Alexandru Rafila despre Omicron, noua tulpină sud-africană: De 4 ori mai transmisibilă decât Delta

Ultima actualizare:

    Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

Noua variantă B.1.1.529 a Covid, numită Omicron, îngrijorează Europa, mai ales că se ia în calcul posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că Omicron "ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta".

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat vineri seara, la Digi24, care sunt datele existente în prezent despre noua tulpină sud-africană a coronavirusului, numită Omicron și catalogată de OMS drept "variantă îngrijorătoare". Tulpina a fost descoperită în Europa, la o persoană din Belgia, un pacient care recent a călătorit în străinătate, au anunțat autoritățile belgiene.

"Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, care și ea e mai transmisibilă de trei ori decât tulpina clasică. Deci ar fi de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială", a precizat ministrul. Întrebat dacă vaccinul este eficient împotriva tulpinii africane, Alexandru Rafila a spus că nu sunt date științifice în legătură cu acest subiect. „Se pare că această mutație multiplă la nivelul proteinei spike, proteina celebră despre care toată lumea vorbește, ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obținuți în urma vaccinării nu ar mai fi eficienți. Dar în acest moment nu avem informații științifice. Abia s-a secvențiat și nu putem ști, cât timp nu există un studiu care să fie bine realizat și fundamentat. Sunt doar speculații”, a mai spus ministrul Sănătății la Digi24.

Varianta Omicron, noua tulpină Covid, clasată drept "îngrijorătoare"

Noua variantă B.1.1.529 a Covid a fost clasată vineri "îngrijorătoare"  de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Această clasificare plasează Omicron în cea mai îngrijorătoare categorie dintre variantele de Covid-19, alături de Delta, care domină pentru moment planeta, şi de cele care sunt mai slabe, Alpha, Beta şi Gamma. Din ce în ce mai multe ţări suspendă călătoriile din şi către Africa australă pentru a stopa Omicron. Îngrijorarea pe care o provoacă a dus la căderea burselor în lume şi a cursului petrolului, dând o nouă lovitură economiei mondiale în plină convalescenţă. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Alexandru Rafila, despre valul 5 în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că valul cinci al pandemiei de COVID va afecta România după jumătatea lunii ianuarie, când se vor manifesta infecţiile contractate în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când mobilitatea populaţiei creşte. El le recomandă oamenilor să îşi sfătuiască rudele, mai ales pe cele vârstnice, să se vaccineze. "E posibil (ca valul cinci al pandemiei - n.r.) să vină la jumătatea lunii ianuarie (...) pentru că jumătatea lunii ianuarie înseamnă un interval de circa două săptămâni, care înseamnă perioada maximă de incubaţie a bolii din perioada sărbătorilor de iarnă", a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24, preluat de News.ro.

Citește și:

Primul caz de infectare cu noua varianta Covid în Europa, descoperit în Belgia: o femeie revenită din Egipt, nevaccinată

Noua tulpină Covid, cu peste 30 de mutații, a fost numită Omicron. OMS o descrie ca fiind “îngrijorătoare”

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net