Coronavirus România. Diferența dintre carantină și izolare la domiciliu pe înțelesul tuturor

Ultima actualizare:

    Românii care se întorc în țară din regiuni precum Hubei (China), cele 11 localități din Italia sau de pe vasul Princess Diamond intră în carantină
Românii care se întorc în țară din regiuni precum Hubei (China), cele 11 localități din Italia sau de pe vasul Princess Diamond intră în carantină

Coronavirus în România încă nu există, însă este o chestiune de timp până când vom auzi despre prima persoană bolnavă. Până atunci, autoritățile iau toate măsurile pentru prevenirea apariției virusului pe teritoriul țării. Astfel, persoanele care se întorc cu avionul din Italia fie sunt plasate în carantină, fie li se recomandă izolarea la domiciliu pentru 14 zile. Iată ce înseamnă mai exact aceste măsuri și care sunt persoanele vizate.

Coronavirus România. Ce presupune izolarea la domiciliu

Orice persoană care călătorește cu avionul venind din Italia sau din alte zone afectate de coronavirus, va completa, odată ajunsă pe aeroport, un chestionar și va răspunde la câteva întrebări. Călătorii trebuie să ofere informații cu caracter personal precum nume, prenume, data nașterii, numărul de telefon sau o adresă de e-mail, trebuie să treacă seria pașaportului, să spună care le este țara de origine, locul de unde au plecat în călătorie și data sosirii în România. De asemenea, ei vor declara dacă au febră, dacă tușesc, dacă întâmpină dificultăți în respirație, dacă se simt rău, dacă au intrat în contact cu persoane deja afectate de pneumonie virală.  

Cei care care nu prezintă nici un simptom de gripă, se întorc din zonele care nu sunt afectate de coronavirus și declară că nu au intrat în contact cu persoane bolnave sunt sfătuiți să se autoizoleze în propriile locuințe pentru o perioadă de 14 zile. Starea lor de sănătate va fi monitorizată de medicul de familie sau de către medicii Direcțiilor de Sănătate Publică.

Cine este plasat în carantină

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declara pentru Digi24 că în carantină intră doar persoanele care se întorc în țară din zone de mare risc. „Carantina e obligatorie, s-a instituit prin OUG şi a fost declarată prin ordin al ministrului. Pentru cei care vin zone de maxim risc – acum lărgirea zonei de risc la cele 11 comune din Italia - cei care vin de acolo şi sunt asimptomatici intră în carantină 14 zile. Sunt testaţi la venire şi plecare din carantină”. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu prezinți nici un semn de boală, ești plasat obligatoriu în carantină. Astfel, odată ajuns pe aeroport, după ce ai completat formularul, după ce ai trecut de filtrele de Securitate și ai fost verificat medical, ești transportat într-un centru de carantină. Aici ți se oferă o cameră de o singură persoană și vei beneficia de toate condițiile: grupurui sanitare, televizor, alimente, îngrijire medicală etc. Paza în exterior se asigură de jandarmerie şi poliţie locală, iar cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de DSP şi de autorităţile locale.

Când este un caz considerat suspect

Potrivit Institutului de Sănătate Publică din România, un caz este considerat suspect dacă persoana respectivă suferă de infecție respiratorie acută și prezintă debut brusc al unuia dintre următoarele simptome: tuse, durere în gât, scurtarea respirație8i (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare. De asemenea, persoana respectivă întrunește cel puțin unul din următoarele criterii – în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor: a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de infecție cu Covid-19, a călătorit în zone afectate de coronavirus, cu risc maxim, a lucrat sau s-a aflat într-o unitate sanitară în care erau tratați pacienți infestați cu Covid-19.

Pe de altă parte, un caz probabil de infectare cu Covid-19 este un caz suspect la care rezultatul testării pentru Covid-19, comunicat de laborator, este neconcludent sau a fost pozitiv la un test pentru pan-coronavirusuri. Un caz confirmat știe toată lumea ce înseamnă: este vorba despre o persoană cu confirmare în laborator a înfecției cu Covid-19, indiferent de semnele și simptomele clinice.

