Câţi bani pierzi dacă te pensionezi înainte de a avea vârsta necesară

Puteţi ieşi mai repede la pensie, chiar dacă nu aţi împlinit vârsta minimă de 63 de ani (în cazul femeilor) sau 65 de ani (în cazul bărbaţilor).Pensionarea înainte de limita de vârstă este posibilă, dar cu acceptarea unor penalităţi.

Pensie anticipată parţială se numeşte pensia încasată de persoanele care au stagiul de cotizare complet, dar nu au ajuns la vârsta standard de pensionare. Cu alte cuvinte, de această pensie anticipată parţială pot beneficia femeile sau bărbaţii care au muncit cel puţin 35 de ani, dar nu au împlinit 63, respectiv, 65 de ani, scrie adevarul.ro.

Chiar şi în aceste condiţii, pensionarea poate fi solicitată doar dacă până la împlinirea vârstei standard mai sunt cel mult cinci ani.

”Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani. Persoanele care depăşesc stagiul complet de cotizare cu peste 8 ani pot beneficia de pensie anticipată (fără diminuare)“, explică reprezentanţii Casei de pensii a judeţului Sibiu, citați de adevarul.ro.

Formula reducerii pensiei

Cei care aleg să se pensioneze anticipat vor primi o pensie diminuată în funcţie de o formulă care ia în calcul numărul de luni rămase până la împlinirea vârstei standard, dar şi anii munciţi peste stagiul complet de cotizare.

Pe scurt, celor care au muncit exact 35 de ani şi tocmai au împlinit 58 de ani (în cazul femeilor) sau 60 de ani (în cazul bărbaţilor) li se va reduce cel mai mare procent din pensie – 30%. Cel mai mic procent de diminuare a pensiei anticipate este de 7.8% şi este aplicat acelor români care au depăşit perioada de cotizare cu şapte, cel mult opt ani. Cei care au mai bine de 43 de ani munciţi pot ieşi la pensie fără a fi penalizaţi, indiferent de vârstă.

Aceste penalităţi vor fi aplicate din momentul emiterii deciziei de pensionare şi până la împlinirea vârstei standard. ”La data împlinirii vârstei standard de pensionare, pensia anticipată şi pensia anticipată parţială se transformă în pensie limită de vârstă care nu mai este penalizată”, arată reprezentanţii Casei de pensii Sibiu, scrie adevarul.ro.

Actele necesare pentru pensionarea anticipată

- cerere tip pentru înscrierea la pensie;

- carnetul de muncă (original şi copie);

- carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);

- carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie);

- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;

- actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);

- livretul militar (original şi copie);

- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);

- adeverinţa privind condiţiile de muncă deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original);

- procura specială, pentru mandatar (original şi copie);

- dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parţială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original);

- adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original);

- alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Loading...

Citește și

  • Persoană care ține în mână bani evantai. Vârsta de pensionare la femei s-a modificat

    Românii ies la pensie mult prea devreme. La această concluzie au ajuns guvernanţii, care au găsit o modalitate ca să ne ţină mai mult în câmpul muncii. Vârsta de pensionare la femei va creşte cu doi ani, astfel că cele născute în Ian 1971 îşi vor vedea liniştite de bătrâneţe abia la 65 de ani. Egalitate între bărbaţi şi femei.