Protest la ceremonia de preluare a preşedinţiei Consiliului UE de către România

romania_preia_presedintia_consiliului_ue.jpg

steagul uniunii europene
Oficialii de la Bruxelles vin în București pentru preluarea oficială a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră
FOTO: romania 2019.eu

Zile importante pentru țara noastră, astăzi și mâine ( 9 și 10 ianuarie). Oficialii de la Bruxelles vin în București pentru preluarea oficială a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră. Autoritățile au luat măsuri de securitate și au impus restricții în trafic. S-a anunțat și un protest al ONG-urilor.

Măsuri de securitate cum nu s-a mai văzut, astăzi și mâine, în Capitală. Oficialii de la Bruxelles vin în București pentru preluarea oficială a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi 28 de comisari europeni vin în România, pentru preluarea oficială a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră.

Lor li se adaugă şi alte zeci de oficialităţi europene, precum şi 70 de jurnalişti străini, care vor relata despre evenimentele din Bucureşti.

Programul oficialilor europeni

Delegaţiile străine au început să vină din această dimineaţă, însă primul moment important va avea loc joi seara, la Ateneul Român. De la ora 20.00, va avea loc un concert, la care participă Jean-Claude Juncker, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi cei 28 de comisari europeni.

Pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, vor susţine discursuri președintele Comisiei, Jean Claude Juncker, premierul Viorica Dăncilă, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, și Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Muzica va fi asigurată de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din toate statele membre.

Programul întâlnirilor oficiale

Jean-Claude Juncker va avea o întâlnire la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, apoi şeful Comisiei Europene va merge la Palatul Victoria, unde se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă. După ambele întâlniri vor avea loc şi declaraţii de presă.

Şeful Comisiei Europene se va întâlni, la Parlament, şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum și cu un reprezentant al Camerei Deputaților.

România deține președinția din 1 ianuarie până în 1 iulie 2019. Peste 1.500 de reuniuni vor fi prezidate de România în ţară şi la Bruxelles. 200 de întâlniri oficiale vor avea loc în România, în marja preşedinţiei. România va reprezenta Consiliul UE la sute de întâlniri în cadrul Parlamentului European. Vor fi negociate circa 200 de dosare de mare importanţă. 

Măsuri de securitate

  • Invitaţii vor fi cazaţi în mai toate hotelurile mari din Capitală, acolo unde li se va putea asigura maximumul de securitate şi confort. Diplomaţii şi oficialii vor fi plimbaţi între evenimente cu maşini de lux, puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe. Înalții reprezentanţi UE care vor veni la Bucureşti vor beneficia de maşini blindate, conduse de ofiţeri ai Serviciului de Protecție și Pază. Delegaţiile vor primi şi autocare de lux, la fel, și grupul jurnaliştilor străini.
  • Traficul rutier va fi restricționat doar în zona Ateneului şi pe Calea Victoriei. Circulația nu va fi blocată complet, iar restricţiile vor fi în vigoare doar în perioada sosirii şi plecării oficialităţilor.

Sunt anunțate proteste

Organizaţiile Rezistenţa, Corupţia Ucide, Iniţiativa România şi Geeks 4 Democracy anunţă organizarea pe 10 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, a mitingului ”Vrem Europa, nu dictatură”. Mitingul e organizat exact în momentul în care la Ateneu are loc ceremonia de preluare a preşedinţiei rotative a UE de către România, în prezenţa înalţilor oficiali europeni: preşedintele Comisiei, al Consiliului European, al Parlamentului European, scrie news.ro. Organizatorii anunţă că mitingul este unul de susţinere a parcursului pro-european al României şi de sprijin pentru statul de drept şi justiţia independentă. Cele patru organizaţii le cer participanţilor să vină la miting cu drapelurile României şi Uniunii Europene. ”Vrem să fim văzuţi de ei. Vrem să se înteleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetăţeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiţie independentă, solidaritate, transparenţă în decizii şi în cheltuirea banului public”, au scris pe Facebook organizatorii evenimentului.

Loading...