Noul acord de guvernare al Coaliției. Ce prevede documentul

florin-citu-facebook.jpg

Florin Cîțu premierul României
Florin Cîțu nu va mai lua decizii până nu se consultă cu Coaliția

Noul acord de guvernare al Coaliției a fost semnat marți seară de liderii PNL, USR PLUS și UDMR. Acest lucru s-a întâmplat în urma crizei politice izbucnite după demiterea ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, de către premierul Florin Cîțu. Iată ce prevede noul document, așa cum s-au înțeles între ei partidele politice aflate la guvernare.

S-au împăcat! Liderii Coaliției au ajuns, în sfârșit, la o înțelegere, iar criza politică în care ne adâncisem odată cu demiterea lui Vlad Voiculescu pare că a luat sfârșit. Liderii formațiunilor politice aflate la guvernare au semnat un nou acord, iar documentul prevede reguli noi ale „jocului”. 

Noul acord al Coaliției. Ce prevede documentul

A fost nevoie să se ajungă la noi înțelegeri pentru a putea funcționa în continuare împreună și pentru a ține Coaliția unită. Motiv pentru care liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat un nou acord de guvernare. Regulile jocului se schimbă! Iată cum!

Documentul se numește Act adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020” și stabilește următoarele: 

 • Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție. Prin urmatre, s-a stabilit ca deciziile să fie luate împreună, relația dintre cele trei partide să fie una colegială căci cu toții se află de aceeași baricadă.
 • Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate. Mai pe scurt, este interzis ca membrii coaliției să se „autosaboteze”.  
 • Prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție. Cu alte cuvinte, dacă va mai dori să demită vreun ministru, premirul va trebui să anunțe partidul din care face parte oficialul respectiv, iar apoi vor urma dezbateri pe această temă. Premierul nu va mai lua decizii până nu se consultă cu Coaliția. 

Agenda Coaliției

 • Ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, o dată la Camera Deputaților, o dată la Senat. 
 • Fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor. 
 • Temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție. 
 • Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale. 
 • Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.

Prioritățile Coaliției de guvernare

 • Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției. Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern. 
 • Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.
 • Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.
 • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului. 
 • Adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene - MCV, GRECO și Comisia de la Veneția. 
 • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție. 
 • Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor. 
 • Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului. 

Ludovic Orban, președintele PNL

Dan Barna, co-președinte USR-PLUS 

Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS 

Kelemen Hunor, președintele UDMR (RMDSZ)

CITEȘTE ȘI: Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS la Ministerul Sănătății

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1