Meserii care nu mai există și care vor fi scoase din nomenclator. Raluca Turcan a ales 189 de ocupații vechi

lustragiu-meserie-veche.jpg

Pe vremuri exista meseria de lustragiu
Pe vremuri exista meseria de lustragiu
Foto: bucurestiulmeudrag.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Multe meserii care nu mai există pe piața muncii vor fi scoase din nomenclator. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a ales 189 de ocupații vechi, printre care legător de păr, scuturător, aburitor de plută sau meșteșugar cenușeritor.

189 de ocupații încă prezente în Codul ocupațiilor din România (COR) nu se mai practică astăzi și alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO) nu se regăsesc în COR. 

raluca-turcan-discutie-despre-meseriile-vechi-si-noi.jpg

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, la discuții cu mai mulți reprezentanți ai companiior, legat de ocupațiile din România
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, la discuții cu mai mulți reprezentanți ai compamnior, legat de ocupațiile din România
Foto: Facebook/Raluca Turcan

Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cei de la Autoritatea Națională pentru Calificări.

Meserii care nu mai există și care vor fi scoase din nomenclator. Raluca Turcan a ales 189 de ocupații vechi

”Am discutat cu reprezentanții a șapte mari companii din România și ai Confederației Patronale ”Concordia”, care oferă împreună aproape 400.000 de locuri de muncă, despre finalizarea demersurilor de actualizare a Codul ocupațiilor din România, proiect care a presupus, în ultimele luni, mai multe sesiuni de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupațiilor este cu mult depășit de realitatea din piață, mai ales odată cu dezvoltarea accelerată a domeniului IT și cerințele de digitalizare și tehnologizare existente în majoritatea sectoarelor de activitate. Vrem ca modificările pe care le realizăm acum să includă toate <<meseriile viitorului>> și, mai mult, ne-am propus să simplificăm procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupații în COR, tocmai pentru ca actualizarea acestuia să nu mai fie în contratimp cu realitatea de pe piața muncii”, a anunțat Raluca Turcan.

Meserii care vor fi scoase: Aburitor de plută, scuturător sau legător de păr

Printre cele 189 de meserii se află: ceruitor de piastrine, ceruitor pentru acordeoane, filator corzi pentru piane, legător de păr, meșteșugar cenușeritor, scuturător, aburitor plută.

În plus, există propuneri ca să fie introduse profesii precum: arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relația cu investitorii, expert în securitate cibernetică.

Toți cei care doresc să formuleze propuneri privind actualizarea ocupațiilor sau doresc să primească sprijin pentru a include o nouă ocupație în COR au la dispoziție  adresa de mail ocupatii@mmuncii.gov.ro, gestionată de direcția specializată din Ministerul Muncii.

 

Citește și: 

Serial "Meserii uitate": În 20 de ani a "tămăduit" mii de cărţi

Care vor fi meseriile viitorului. Unele nici nu s-au inventat încă

 

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5