Coronavirus în România. Școlile se închid până în 22 martie! 6 măsuri fără precedent luate de autorități

Ultima actualizare:

    Autoritățile române sunt în alertă maximă și iau măsuri fără precedent pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în rândul populației
Autoritățile române sunt în alertă maximă și iau măsuri fără precedent pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în rândul populației

E alertă de coronavirus în România, iar autoritățile au luat măsuri istorice de prevenire a răspândirii infecțiilor. Sunt vizate spitalele, școlile, metroul, manifestările educaționale, sportive și culturale, transportul aerian. Practic, facem cam tot ce ne stă în putință să prevenim răspândirea virusului din China. Școlile din România vor fi închise pentru mai bine de o săptămână, cu posibilitate de prelungire a acestei perioade.

Toate școlile din România vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, până în 22 martie, inclusiv, adică 8 zile de curs, a declarat Ludovic Orban într-o conferință de presă.

”Am luat decizia de suspendare a cursurilor în învăţământul preuniversitar, pe o perioadă limitată, în perioada 11 martie - 22 martie inclusiv. Această măsură este cu caracter preventiv. La baza ei au stat mai multe consideraţii Primul argument este o creştere a riscului de intrare în ţară a persoanelor din zone cu o largă răspândire a virusului. Se pare că mulţi români au pornit către România, există risc crescut şi am discutat despre măsuri la vamă pentru a lua cele mai bune decizii, în funcţie de locul de unde vin, astfel încât să putem să împiedicăm o mişcare în locuri publice a unor persoane cu risc de contaminare. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare, care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la şcoală”, a precizat Orban.

Coronavirus în România. 6 măsuri fără precedent luate de autorități

România este în alertă maximă, iar autoritățile au luat măsuri istorice pentru stoparea răspândirii virusului. Au fost interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise care au aduna mai mult de 1000 de persoane, 14 teatre și-au anulat spectacolele, spitalele nu mai primesc vizitatori, cursele aeriene spre Italia și dinspre Italia sunt anulate, școlile s-ar putea închide.

Persoanele care nu respectă măsura de izolare la domiciliu se aleg cu dosar penal
Persoanele care nu respectă măsura de izolare la domiciliu se aleg cu dosar penal

S-au sistat zborurile spre și dinspre Italia

Deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă privind impunerea unor restricţii de trafic dinspre şi înspre statele afectate de infecţia cu noul coronavirus au intrat în vigoare începând de luni, ora 12:00, fiind sistate cursele aeriene către şi dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre.

Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud”, anunţă Grupul de Comunicare Strategică. Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud.

În stațiile de metrou și în garniturile de tren se face dezinfecție împotriva răspândirii virusului din China
În stațiile de metrou și în garniturile de tren se face dezinfecție împotriva răspândirii virusului din China

Carantină pentru cei care intră în țară pe cale terestră  

Cetăţenii români care sosesc în ţară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran şi Coreea de Sud intră în carantină instituţionalizată pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu, în funcţie de zona din care vin. Accesul cetăţenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiţia obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz. Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricţiile de trafic privind accesul pe teritoriul României. Aceleaşi restricţii se aplică şi pentru transportul maritim şi fluvial.

Persoanele care intră în țară prin vămi sunt plasate în izolare la domiciliu sau direct în carantină
Persoanele care intră în țară prin vămi sunt plasate în izolare la domiciliu sau direct în carantină

Metrorex a pus în circulație toată flota de care dispune

Cu metroul circulă, zilnic, mii de români, iar la orele de vârf aglomerația depășeșete orice imaginație. Te calci, la propriu, în picioare, atât în vagoanele de tren, cât și pe peron sau prin pasajele care fac legătura între magistrale. Este firesc ca la metrou răspândirea coronavirusului să se facă rapid, iar călătorii să fie mult mai expuși îmbolnăvirilor. Motiov pentru care Metrorex a luat anumite măsuri. Astfel, s-a pus în circulație toată flota de trenuri existentă și se va evita sosirea simultană a trenurilor la peroanele staţiilor unde se înregistrează un trafic mare de călători. De asemenea, pentru micşorarea timpilor de întoarcere a trenurilor la capetele de magistrale a fost introdus suplimentar personal de conducere a trenurilor.

