Legenda mănăstirii Vodița, cea mai veche din România. Unde se află lăcașul care atrage turiștii ca un magnet

Ultima actualizare:

    Mânăstirea de călugări Vodița din județul Mehedinți este cea mai veche din România Foto: ro.wikimedia.org
Mânăstirea de călugări Vodița din județul Mehedinți este cea mai veche din România Foto: ro.wikimedia.org

Mânăstirea Vodița este cea mai veche ctitorie voievodală atestata documentar si primul așezământ monahal ortodox din România. Biserica este situată în județul Mehedinți, la numai un kilometru de apele Dunării, la o distanță de 17 kilometri de Drobeta Turnu Severin si la opt kilometri de Orșova. Click! îți spune povestea incredibilă a acestui monument istoric

Inchinată Nașterii Domnului și Sfântului Antohie ce la Mare, mânăstirea a fost intemeiată în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, în apropierea graniței dintre imperiul Austro-ungar și Țara Românească. Biserica a fost ridicată între anii 1370-1372, de către Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I. Potrivit creștinortodox.ro, lăcașul de cult devine foarte important prin daniile făcute de voievodul Vladislav, urmate de cele ale altor domnitori printre care Dan I, Mircea cel Batran, Dan al II-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos. Despotul Serbiei, Ștefan Lazarovici îi sporește avuția în anul 1406, dăruindu-i 10 sate sârbești.

Mânăstirea Vodița, distrusă și reclădită de mai multe ori

Mânăstirea Vodița a devenit cel mai puternic centru duhovnicesc, cultural și misionar al zonei. Din păcate, desele atacuri ale turcilor asupra cetăților de la Dunăre au determinat mutarea călugărilor strânși la Vodița într-o zonă mai sigură. Locul unde au fost mutați a fost ales de Sfântul Cuvios Nicodim, un călugăr originar din Serbia, care a ridicat între anii 1377-1378, Mânăstirea Tismana. Odată cu ocuparea cetății Severin de către armatele turcești, în anul 1524, toate moșiile Mânăstirii Tismana, aflate în jurul Mânăstirii Vodița au fost confiscate. În anul 1500, așezământul monahal a fost devastat complet de turci. Apare din nou menționat într-un document din 14 octombrie 1662 când țarul Alexei Mihailovici a făcut o donație. În iunie 1689 Mânăstirea Vodița a fost rezidită, iar în în anul 1700, apare menționată în harta mânăstirilor din Oltenia, întocmită de stolnicul Constantin Cantacuzino. In data de 5 septembrie 1891, când episcopul Ghenadie al Râmnicului efectuează o vizită canonică la Mânăstirea Vodița, el constată starea avansata de degradare a bisericii, ale cărei chilii stăteau să se prăbușească. În 1991 încep lucrările de refacere a așezământului monahal care sunt finalizate 10 ani mai târziu. Mânăstirea Vodița a fost sfintita în data de 29 iulie 2001, de catre Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Oltenie.

Citiți și

Tradiţii pentru spor şi sănătate la praznicul Sfântului Antonie cel Mare

Minunile Sfântului Nectarie la Mănăstirea Radu-Vodă - VIDEO

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net