Localități terorizate de urși. Cum se apără locanicii de atacul sălbăticiunilor

Ultima actualizare:

    Urșii înfometați ajung tot mai des în comunitățile de oamenifoto: captura Facebook
Urșii înfometați ajung tot mai des în comunitățile de oamenifoto: captura Facebook

Atacurile repetate ale urșilor au pus pe jar o întreagă localitate din Bistrița-Năsăud. Oamenii din comuna Milaș sunt terorizați și au ajuns să facă de pază cu rândul la marginea localității pentru că urșii își fac apariția în fiecare noapte și le atacă animalele din gospodărie. Localnicii au găsit însă o soluție inedită pentru a se apăra de urși.

În fiecare noapte oamenii fac de pază la marginea satului. Și-au coborât oile de la stâne și le protejează în țarcuri improvizate. Aprind focuri, strigă: ”Ursul, bă!”, fac zgomot infernal. Unii vin înarmați cu vuvuzele sau bat în bucăți de tablă cu bâtele. Ca să nu fie luați prin surprindere, luminează cu lanterne puternice câmpul și sunt atenți la orice lătrat al câinilor.

Urșii atacă animalele noapte de noapte

Localnicii din comuna Milaș sunt terorizați de mai bine de o săptămână de o familie de urși, care s-a stabilit în zonă de câțiva ani. Animalele își fac apariția noapte de noapte și atacă porcii și oile din gospodării. Este vorba despre doi masculi și o femelă cu pui.

Oamenii spun că, dacă până anul acesta atacurile erau sporadice, acum urșii terorizează comunitatea noapte de noapte. Într-o singură săptămână, urșii au atacat 4 gospodării și au omorât 6 porci.

Acum câteva zile, urșii au atacat un cioban care se afla cu oile în câmp. Norocul lui a fost că nu era departe de sat, iar vecinii s-au mobilizat cu câinii și au reușit să sperie și să alunge animalul.

Autoritățile locale spun că au anunțat deja președintele asociației de vânătoare, dar și autoritățile județene și așteaptă ca zilele acestea să se ia o măsură și să se alunge urșii din zonă.

Cei de la Garda Forestieră şi de la Asociaţia de Vânătoare din judeţ au venit să vadă câte animale au fost omorâte, iar localnicii urmează să fie despăgubiţi.

Spital de urgență, împrejmuit cu gard electric

Acesta nu este însă singurl caz de atac al urșilor.  

Clădirea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc a fost împrejmuit cu un gard electric care să ţină departe urşii. Măsura a fost luată de Consiliul Judeţean Harghita, iar gardul ar trebui să ţină departe urşii care au intrat de mai multe ori în curtea spitalului, a fost instalat de către o firmă de specialitate. Panourile de avertizare sunt deocamdată în limba română, dar autorităţile anunţă că vor exista şi în limba maghiară.

Autoritățile spun că amperajul din instalaţie nu pune în pericol viaţa oamenilor, nici a animalelor şi nu cauzează răni.

Cetatea Poenari, închisă

Și autoritățile din Argeș au probleme cu urșii. Cetatea Poenari, una dintre principalele atracţii turistice ale judeţului, a fost închisă din nou, începând de miercuri, 27 martie. Motivul este acelaşi ca la precedentele măsuri similare; obiectivul nu este sigur din cauza urşilor.

”În calitate de administrator al Cetăţii Poienari, Muzeul Judeţean Argeş a făcut solicitări scrise Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş, Direcţiei Silvice Argeş şi Instituţiei Prefectului Argeş pentru a se întreprinde toate măsurile necesare, conform atribuțiilor legale, în vederea evitării producerii unor incidente grave.

”Accesul la Cetatea Poienari va fi posibil după ce ne vom asigura că nu mai este niciun pericol în zonă”, transmit reprezentanții Muzeului Județean Argeș.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net