Drogurile preferate ale consumatorilor români. Statistica oficială a Agenției Naționale Antidrog

Ultima actualizare:

    Noile substanţe psihoactive și cannabis-ul sunt principalele droguri consumate de români
Noile substanţe psihoactive și cannabis-ul sunt principalele droguri consumate de români

Statistica oficială a Agenției Naționale Antidrog (ANA) plasează România pe ultimele locuri la consumul de droguri din Europa. Dar, chiar și așa, avem și noi consumatorii noștri. Potrivit autorităților, drogurile preferate ale românilor sunt cannabis-ul, cocaina și medicamentele care se dau fără prescripţie medicală.

Agenţia Naţională Antidrog a finalizat cel de-al şaselea studiu de prevalenţă a consumului de droguri la nivel de populaţie. Acesta este unul dintre cei cinci indicatori epidemiologici cheie utilizaţi la nivel mondial şi european în monitorizarea fenomenului drogurilor.

Pentru a observa fenomenul în dinamică şi pentru a determina tendinţele înregistrate de-a lungul timpului în consumul de droguri, ANA desfăşoară sistematic, o dată la trei ani, acest studiu (2004, 2007, 2010, 2013, 2016, 2019), care îşi propune să evalueze, conform standardelor europene, cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale, cu vîrste cuprinse între 15-64 ani, referitoare la consumul de droguri.

Principalele concluzii rezultate din acest studiu sunt:

  • România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri. Se situează sub media europeană a consumului pentru majoritatea drogurilor, chiar pe ultimele locuri;
  • În țara noastră cele mai consumate droguri ilicite sunt, în ordine, noile substanţe psihoactive (NSP), cannabisul, cocaina/crack, medicamentele fără prescripţie medicală și ecstasy. Cele mai scăzute valori sunt înregistrate pentru heroină, LSD, amfetamine, solvenţi/inhalante;
  • Consumul experimental (cel puţin o dată în viaţă), la nivelul populaţiei generale, este de 10,7%. Prevalenţa în ultimul an (consumul recent) este de 6%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună (consumul actual), se observă o prevalenţă de 3,9%;
  • În funcţie de grupa de vârstă, cele mai mari prevalenţe, indiferent de perioada de timp analizată, se înregistrează pe segmentul de vârstă 15-34 ani. Pentru segmentul de vârstă 35-44 ani se înregistrează prevalenţe de peste trei ori mai mici;
  • Drogurile pentru care se înregistrează scăderi ale prevalenţei consumului de-a lungul vieții sunt LSD, medicamente fără prescripție medicală, solvenți/inhalante şi amfetamine.

Programe și campanii ale Agenției Naționale Antidrog 

”Pornind de la faptul că la baza politicilor de prevenire a consumului de droguri stau evidențele științifice, ANA elaborează şi dezvoltă programe coerente, structurate şi eficiente de prevenire a consumului de droguri și, totodată, implementează programe şi strategii preventive de informare a categoriilor vulnerabile în legătură cu riscurile pe termen scurt, mediu şi lung ale uzului, abuzului şi dependenţei de droguri. În acest sens, ca urmare a implementării, în perioada anilor 2017 - 2018, a campaniei de prevenire a consumului de canabis, intitulată “Pot Altfel“, consumul acestui drog în populația generală prezintă cel mai mic ritm de creștere din ultima decadă.

De asemenea, având în vedere creșterea sesizată pentru consumul de noi substanțe psihoactive, Agenția implementează, începând din luna martie a acestui an, campania națională media de prevenire „Fii Liber!”, care-și propune diminuarea consumului de substanțe noi cu proprietăți psihoactive”, transmit autoritățile.

7.200 de români au răspuns la studiul Agenției Naționale Antidrog 

Colectarea datelor pentru realizarea studiului a avut loc în perioada octombrie-noiembrie 2019, iar analiza şi interpretarea acestora s-au realizat anul acesta, fiind efectuat pe un eşantion de 7.200 respondenţi, cu o supraeşantionare pe regiunea Bucureşti-Ilfov, de 1.500 de subiecţi.

Informaţii complete despre Studiul în populaţia generală privind prevalenţa consumului de droguri - GPS 2019, se regăsesc pe pagina de accesând link-ul http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2020/09/GPS-2019.pdf.

Citește și: 

https://www.click.ro/vedete/romanesti/fiul-lui-ilie-dumitrescu-prins-drogat-la-volan-toto-depistat-timpul-unei-actiuni

https://www.click.ro/vedete/romanesti/fiul-lui-marian-ionescu-prins-drogat-la-volan-carmin-testat-pozitiv-la-cocaina

https://www.click.ro/vedete/romanesti/ce-spune-dan-bittman-despre-fiul-lui-anchetat-dosarul-de-trafic-de-droguri

https://www.click.ro/vedete/romanesti/droguri-pentru-vip-uri-vedete-aduse-cu-duba-ca-sa-toarne

https://www.click.ro/vedete/romanesti/exclusiv-sotul-andreei-balan-prins-drogat-la-volan-testat-de-politisti-george

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net