

Programul președinției acordă o atenție deosebită chestiunilor legate de azil și de migrație, protejării frontierelor externe, combaterii radicalizării, a terorismului și a crimei organizate, securității cibernetice și apărării valorilor europene.

Miniștrii din statele membre ale UE se reunesc în cadrul Consiliului pentru a discuta, modifica și adopta acte legislative și pentru a coordona politici. Ei sunt abilitați să angajeze guvernelor lor în îndeplinirea acțiunilor asupra cărora s-a convenit în cadrul reuniunilor Consiliului.

Misiunile Președinției Consiliului UE

Președinția este responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația UE, de asigurarea continuității agendei UE, a unor procese legislative bine organizate și a cooperării dintre statele membre. Pentru aceasta, Președinția trebuie să acționeze ca un intermediar onest și neutru.

Experienţa ultimilor ani arată că una din cele mai mari provocări pentru statul titular al mandatului din fruntea Consiliului de Miniştri din UE o reprezintă posibilele crize ce izbucnesc în cursul celor şase luni, aşa cum au fost criza financiară ori cea migratorie. Finalizarea Brexit reprezintă, deja, o provocare prin deznodământul imprevizibil pe care România îl va avea de gestionat, cu implicaţii sensibile în plan naţional, având în vedere implicaţiile ieşirii Marii Britanii din UE asupra numeroasei comunităţi româneşti din această ţară.

Ce este Consiliul Uniunii Europene

  • Rol: reprezintă guvernele statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE.
  • Membri: miniștrii din fiecare țară a UE care răspund de domeniul de politică supus discuțiilor.
  • Președinte: fiecare stat membru al UE deține președinția prin rotație, pe o perioadă de 6 luni.
  • Înființare: 1958 (sub denumirea de Consiliul Comunității Economice Europene)
  • Sediu: Bruxelles (Belgia)

Ce face Consiliul UE

  • Negociază și adoptă legislația UE, împreună cu Parlamentul European, pe baza propunerilor înaintate de Comisia Europeană.
  • Coordonează politicile țărilor UE.
  • Elaborează politica externă și de securitate a UE.
  • Încheie acorduri între UE și alte țări sau organizații internaționale.
  • Adoptă bugetul UE.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net