Când vom putea merge din nou la terase și restaurante. Cum vor funcționa și ce reguli trebuie să respecte

Ultima actualizare:

    Restaurantele au fost închise începând cu data de 16 martiefoto: Blitz
Restaurantele au fost închise începând cu data de 16 martiefoto: Blitz

Restaurantele, hotelurile, cafenelele și localurile publice au fost închise începând cu 16 martie, dată la care în România a fost instituită stare de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus. Iată că la două luni de când le-a fost oprită activitatea, patronii s-ar putea pregăti să-și întâmpine clienții. Există însă norme clare de respectat.

Un plan de funcţionare în anumite condiţii a restaurantelor, teraselor şi barurilor, întocmit de patronatele din domeniu a fost trimis recent Ministerului Economiei, scrie adevarul.ro. Potrivit acestuia, restaurantele vor fi deschise treptat începând cu data de 16 mai 2020.„A trecut şi cel mai liniştit 1 Mai din ultimii 20 ani şi  am ajuns la un bilanţ istoric: pe litoral au fost înregistraţi oficial 1200 de poliţişti şi ZERO turişti. Imagini cu plajele goale, restaurantele şi terasele cu scaunele ridicate, beach baruri pregătite cu petreceri până la răsărit s-au perindat toată ziua pe micile ecrane ale telefoanelor, tabletelor şi televizoarelor. Cum nimeni nu ştie cum şi când se vor deschide afacerile din HORECA, organizaţia patronală HORA, reprezentativă pentru industria ospitalităţii, a renunţat să mai aştepte propuneri de la autorităţi şi a creionat proiectul #redeschidemrestaurante. Documentul a ajuns şi la Ministerul Economiei”, scriu reprezentanţii patronatelor.  Astfel, în primă fază, ar urma să se deschidă terasele, dacă se păstrează o distanţă de minim 2 metri între mese, cu maximum 8 locuri la masă şi cel mult 200 de clienţi primiţi în acelaşi timp.

Redăm integral proiectul #redeschidemrestaurante

Faza 1. Data: 16 mai 2020

Spaţii: terase independente si terase integrate unităţilor publice de alimentaţie, unităţi take away cu servire la interior

Condiţii:

- Terase independente şi integrate unităţilor de alimentaţie

  • Distanţă socială (distanţă între mese 2 m, mese de 8 persoane max.)
  • Unitatea va putea găzdui/acomoda un număr de maxim 200 de persoane în acelaşi timp.
  • Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
  • Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • Igienizarea şi dezinfectarea  programata a spatiilor de lucru,
  • Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 în fiecare meniu.

 - Unitati Take away cu servire în interior

  • Limitarea accesului în interiorul locaţiei potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distanţei de 1,5 m între staţiile de preluare comenzi. În cazul în care există mai mulţi clienţi decât numărul de staţii de servire, zona de aşteptare va fi în faţa unităţii cu păstrarea distanţei între clienţi de 1,5 m;
  • Fiecare casă de marcat/punct de servire va fi dotat cu ecran de protecţie din plexiglas;
  • Regulile de distanţare socială vor fi afişate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajaţii unităţii având obligaţia de a verifica şi asigură respectarea lor.
  • Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
  • Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • Igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru,
  • Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 la fiecare staţie de marcat.

FAZA 2. Data: 1 Iunie 2020

Relaxarea restricţiilor pentru următoarele spaţii (pas 2): terase independente si terase integrate unităţilor publice de alimentaţie, unităţi take away cu servire la interior

Măsuri privind redeschiderea parţială a spaţiilor închise: restaurante, baruri, cafenele, autoserviri, etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legală conform avizului PSI

  • Distanţă socială (distanţă între mese 2 m, mese de 8 persoane max.) 
  • Unitatea va putea găzdui/acomoda maxim 50% din capacitatea autorizată de PSI
  • Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii la angajaţilor la intrarea în tură);
  • Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant, igienizarea şi dezinfectarea  programată a spaţiilor de lucru,
  • instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID19 în fiecare meniu. 

FAZA 3. Data: 15 iunie 2020

Condiţie: numai după analiza indicatorilor COVID19 (infectii, decese) de către CNSSUSpaţii: restaurante, baruri, cafenele, autoserviri, terase, unităţi take away

  • Condiţii în concordanţă cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv:
  • Distanţa socială
  • Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
  • Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • Igienizarea şi dezinfectarea  programată a spaţiilor de lucru ,
  • Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 în fiecare meniu.

Go back! Data: Oricând

Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID19 ( infectii, decese ) de către CNSSU

Spații: Restaurante, cafenele, baruri, unități autoservire, terase, unități take away

Conditii: Revenirea la situația din 15 martie. Interzicerea funcționării.

Citește și:

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net