Pilonul II de pensii private 2020. Câți bani au strâns românii în conturi

Ultima actualizare:

    Tinerii care contribuie de 5 ani la Pilonul II au între 1.700 și 4.700 de lei în conturi, iar cei care o fac de 10 ani au ajuns la peste 19.000 de lei
Tinerii care contribuie de 5 ani la Pilonul II au între 1.700 și 4.700 de lei în conturi, iar cei care o fac de 10 ani au ajuns la peste 19.000 de lei

Pilonul II de pensii private 2020 se bucură de peste 7,2 milioane de contribuabili. Dintre aceștia, 2,1 milioane au strâns, în aproape 12 ani, peste 10.000 de lei în conturile personale, în timp ce peste 850.000 au depășit pragul de 20.000 de lei, au anunțat astăzi, 22 ianuarie, reprezentanții Asociației care Reprezintă Administratorii Fondurilor de Pensii (APAPR).

APAPR a prezentat astăzi cele mai recente date privind sistemul de pensii private, precum și rezultatele unui sondaj privind percepțiile românilor cu privire la sistemul de pensii private.

Datele arată că în 2019 randamentul investițional mediu al fondurilor de Pilon II a atins un nivel record pentru ultimii nouă ani, de 11,8%.

Media anualizată pe toată perioada de funcționare, de aproape 12 ani, a Pilonului II a ajuns la 8,35%.

Câștigul românilor la Pilonul II: 2,6 miliarde de euro

Astfel, câștigul net generat de fonduri, exclusiv în beneficiul participanților, a fost 2,6 miliarde de euro, dintre cele 13,5 miliarde aflate în prezent în administrare.

Valoarea medie a unui cont este de peste 19.000 de lei
Valoarea medie a unui cont este de peste 19.000 de lei

În aceeași perioadă, valoarea comisioanelor reținute de firmele care gestionează Pilonul II de pensii a depășit 2,33 miliarde de lei. În prezent, 7,4 milioane de contribuabili au pensie privată obligatorie.

Dintre aceștia, 2,1 milioane de români au strâns, din 2008 și până în prezent, peste 10.000 de lei în conturile personale, în timp ce peste 850.000 au depășit pragul de 20.000 de lei.

Contribuția scăzută la Pilonul II, 10 miliarde de lei în minus 

Totuși, românii au sume cu 17% mai mici în conturi din cauza nerespectării creșterii contribuției. În mod normal, acum ar fi trebuit să cotizăm lunar cu 6% din salariu, dar iată că suma a scăzut mereu.

Ceea ce înseamnă contribuții totale mai mici, dar și bani mai puțin în conturi. Specialiștii spun că avem în minus cu 10 miliarde de lei.

În 2019 a fost cel mai bun randament la Pilonul II
În 2019 a fost cel mai bun randament la Pilonul II

Totodată, datele Autorității de Supraveghere Financiară arată că valoarea contului personal este puternic influențată de durata de participare la fondurile de pensii.

Valoarea medie a contului la Pilonul II, 19.000 de lei

Dacă participanții intrați în sistem în ultimii 5 ani (de regulă foarte tineri și aflați la primele locuri de muncă) au acumulat în medie sume între 1.400 și 4.700 de lei, pentru participanții cu mai mult de 10 ani de contribuții valoarea medie a contului era anul trecut de peste 19.000 de lei.

70.000 de persoane primesc pensia privată

În prezent, 70.000 de pensii private sunt în plată și vorbim despre o sumă de 100 de milioane de euro. Banii sunt primiți toți o data sau lunar, timp de cinci ani, de către pensionarii ieșiți la limită de vârstă, pe caz de boală, anticipat ori de către moștenitori, acolo unde unde titularii au decedat.

Ce spun românii despre Pilonul II

75% dintre români cred că Pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui menținut, iar satisfacția lor față de acest sistem este în creștere, potrivit unui sondaj național de opinie realizat recent. 45% spun că au multă și foarte multă încredere în sistemul de pensii private.

Statul nu a virat contribuții de 10 miliarde de lei, odată cu diminuarea contribuției la Pilonul II
Statul nu a virat contribuții de 10 miliarde de lei, odată cu diminuarea contribuției la Pilonul II

„În general, participanții Pilonului II au o opinie favorabilă în legătură cu modul în care fondurile de pensii private sunt administrate, românii consideră că Pilonul II este o idee bună care trebuie menținută. Sprijinul populației pentru Pilonul II a rămas constant și majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR”, remarcă sociologul Monica Alexandru de la ISRA Center.

Sondajul a vizat populația urbană cu loc de muncă, cu vârstă între 20 și 55 de ani și venituri peste 2.500 de lei, pe un eșantion de 1.147 de repondenți. Aceștia au fost intervievați față în față, sondajul având o marjă de eroare mai mică de 2,9%.

500.000 de români contribuie la Pilonul III

Anul 2019 a adus evoluții favorabile și în rândul Pilonului III de pensii private facultative, care a depășit în premieră nivelul de 500.000 de contributori. Nivelul anual al contribuțiilor virate de participanți la fondurile facultative a atins în 2019 un nivel record absolut. Este vorba despre  343 milioane de lei, cu 15% mai mult decât în 2018.

Câștigul pentru net pentru contribuabili
Câștigul pentru net pentru contribuabili

Sondajul ISRA a vizat și acest sistem, unde doar 41% dintre repondenți cunosc că au posibilitatea de a contribui pe cont propriu la o pensie facultativă și 18% cunosc posibilitatea ca angajatorul să le platească o astfel de contribuție ca parte a pachetului de beneficii salariale.

Dintre cei intervievați, 7,3% s-au declarat interesați de acest sistem și spun că sunt șanse mari să acceseze o pensie facultativă în următorul an.

60% dintre români nu pot economisi din salariu

În pofida creșterii cu 15% a salariului mediu pe economie în 2019, tot mai puțini români spun că pot economisi o parte din veniturile lor: doar 34% dintre români economisesc cu regularitate (în scădere față de 45% în 2018), în timp ce 60% dintre cei intervievați spun că nu pot pune deoparte nici un leu din ce câștigă (în creștere față de 51% în 2018).

Corelația acestor informații sugerează o înclinaţie spre consum a populaţiei, ceea ce face Pilonul II și III de pensii private cu atât mai importante pentru protecția financiară viitoare a românilor.

De altfel, doar 11% dintre salariații cu venituri peste medie reușesc să economisească activ, pe cont propriu, pentru pensie.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/nu-te-mai-poti-muta-de-la-pilonul-ii-la-pilonul-i

https://www.click.ro/news/national/cat-de-sigure-sunt-de-fapt-pensiile-private-din-romania-poti-sa-pierzi-banii

https://www.click.ro/news/national/totul-despre-pensiile-private-obligatorii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net