Louise Brown, primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro, împlinește 41 de ani

louise-brown-recipientuil-original-unde-a-fost-conceputa.jpg

Louise Brown, primul copil nascut prin fertilizare in vitro acum 41 de ani, priveste spre recipientul original folosit pentru conceperea ei
Louise Brown, primul copil născut prin fertilizare in vitro acum 41 de ani, privește spre recipientul original folosit pentru conceperea ei
Foto: Profimedia

Acum 41 de ani, pe 25 iulie 1978, la ora 21.47, se năștea,în Anglia, Louise Brown, primul copil conceput prin fertilizare in vitro. Nașterea sa a fost considerată un “miracol” de mass-media din întreaga lume. Fetiţa a primit numele de Louise Joy Brown şi s-a născut prin cezariană, la spitalul Oldham din nord-vestul Angliei. A cântărit la naştere 2,61 kilograme, fecundarea fiind realizată de către ginecologul Patrick Steptoe şi endocrinologul Roger Edwards, cei doi deschizători de drumuri în domeniul fertilizării in vitro.

După ce, timp de nouă ani, a încercat să rămână însărcinată fără succes, Lesley Brown l-a convins pe soţul ei, John, să accepte propunerea specialiştilor de la Universitatea Cambridge, unde Robert Edwards şi Patrick Steptoe lucrau la tehnica fecundării în vitro. Din ovulele şi spermatozoizii recoltaţi de la cei doi viitori părinţi, a fost obţinut un embrion care, reimplantat în uterul mamei, s-a dezvoltat normal şi a dus la naşterea unui copil sănătos.  De-a lungul anilor, metoda a fost perfecţionată şi a permis cuplurilor care se confruntau cu probleme de fertilitate să se bucure de naşterea copiilor lor.

Anul trecut, la sărbătorirea a 40 de ani de viață, Louise Brown mărturisea într-un articol din ziarul britanic The Independent că, la acea vreme, mama ei intrase în depresie din cauza faptului că nu putea avea copii cu soțul ei, pe cei doi legându-i o mare iubire. „Când au auzit despre această procedură experimentală, au simțit o speranță. Chiar dacă nu se mai încercase niciodată așa ceva, au acceptat soluția cu bucurie. Mai târziu, au făcut același lucru și pentru a o aduce pe lume pe sora mea, Natalie, în 1982”, mărturisea Louise în articol. Natalie, sora mai mică, a fost ea însăsși cel de-al 40-lea copil adus pe lume prin metoda revoluționară a fertilizării in vitro.

doctorii-care-au-inventat-metoda-si-louise-imediat-dupa-nastere.jpg

Doctorii Robert Edwards (primul din stanga) si Patrick Steptoe (primul din dreapta), inventatorii fertilizarii in vitro, impreuna cu asistenta Jean Purdy, membra a echipei medicale, tinand-o in brate pe micuta Louise la scurta vreme după nastere
Doctorii Robert Edwards (primul din stânga) și Patrick Steptoe (primul din dreapta), inventatorii fertilizării in vitro, împreună cu asistenta Jean Purdy, membră a echipei medicale, ținând-o în brațe pe micuța Louise la scurtă vreme după naștere
Foto: Getty Images

Primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro s-a născut pe 25 iulie 1978

În 1978, procedura părea de domeniul SF-ului, astfel că realizarea celor doi doctori, Patrick Steptoe și Robert Edwards, secundați de asistenta medical, Jean Purdy, a creat un uriaș val de emoție, dar și de interes, iar Leslie a devenit cel mai cunoscut și mediatizat bebeluș de pe planetă. De altfel, în 2010, doctoral Edwards, singurul supraviețuitor al echipei inițiale la acea dată, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Medicină. În ciuda faimei de care s-a bucurat din prima clipă a existenței, Leslie a ales o viață normal, departe de lumina reflectoarelor. În 2004, ea s-a măritat cu un paznic de la un club de noapte, Wesley Mullinder, doctoral Edwards participând la căsătoria lor. Doi ani mai târziu, Leslie a devenit mama unui băiat, conceput, însă, pe cale natural, iar ulterior, al încă unui băiețel. Din păcate, atât părinții lui Leslie, cât și medicii care au făcut posibilă aducerea ei pe lume au decedat între timp.

La ora actuală, se estimează că peste 3 milioane de copii au fost concepuți prin metoda fertilizării in vitro. Alte statistici avansează chiar un număr de 8 milioane, în întreaga lume. Leslie a devenit, aproape firesc, o mare susținătoare a acestei metode, încurajându-I atât pe cei care vor să aibe copii, dar din diverse motive fizice nu pot, cât și pe medici, să apeleze cu încredere la metoda brevetată de Patrick Steptoe și Robert Edwards. „Cândva eram singura din lume născută astfel. Acum suntem câteva milioane și am devenit o forță ce nu mai poate fi ignorată”, mai afirma Leslie Brown în articolul citat.

 

Loading...

Citește și

 • Andreas și Ștefan s-au născut în urma unei fertilizări in vitro

  Infertilitatea afectează unul din patru cupluri în România, arată primul studiu de acest gen realizat în țara noastră. Atât la nivel mondial, cât și la noi, fertilitatea scade într-un ritm accelerat, spun specialiștii. Magdalena și soțul ei s-au chinuit ani buni să devină părinți. Într-un final, au reușit: Anastasia este primul copil născut în urma unei fertilizări in vitro efectuată la cea mai mare clinică cu acest specific, din România. Și, surpriză! La un an distanță, a apărut și Nicholas.

 • Delia insarcinata, copil, solista, Razvan Munteanu, clinica de fertilizare, tratamente in vitro, sarcina

  Tace și face. În timp ce toată lumea o sâcâie cu întrebarea “și, pe când un copil?”, Delia își pregătește terenul și se ocupă de partea practică. Fotoreporterii Click! au surprins-o recent la un centru de fertlizare in vitro, de pe strada Polonă, din București.

 • fertilizare vitro fiv campanie gratuita

  Veste bună pentru cei care doresc să devină părinți, dar nu pot face asta pe cale naturală și nici nu-și permit să suporte costurile unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV)! Asociația „Și eu am dreptul să fiu părinte”, în parteneriat cu Clinica Medicum, va realiza la începutul anului 2018, prin Campania „Newborn,” primele proceduri gratuite de FIV pentru cuplurile diagnosticate cu infertilitate și care au venituri mici.

 • roxana marinescu fertilizare in vitro

  Deţine recordul absolut la numărul de fertilizări in vitro dintre toate vedetele autohtone, dar asta nu o împiedică să îşi mai dorească încă un copil şi prin aceeaşi procedură. Roxana Marinescu, soţia medicului estetician Victor Schwartz, are un băieţel de şase luni şi deja se gândeşte să-i facă o surioară. Medicii i-au dat acordul, însă bruneta trebuie să mai aştepte câteva luni până a se supune intervenţiei.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1