Cum se naște o idee de business de la o ”problemă personală”. ”Totul a pornit de la cununia noastră civilă”

ramona-alin-afaceristi-iasi.jpg

Ramona și alin Andruș afacere Iași
Ramona și Alin Andruș, doi tineri antreprenori din Iași, au fondat o afacere de succes
FOTO:Captură BZI

Doi tineri din Iași, Ramona (31 de ani) și Alin (32 de ani) Andruș, au transformat o problemă personală într-o afacere. Iar după 4 ani se pot numi cu adevărat antreprenori. Investiția a fost destul de mare pentru început, 90.000 de euro, însă ei au avut doar o parte din bani. Restul sumei a venit din fonduri europene, potrivit BZI.ro.

Povestea de succes de la frustrare la idee de afacere

”Totul a pornit de la cununia civilă” a explicat Ramona care, pentru ceremonie, își dorea un costum alb cu două rânduri de nasturi dar nu a găsit pe nimeni să-i facă vestimentația dorită. 

”Eu mi-am dorit foarte mult să am un costum alb, cu două rânduri de nasturi, îmi imaginam atunci să îl fac la comandă. Din păcate, nu am găsit un loc unde să pot să fac ce-mi doream și am rămas puțin intrigată de faptul că pentru bărbați se pot face costume pe comandă, cu materiale calitative, dar în zona de damă, mai puțin. Totul a plecat, practic, de acolo”, a spus tânăra antreprenoare.

Au învățat totul e la zero

Cei doi au trebuit să învețe totul de la zero. Alin este inginer agronom, care nu a profesat niciodată, dar a făcut „Școala profesională de textile și pielărie”, iar Ramona a predat „Managementul organizației”, timp de 2 ani, la FEAA.

”După ce ne-am căsătorit am început să vorbesc despre asta și în cele din urmă am demarat afacerea. Pe vremea aceea predam la FEAA, deci a trebuit să învăț totul de la zero. Partea de modă, haine, era o pasiune pentru mine. Aveam și un blog unde scriam despre modă. Pasiunea s-a transformat într-un business. Ce am învățat pe partea de management s-a cumulat cu pasiunea pentru haine”, povestește Ramona Andruș.

Cei doi au pornit în afacere cu 20.000 de euro, ulterior reușind să obțină fonduri prin diverse programe de finanțare. Prin Start-up Nation, de exemplu, au primit 40.000 de euro, bani pe care i-au investit în echipamente și locuri de muncă.

Acum au ajuns să aibă clienți din toată țara și străinătate

În prezent, mica lor făbricuță creează costume cu atitudine pentru avocați, medici și oameni de afaceri din toată țara, dar și din străinătate.

”Vii, îți luăm măsurile, facem tiparul și apoi ne apucăm de treabă. În general, cele mai scumpe echipamente sunt cele de butoniere, de brodat. Broderia lucrează pe un soft, transferi pe material și îți brodează ce vrei. Am tot vrut să creștem și să evoluăm și investim constant. Mergem după țesături în Italia, de la producători cu tradiție. Mai sunt în Olanda și Anglia, dar ne trimit mostrele direct și le achiziționăm prin cataloage”, a explicat Alin Andruș.

Haine, în funcție de client

„Noi nu facem doar costume, ci îi învățăm pe clienți să se îmbrace în funcție de conformația fiecăruia”, a punctat Ramona.

Prețurile sunt cuprinse între 1.800 și 2.400 de lei, dacă e vorba de produse de pe stoc, iar la costumele pe comandă costul variază. Prețul pentru un costum pe comandă pornește de la 2.500 de lei. Cifra de afaceri din acest an va ajunge la un milion de lei, după estimările Ramonei și ale lui Alin.

Clienții sunt oameni de afaceri, avocați, medici, persoane care achiziționează produsele chiar de la începutul afacerii. Sunt persoane din Iași, din județele Moldovei, dar și din alte județe din țară sau din străinătate.

Citește și:
Ce afaceri de succes mai are Andreea Esca

Idei de afaceri cu investiţii mici

 

 

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Un Disneyland în miniatură! A fost visul din copilărie al omului de afaceri Silviu Prigoană, pe care l-a transformat în bussines în vara anului 2007. Atunci, era „megaprofitabil”. Acum, are lacăte pe porţi!

  • În timp ce alţii se luptă din greu cu criza şi îşi lichidează pe capete afacerile, Mugur Mihăescu îşi deschide local după local. Are o cafenea de fiţe în buricul Bucureştiului şi, de zece zile, este patronul unul cochet bar cu specific irlandez, situat în Centru Vechi, mai precis pe strada Smârdan.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5