Ce schimbări aduce noua Lege a pensiilor 2018. Exemple de calcul

pensionari-calculul pensiei.jpg

Ce trebuie sa stie pensionarii despre Legea Pensiilor 2018
Modul de calcul al pensiilor se va modifica din anul 2021, a anunțat Ministerul Muncii. Află totul despre Legea Pensiilor 2018
FOTO: Click!

Ministerul Muncii a publicat joi seară, la ora 21.00, proiectul noii Legi a pensiilor, document care prevede majorarea graduală a veniturilor pensionarilor până în 2021. Iată cum vor fi recalculate pensiile, așa cum le-a prezentat Ministerul Muncii.

Mult așteptată Lege a pensiilor 2018 a fost lansată în dezbatere publică de Ministerul Muncii. În luna septembrie, proiectul Legii pensiilor va  ajunge în Parlament pentru a fi dezbătură, iar Legea pensiilor promulgată ar urma să intre în vigoare peste trei ani, în 2021.

Schimbările pe care le aduce noua Lege a pensiilor 2018

Printre noutăţi se numără definiţia pensionarului: persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi nevăzătorii care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare.

Începând cu data intrării în vigoare a legii, în anul 2021, persoanele care nu îndeplinesc condiţia de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizaţie socială şi fac obiectul unei alte legi. 

Pensia de urmaş se poate cumula cu propria pensie. De exemplu: o persoană are pensia de 1.000 de lei, iar soțul decedat avea o pensie de 1.000 de lei. Soțul în viață poate alege să rămâna cu pensiia proprie, la care se va adăuga 25% din cea a celui decedat, adică 1.250 de lei.

Persoanele care au lucrat 20 de ani în condiţii speciale se vor pensiona cu 10 ani mai repede. În cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum şi în situaţia celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, vârsta standard de pensionare se reduce cu 10 ani după 20 de ani de muncă. Locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele ”unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de 3 servicii publice, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”.

Totodată, în cazul celor care au lucrat 10 ani, vârsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani.

Pensii pentru condiții de muncă deosebite

În situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă, după 10 ani de muncă în condiţii deosebite, vârsta standard de pensionare se reduce cu 2 ani, după 22 de ani aceasta este redusă cu 5 ani, iar după 30 de ani de muncă aceasta este redusă cu 7 ani. Locurile de muncă în condiţii deosebite sunt definite ca cele ”unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”.

Ce se adaugă la vechimea în muncă

În sistemul public de pensii, perioadele asimilate reprezintă perioadele pentru care nu s-au datorat contribuţii de asigurări sociale, în care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, 8 cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;

c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

g) are recunoscută vechime în muncă în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;

h) a realizat perioade necontributive care au constituit vechime în muncă în baza legislaţiei în vigoare până la data de 1 aprile 2001.

Pensia femeilor cu trei copii

O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

1/11
Loading...

Citește și

  • Persoană care ține în mână bani evantai. Vârsta de pensionare la femei s-a modificat

    Românii ies la pensie mult prea devreme. La această concluzie au ajuns guvernanţii, care au găsit o modalitate ca să ne ţină mai mult în câmpul muncii. Vârsta de pensionare la femei va creşte cu doi ani, astfel că cele născute în Ian 1971 îşi vor vedea liniştite de bătrâneţe abia la 65 de ani. Egalitate între bărbaţi şi femei.

  • Cuplu de pensionari. Iata cum se calculeaza pensia

    Mulţi se gândesc la ziua în care vor ajunge să trăiască din pensie, dar puţin ştiu cum se calculează. Spre deosebire de pensia privată obligatorie, pentru care ni se reţin lunar 2% din venit şi banii se strâng în contul personal, cea de la stat are o anumită formulă.

  • Îţi lipsesc ani de ”vechime” pentru a căpăta o pensie bună? Ei bine, Parlamentul a găsit soluţia. O iniţiativă legislativă care permite „cumpărarea” anilor lipsă, pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet, se află la ”copt” în Camera Deputaţilor.

  • pensionar-pensie-bani-portofel

    Mult anunțata Lege a pensiilor 2018 a fost amânată: va intra în vigoare abia în anul 2021. Joi, 9 august, Ministerul Muncii a publicat roiectul de lege care de astăzi, 10 august, a intrat în dezbatere publică pentru 30 de zile. În septembrie, va intra în Parlament pentru aprobare, dar se va aplica peste 3 ani.