Coronavirus în România. Trenurile de metrou, dezinfectate suplimentar

Pentru limitarea răspândirii infecţiei cu coronavirus, trenurile de metrou sunt dezinfectate suplimentar la nivelul barelor de susţinere şi a butoanelor de deschidere a uşilor din interiorul acestora cu produse autorizate de Ministerul Sănătăţii. În plus, Metrorex a transmis adrese firmelor cu care are contract pentru salubrizare, să intensifice acţiunile de curăţenie şi igienizare a spaţiilor publice şi spaţiilor tehnice din staţiile de metrou prin acţiuni de colectare şi evacuare a gunoiului menajer din staţii şi depouri, servicii de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie - igienizare. Punctele de lucru ale personalului ce intră în contact cu bancnotele au fost dotate cu dispersoare cu gel antibacterian.

Metrorex a pus în circulație toate garniturile de tren pe care le deține. Timpii de așteptare pe peron sunt mai mici
Metrorex a pus în circulație toate garniturile de tren pe care le deține. Timpii de așteptare pe peron sunt mai mici

Sunt interzise manifestările care mai mult de 1000 de persoane

Începând cu data de 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie la nivel national pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii sau excepțiilor. În acest sens sunt vizate inclusive meciurile de fotbal, care se vor desfășura fără spectator, a declarat Raed Arafat într-o conferință de presă susținută duminică la sediul MAI.  „Ne cerem scuze că această măsură va produce nemulțumiri și un disconfort pentru unele presoane, entități, cluburi etc. În ceea ce privește evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane, acestea pot fi organizate numai după obținerea unei aprobări din partea Direcțiilor de Sănătate Publică Locale. Deja 14 teatre și-au suspendat spectacolele, iar decizia este valabilă până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat această decizie în cadrul unui comandament de urgență organizat luni, 9 martie. Ea a avertizat că va lua măsuri împotriva tuturor managerilor care nu respectă aceste reguli.

Măsuri de prevenire în spitale

Până la sfârșitul lunii, mai exact până la data de 31 martie, aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale. Tot până la sfârșitul acestei luni, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat. Facultatea de Medicină Carol Davila din București și-a suspendat cursurile și a amânat examenele.

Se suspendă toate olimpiadele școlare

Azi, 9 martie, s-a luat decizia suspendării tuturor olimpiadelor și compețițiilor școlare, iar școlile și grădinițele ar putea fi închise până după Paște. Decizia închiderii unităților de învățământv a fi luată azi, la ora 16.00. În cadrul Comandamentului de Urgență organizat de Primăria Capitalei, gabriela Firea și toți primarii de sector au pledat pentru suspendarea cursurilor. 

Mai multe teatre și-au anulat spectacolele, iar meciurile de fotbal se joacă cu tribunele goale
Mai multe teatre și-au anulat spectacolele, iar meciurile de fotbal se joacă cu tribunele goale

18 dosare penale pentru persoane care au fugit din izolare

Pe teritoriul României au fost înregistrate, până duminică, 15 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19, dintre care cinci au fost declarate vindecate şi externate, informează Grupul de Comunicare Strategică. Ultimele două persoane diagnosticate sunt o femeie din București de 42 de ani și o femeie din Mureș, în vârstă de 70 de ani. Până în present se înregistrează 18 dosare penale deschise pe numele unor persoane care erau isolate la domiciliu dar nu au respectat interdicția și au ieșit din case. Amenda, în cazul lor, se poate ridica la 20.000 de lei.

Alerta de coronavirus în România a dus și la dezechilibre economice: a scăzut destul de mult prețul petrolului și a scăzut valoarea leului în raport cu Euro. Analiștii economici preconizează chir o nouă criză economică care ar putea izbucni din cazua epidemiei ce a cuprins aproape întreaga lume. 

Citește și:

Coronavirus România. Măsuri fără precedent: zborurile înspre și dinspre Italia, anulate

Coronavirus România. Cine își poate recupera banii pe biletele de avion, după suspendarea zborurilor spre și din Italia

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net