Ce înseamnă contactul apropiat

Potrivit autorităților, contactul apropiat este definit ca: persoana care acordă îngrijire directă pacienților cu Covid-19, care lucrează cu personal medico-sanitar infectat cu noul coronavirus, care vizitează sau stă în același spațiu – un salon, de exemplu – cu un pacient bolnav. De obicei este vorba despre asistente medicale. Contactul apropiat îl reprezintă și colegii de serviciu sau colegii de clasă infectați, persoanele care călătoresc împreună cu un pacient cu coronavirus în orice tip de mijloc de transport, persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie cu un  pacient care suferă de pneumonie virală.

Cine intră în carantină și cine este izolat la domiciliu

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a convocat, marţi, 25 februarie, o videoconferinţă de urgenţă cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu şi municipiul Bucureşti cu privire la gestionarea modului de prevenire a infecţiei COVID-19. Toate persoanele care vin din zonele afectate – Hubei (China), 11 localităţi din Italia, dar şi persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess - vor intra direct în carantină 14 zile, iar celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia şi Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile. Fiecare dintre aceste de categorii de persoane vor primi câte un set de reguli elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Nerespectarea acestor reguli va duce la cercetare penală pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”

300 romi dintr-un sat din Suceava s-au întors acasă de frica coronavirusului

Primarul unei comune din județul Suceava a anunțat, luni, Prefectura și Direcția de Sănătate Publică Suceava că aproximativ 300 de persoane de etnie romă din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, s-au întors neașteptat din Italia, de teama noului coronavirus, transmite digi24. „Au fugit din Bergamo, cu microbuze. La frontieră au declarat că vin din Germania și acum sunt acasă, la Mironu”, a declarat pentru  Monitorul de Suceava primarul Constantin Moroșan. El a mai spus că majoritatea celor care s-au întors din Italia au copii la școala din sat, motiv pentru care s-a decis și suspendarea cursurilor.

Romii din Suceava au confundat carantina cu închisoarea

Astfel, în cursul zilei de luni, 24 februarie, inspectorul şcolar pentru romi, Lucian Dimitriu, a fost în satul Mironu, din comuna Valea Moldovei, judeţul Suceava, pentru a verifica dacă se confirmă declaraţiile primarului din localitate. Lucian Dimitriu a declarat pentru Adevărul că a numărat persoanele care s-au întors acasă, în Mironu, în ultimele zile, şi n-ar fi 300, ci aproximativ 40. Este vorba despre săteni aflaţi la muncă în Italia, mai exact în zonele afectate de coronavirus şi, de teama îmbolnăvirii, s-au urcat în maşinile personale şi în microbuze şi s-au întors în ţară. Numai că, la vamă, când au fost întrebaţi de unde vin, ei au minţit spunând că se întorc din Germania. Întrebat de ce n-au recunoscut romii la vamă că se întorc din Italia, inspectorul şcolar din Inspectoratul Şcolar Suceava a spus: „Au minţit pentru că asemuiesc perioada de carantină cu închisoarea. Este o frică a lor că vor fi închişi. Am informaţii că mai sunt persoane pe drum. Se întorc din Italia, iar la graniţă vor minţi. Vor spune că vin dintr-o altă ţară, una neafectată de coronavirus”.

Cazuri de coronavirus în România este foarte posibil să apară cât de curând, sunt de părere autoritățile de la noi dar, după cum declară Ministerul sănătății, suntem pregătiți să-i facem față. Printre sfaturile de care ar trebui să ținem cont se numără spălatul cât mai des pe mâni, iar dacă tușești sau strănuți, fa-o în șervețel de unică folosință. Nu-l ai la îndemână? Nu pune palma la gură, ferește-te cu brațul. 

Citește și: 

7 morţi și 229 de persoane infectate cu coronavirus în Italia! Cazurile cresc de la oră la oră

România Coronavirus. Cum se pregătesc autoritățile de la noi pentru prevenirea răspândirii virusului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net