„M-am vaccinat anti Covid-19. Ce trebuie să fac de acum încolo?” 5 întrebări și răspunsuri

Ultima actualizare:

    Până în prezent, s-au vaccinat anti Covid-19 peste 5 milioane de oameni
Până în prezent, s-au vaccinat anti Covid-19 peste 5 milioane de oameni

Până în prezent, peste 5,1 milioane de persoane din 22 de țări ale lumii au primit o doză de vaccin anti Covid-19. Iar campania de vaccinare este abia la început. Este firesc, așadar, să ne întrebăm ce se va întâmpla cu viața noastră după imunizare. Iată 5 întrebări și răspunsurile pe care le oferă experții tuturor celor care s-au vaccinat sau urmează s-o facă.

Am primit prima doză de vaccin. Sunt imun la Covid-19?

După ce ai primit prima doză de vaccin există șansa să te fi imunizat la Covid-19, dar nu în totalitate. Potrivit unui articol publicat pe sciencealert.com, dovezile clinice din studiile privind vaccinul Pfizer-BioNTech au sugerat faptul că există un grad puternic de protecție împotriva Covid-19 ce apare la aproximativ 10 zile după administrarea primei doze de vaccin. Dacă este să vorbim în procente, experții au precizat că ar fi vorba despre o protecție de aproximativ 52%. După ce ai fost vaccinat a doua oară, protecția este și mai mare - de aproximativ 92%. Însă, chiar și în lumina unor astfel de rezultate pozitive și optimiste, există totuși o mică posibilitate ca virusul să invadeze în continuare țesuturile din stratul de suprafață al cavității nazale și să se reproducă înainte ca sistemul imunitar să fi apucat să răspundă în vreun fel la vaccin. Dacă s-a întâmplat acest lucru, persoana respectivă ar putea să aibă simptome foarte ușoare de boală sau să fie chiar asimptomatic în schimb ea devine automat purtătoare a virusului și poate infecta alte persoane sănătoase. 

Mai port mască după ce m-am vaccinat?

Masca de protecție trebuie purtată în continuare, chiar dacă te-ai vaccinat cu ambele doze de vaccin. Este foarte posbil să contactezi virusul și după ce te-ai vaccinat și, chiar dacă tu te simți bine, ești purtător și îl poți răspândi mai departe. Specialiștii recomandă purtarea măștii de protecție până când întreaga populație a lumii va fi vaccinată, iar acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Însă, pe măsură ce oamenii se vaccinează, putem spera o descreștere a numărului de cazuri de îmbolnăvire, de internări și în spital și de decese. 

Mai trebuie să intru în carantină dacă am fost vaccinat cu ambele doze?

CITEȘTE ȘIProspectul vaccinului anti-COVID-19 care a ajuns în România. Recomandări generale, modul de administrare şi contraindicaţiile

Din același motiv pentru care trebuie să purtăm în continuare măști, trebuie să respectăm și procedurile stricte de izolare și carantină. Poți fi imun la boală și purtător de virus, motiv pentru care intrarea în carantină reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a răspândirii virusului. Oficial ai Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că „până nu știm mai multe, recomandăm ca și persoanele vaccinate să ia aceleași măsuri de precauție. Măcar până când ajungem la acea „imunitate de turmă”, care ne-ar proteja pe viitor. 

Când vom atinge imunitatea de turmă?

Nu se știe cu exactitate când vom atinge imunitatea de turmă. Însă, o comunitate poate avea încredere că virusul va fi eradicat local doar dacă aproximativ 70% din populația sa devine imună pentru o perioadă suficient de lungă încât să prevină replicarea continuă a virusului. 

Am primit ambele doze de vaccin. Va trebui să mă mai vaccinez în viitor?

Este imposibil de spus acum dacă pe viitor vom mai avea nevoie de încă o rundă de vaccinare anti Covid-19. Ce se știe deocamdată sigur este faptul că, dacă ne infectăm, organismul este capabil să-și amintească virsul pentru o perioadă de 8 luni. Este foarte posbil să descoperim că această imunitate durează chiar și până la un an. Această descoperire este foarte importantă mai ales pentru planificarea și organizarea campaniilor de vaccinare. Însă, mai devreme sau mai târziu,celulele care păstrează informațiile cu privire la existența virusului în organism tind să uite acest lucru. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net