Ce au găsit șoferii pe mașină în această dimineață. Cum se formează bruma și chiciura

masina_acoperita_cu_bruma.jpg

masina_acoperita_cu_bruma
Șoferii au găsit în această dimineață, 15 ianuarie, mașinile albe, acoperite de brum
Foto: Bogdana Păun
Citeste tot despre: 

În această perioadă a anului, apar multe fenomene meteo care ne fac viața mai grea. Șoferii au găsit în această dimineață, 15 ianuarie, mașinile albe, acoperite de brumă. Și copacii au avut ramurile albe: au fost acoperiți de chiciură. se depune bruma, cade burnița și apare ceața. Cum se formează bruma și chiciura.

În această dimineață a fost avertizare meteo ”cod galben” de ceață densă care a provocat probleme șoferilor. Șoferii au avut surpriza să vadă mașinile acoperite cu un strat subțire de brumă, iar copacii erau acoperiți cu chiciură.

Fenomene meteo de iarnă

Agricultorii se plâng când cade bruma sau când se produce înghețul la sol. Sunt fenomene meteo banale, dar știți ce sunt și când apar?

Bruma

Este o depunere de gheață care ia in cele mai multe cazuri forma de ace, de pene. Acest fenomen se formeaza la temperaturi mai coborite de 0 grade C.

Ceața

ceata-iarna.jpg

ceata-iarna
Meteorologii ANM au emis averitarea ”cod galben” de ceață pentru 25 de județe
FOTO: Click!

Sunt picături foarte mici de apă suspendate în atmosferă, care reduc vizibilitatea orizontală, la suprafața Pământului, la mai puțin de 1 km.

Chiciura

iarna-chiciura.jpg

iarna-chiciura
În această dimineață, 15 ianuarie, copacii au fost acoperiți de ace de chiciură
FOTO: Click!

Sunt cristale de gheață, albe, fărămicioase, asemănătoare cu zăpada, care se formează cu precădere pe ramuri, pe conductori, pe colțurile și muchiile obiectelor, de obicei pe timp geros, în prezenta ceții și a vântului slab.

Îngheț la sol

Se produce când temperatura aerului scade sub 0 grade C, seara și noaptea, în cazul unor temperaturi pozitive în timpul zilei.

Alte fenomene meteo de iarnă

Iarna apar și alte fenomene meteo care pot fi periculoase.

Lapovița

Este o ninsoare la temperaturi pozitive, când fulgii de zăpadă se topesc sau când împreună cu ei cade și ploaia.

Măzăriche

precipitatii solide sub forma unor granule de gheata, albe-mate. Aceste granule sunt sferice sau uneori conice: diametrul lor este cuprins intre 2 si 5 mm.

Pâcla

Este o suspensie în atmosferă a particulelor solide extrem de mici, invizibile pentru ochiul liber și suficient de numeroase pentru a da aerului un aspect de ceață. Apare de obicei dimineața și seara.

Polei

Se depune pe sol sau pe obiecte un strat de gheață densă, mată sau transparentă, mai ales pe partea expusă vântului, ca urmare a înghețării picăturilor de ploaie (burniță) suprarăcite sau a înghețării picăturilor de apă ce cad pe o suprafață puternic răcită. Fenomenul se produce frecvent la temperaturi între 0 si -3 grade C.

Burnița

Este o ploaie slabă, sub formă de picături foarte mici de apă, cu diametrul mai mic de 0.5 mm. Picăturile de burniță sunt foarte dese, încât par a fi suspendate în aer.

Zăpada

Este o formă solidă de precipitație. Precipitații solide ce cad din nori sub forma de cristale de gheață (fulgi) de diferite dimensiuni. Se formează când vaporii de apă din atmosferă trec prin temperaturi mai mici de zero grade.

Freezing rain sau „ploaia înghețată”

Este un fenomen meteo care se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc. (Sursa: Meteo.ro)

Citește și:

Vremea în luna ianuarie în România. Cel mai caldă zi de 7 ianuarie a fost în 2001

Cele mai cumplite ierni din ultimul secol România. Recordul de frig: -34,5ºC

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1