Alexandru Rafila, despre vaccinarea copiilor. "Eficacitatea este mai mare decât în cazul adulţilor". Ce trebuie să știe părinții

Ultima actualizare:

    Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila afirmă că, dacă nu pregătim din timp campania de informare pentru vaccinarea copiilor, nu vom avea o campanie de vaccinare de succes. El precizează că părinţii trebuie să ştie că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare decât în cazul adulţilor, se apropie de sută la sută, şi că nu sunt reacţii adverse.

Profesorul Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat pentru News.ro că specialiştii care coordonează campania de vaccinare anti-Covid în România ar trebui să demareze o campanie de informare pentru părinţi, având în vedere că în această vară ar putea începe în România vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani. 

"Nu sunt reacţii adverse, vaccinul este sigur pentru copii"

"Vă dau un exemplu concret, vaccinarea copiilor, se discută despre vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, dacă aşteptăm să demarăm campania şi nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes, mai ales că o să fie vacanţă, mulţi dintre copii vor fi plecaţi, aşa că, eu dacă aş fi în locul celor care coordonează această campanie, aş face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinţii, despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacţii adverse, că vaccinul este sigur pentru copii. Trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem, astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare şi pentru copii, ea să fie pregătită. Dacă întâi o  începem şi apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase", a declarat pentru News.ro prof. Dr. Alexandru Rafila. 

Ţinta de 100.000 de persoane vaccinate pe zi, greu de atins peste o lună 

Referitor la modul şi ritmul în care se desfăşoară acum campania de vaccinare pentru adulţi, Rafila a explicat că peste o lună va fi dificil să fie vaccinate 100.000 de persoane pe zi. Specialistul spune că este neapărată nevoie de campanii de comunicare ţintite. "Trebuie să păstrăm ritmul, nu ştiu dacă trebuie să-l mărim, dar trebuie să reuşim să-l păstrăm, ăsta va fi lucrul cel mai dificil care se va reflecta deja în următoarea lună, deci peste o lună va fi destul de greu să vaccinezi 100.000 de persoane pe zi, mai ales dacă aşteptăm ca acest lucru să se întâmple şi nu prevenim, dacă vreţi, prin campanii de informare ţintite şi prin acţiuni care să reflecte parteneriat cu autorităţile locale, să crească încrederea în autorităţile centrale şi mai ales în cele din sănătate", a explicat expertul. 

Ce spune Alexandru Rafila despre finalul pandemiei

Referitor la un eventual sfârşit al pandemiei, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că acest lucru depinde foarte mult de câţi oameni vor reuşi cei care coordonează campania de vaccinare să imunizeze. "Ce se va întâmpla în toamnă depinde foarte mult de ce reuşim cu acoperirea vaccinală, sigur că dorinţele reprezintă una, ceea ce se va întâmpla în mod real este cu totul altceva, am auzit tot felul de angajamente date, eu cred că trebuie să fim consecvenţi doar într-un singur lucru, să îndemnăm permanent lumea să vină în procent cât mai mare la vaccinare, să adaptăm campaniile de informare fiecărui mediu, mediu urban, mediu rural, fiecărei categorii de vârstă şi aşa mai departe. Trebuie să înţelegem foarte clar diferenţa între vaccinare şi restricţii. Restricţiile aduc controlul asupra pandemiei pentru perioade scurte de timp, după care lucrurile, după ce reintră într-o oarecare normalitate, revin, apar din nou valuri pandemice, restricţiile vor fi reintroduse, deci este o ciclicitate, este o diferenţă majoră pentru că vaccinarea duce la înlăturarea restricţiilor permanent, nu într-un timp limitat, adică nu contează numai faptul că restricţiile se ridică, ci cât durează această ridicare a restricţiilor, cred că toţi ne dorim ca aceste restricţii să fie ridicate permanent şi în consecinţă vaccinarea este soluţia", a declarat, pentru News.ro, prof. Rafila.  

Citește și:

Peste 10.000 de persoane s-au vaccinat la Maratonul din Bucureşti. Vaccinarea continuă

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net