Care vor fi meseriile viitorului. Unele nici nu s-au inventat încă

Ultima actualizare:

    Specialiștii spun că 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, iar 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizăriiFOTO: adevarul.ro
Specialiștii spun că 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, iar 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizăriiFOTO: adevarul.ro

Cine mai vrea astăzi să devină dactilograf ori telefonist? Sunt meserii inutile în ziua de azi. Dar peste 30 de ani, care vor fi meseriile viitorului? Specialiștii spun că 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, iar 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării.

Toți părinții se gândesc la viitorul copiiilor lor și îi pregătesc de mici să își aleagă un drum cât mai bun în viață. Iată că specialiștii spun că 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate, iar 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării.

În studiul făcut recent de specialiștii de la Dell Technologies, o uriașă companie americană care pregătește oamenii pentru viitorul digital, vor apărea meserii noi la care acum nu se gândește nimeni.

”România este total nepregătită pentru acest viitor. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire în ceea ce priveşte absolvenţii STEM - ştiinţă, inginerie, matematică”, a spus Andreea Paul, preşedinta Fundației Inițiativa pentru Competitivitate (INACO), la deschiderea anului școlar.

Ce meserii vor dispărea

Prima meserie care va dispărea integral în Statele Unite ale Americii este cea a şoferilor, pentru că maşinile cu pilot automat vor lua locurile şoferilor, urmând să dispară şi meseriile operator call-center.

În agricultură, de exemplu, au fost introduse deja tractoarele/combinele autonome, fără şofer, supravegheate de un singur operator care coordonează de la un computer maşinile agricole. În plus, fermele mari investesc mult în construcţia de roboţi care culeg fructele.

Speciliștii au schițat o listă scurtă de posibile meserii ale viitorului pentru următorii 10 ani include: asistarea persoanelor în vârstă; asistarea roboţilor din domeniul medical; analiza datelor primite prin Internet; gestionarea datelor complexe din oraşele inteligente; detectivul de date; brokerul de date personale.

La nivel mondial, funcţionau 74 de roboţi industriali la 10.000 angajaţi. În topul ţărilor cu cei mai mulţi roboţi industriali funcţionali la fiecare 10.000 angajaţi primul loc este ocupat de Coreea de Sud (631), urmată de Singapore (488), Germania (309), Japonia (303).

În acest top, România se afla pe locul 37 din 44 de ţări analizate, cu doar 15 roboţi la 10.000 angajaţi, de opt ori mai puţin decât media UE (118 roboţi la 10.000 angajaţi).

Ce profesii vor rezista în următoarele decenii

Unul din două joburi va dispărea, spun specialiștii. Unele meserii se vor transforma în unele cu totul noi sau vor dispărea cu totul. Exista câteva domenii care pot oferi joburi sigure în următorii ani, indiferent de modul în care se va mișca piața muncii.

Sănătate. Din cauza îmbătrânirii populației va fi mereu o cerere mare pentru medici, asistente medicale, terapeuți, farmaciști. Cei interesați de un job în domeniul sănătății, trebuie să știe să relaționeze cu oamenii și să aibă cunoștințe de chimie, biologie, matematică.

Tehnologie. Calculatoarele și smartphone-urile au schimbat felul în care comunicăm. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, profesioniștii în IT, precum programatorii, specialiștii în securitate cibernetică, administratorii de infrastructură IT vor fi din ce în ce mai solicitați.

Energie alternativă. Petrolul și gazul nu vor dispărea prea curând, iar afacerile dezvoltate în jurul energiilor alternative creează deja mii de locuri de muncă precum mecanici, specialiști în știință, ingineri, specialiști în vânzări și marketing. Și domeniul se dezvoltă de la an la an.

Drept internațional. Pe măsură de afacerile devin tot mai globale, iar comerțul internațional crește, companiile vor avea nevoie de specialiști în Drept internațional, care să cunoască foarte bine codurile fiscale, regulamentele legate de muncă și de mediu, de etică. Cei care vor să profite de această oportunitate trebuie să știe să comunice foarte bine și să învețe una sau mai multe limbi străine.  Au nevoie de o gândire analitică și creativitate pentru a găsi cele mai bune soluții.

Content Writer. Există o mare cerere în piață pentru editori de conținut, care să scrie articole în online, pe, bloguri sau publicații tipărite. Nu este nevoie de o specializare anumite pentru acest tip de activitate. Cerințele pentru acest job sunt următoarele: abilități foarte bune de comunicare, creativitate și originalitate. În plus, este nevoie de disciplină pentru a reuși să respecți deadline-urile.

Marketing. Competiția tot mai accentuată dintre jucătorii din piață și dorința lor de a dezvoltă produse și servicii cât mai originale face că cererea de specialiști în marketing să fie tot mai mare. Absolvirea unor cursuri universitare de marketing este utilă, însă nu necesară. În ziua de astăzi există o mulțime de cursuri pe care tinerii le pot face pentru a se specializa în acest domeniu.

Analist financiar. Pe măsură ce viitorul financiar va fi tot mai puțin predictibil, cererea în piață pentru analiști financiari va există mereu. Este un job care nu va dispărea prea curând din peisaj. Cei mai mulți oameni care lucrează în această industrie au absolvit cursuri economice, unii dintre ei sunt chiar absolvenți de MBA.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net