Cazul Sorina Săcărin: Secția Specială i-a încălcat fetiței dreptul la liberă circulație

Ultima actualizare:

    Sorina Săcărin a fost adoptată de o familie de români stabilită în SUAFoto: Captură Video
Sorina Săcărin a fost adoptată de o familie de români stabilită în SUAFoto: Captură Video

Decizie în justiție în cazul Sorinei Săcărin, fetița de 9 ani din Baia de Aramă, adoptată de un cuplu de români stabiliți în SUA. Curtea Supremă a hotărât că Secția Specială i-a încălcat Sorinei dreptul la liberă circulație în momentul în care procurorii i-au reținut pașaportul și nu au lăsat-o să iasă din țară.

Anul trecut, după o decizie definitivă care valida adoptarea Sorinei de familia Săcărin, executorii judecătorești, însoțiți de un procuror din Craiova, au mers să preia copilul din familia asistentei sociale care îl avea în îngrijire. Imaginile cu fetița luată pe sus de reprezentanții autorităților au dus la deschiderea unei anchete, iar pentru că un magistrat a fost implicat, cercetările au fost preluate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

În timpul investigațiilor, procurorul de caz le-a impus părinților adoptivi să nu iasă cu fetița din țară și au reținut pașaportul acesteia, pe care l-au returnat familiei după o lună. Familia Săcărin a cerut judecătorilor să constate că măsura procurorului a încălcat dreptul fetiței la liberă circulație, solicitare admisă printr-o decizie definitivă a Curții supreme, scrie digi24.ro.

O lună de procese pentru părinții adoptivi

Episodul cu fetiţa târâtă de procuror i-a revoltat pe mulţi români, care au protestat în stradă. Din acel moment a început coşmarul soţilor Gabriel şi Ramona Săcărin, stabiliţi de mulţi ani în Statele Unite ale Americii. În ciuda deciziei de adopţie, pronunţată de Curtea de Apel Craiova, noii părinţi ai Sorinei s-au trezit în mijlocul unui val de antipatie. Sub imperiul emoţiei publice, autorităţile au creat un haos juridic. Astfel, procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, a solicitat Tribunalului Mehedinţi să interzică plecarea din ţară a fetiţei. Mai mult, a fost formulată şi o cerere de suspendare şi de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei. Pentru cetăţenii româno-americani, ultima lună a fost una plină de procese. Toate instanţele le-au dat însă câştig de cauză şi au respins, rând pe rând, cererile formulate de procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie. Cererile lui Licu au fost de fiecare dată catalogate de magistraţi ca fiind „neîntemeiate”. Pe 11 iulie, după mai bine de două ore de la începerea şedinţei de judecată, magistraţii au decis să respingă cererea formulată de procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, privind revizuirea sentinţei de adopţie. Iar Sorina, puştoaica de 8 ani luată cu forţa de la Mariana Şărămăt, asistenta maternală care a crescut-o de la vârsta de un an şi două luni, a rămas la părinţii adoptivi, Gabriel şi Ramona Săcărin. O săptămână mai târziu, pe 18 iulie, Judecătoria Slatina a respins cererea de ordonanţă preşedinţială a procurorului general al României privind interzicerea plecării din ţară a micuţei.

Citește și:

Ce viață dulce duce Sorina în America: ore de pian, gimnastică și înot! „Nu a vrut niciodată să ia legătura cu familia Șaramet!”

De ce nu a adoptat-o familia Şărămăt pe Sorina. Cum a ajuns fetiţa la ei

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net