Klaus Iohannis pentru managerii de spitale: «Trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem»

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis le-a cerut managerilor de spitale să protejeze cadrele medicalefoto: arhiva Click!
Klaus Iohannis le-a cerut managerilor de spitale să protejeze cadrele medicalefoto: arhiva Click!

Președintele României a prezidat marți o videoconferință cu managerii de spitale. Klaus Iohannis le-a spus managerilor că în această perioadă trebuie să se descurce cât se poate de bine cu ceea ce au și le-a cerut să protejeze cadrele medicale prin toate mijloacele posibile, astfel încât să nu se repete situații grave precum cea de la Spitalul de Urgențe Suceava.

Președintele le-a cerut managerilor de spitale să asigure protejarea medicilor astfel încât să nu se mai repete situații precum cele de la spitalul din Suceava sau de la Gerota.

Iohannis a recunoscut că sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean.

”Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem.

Din fericire, în România sunt în continuare medici și farmaciști, cadre medicale, profesioniști care sunt 100% dedicați salvării pacienților. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienților”, a transmis președintele.

Iată ce le-a cerut Klaus Iohannis managerilor de spitale

  • Protejarea medicilor și a personalului medical. Faceți tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele.
  • Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București.
  • Dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari: achiziția unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante.
  • Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI și stabilirea circuitelor funcționale sunt extrem de importante.
  • Să realizați instruirea personalului și să informați în timp util asupra procedurilor pentru prevenirea infectării în unități spitalicești, ca și asupra protocoalelor de diagnostic și tratament pentru COVID-19.
  • Este foarte important să asigurați programul în ture, pentru evitarea riscului apariției unor stări de epuizare fizică și psihică a cadrelor medicale.
  • Este nevoie să amenajați zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală și de urgență pentru identificarea timpurie, izolarea și îngrijirea pacienților.
  • Evitați panica! Asigurați un climat de lucru plăcut la nivelul spitalului, cât se poate în aceste condiții de criză, care dă încredere și pacienților, dar și personalului medical.

Pentru ministrul Sănătății: ”Grăbiți procedurile care să permită transmiterea rețetelor prin mijloace electronice”

Președintele i-a cerut ministrului Costache să faciliteze în primul rând medicilor de familie, dar și medicilor din alte specialități, ”ca aceștia să poată acorda consultații de la distanță, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiții de siguranță, acelor pacienți care nu necesită neapărat deplasarea la medic”. 

”De asemenea, domnule ministru, grăbiți procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultației la distanță, a posibilității transmiterii rețetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri.”

Iohannis: ”Cadrele medicale trebuie protejate prin toate mijloacele posibile”

În condițiile în care experiența internațională, dar și situațiile înregistrate în țara noastră au arătat că personalul medical este cel mai expus infecției cu coronavirus, președintele a solicitat să fie protejate, cu prioritate, cadrele medicale.

”Ca atare, cadrele medicale – și vorbesc de medici, asistente medicale, farmaciști, personal din laboratoare, alt personal medical -, care duc greul în această luptă cu coronavirusul, trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile!”

Mesajul președintelui vine în contextul în care autoritățile au anunțat că, în total, sunt 103 medici confirmați cu noul coronavirus.

Citește și:

Coronavirus la Spitalul Floreasca din București. 7 medici și 23 de asistenți, în izolare la domiciliu

Pacientă internată la Maternitatea MedLife, confirmată cu coronavirus. Femeia îi mințise inițial pe medici

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net