Germania, obligată să redeschidă lăcaşurile de cult, după sesizarea unei asociaţii musulmane

Ultima actualizare:

    O asociaţie musulmană din nordul Germaniei a contestat interzicerea rugăciunii de vineri într-o moschee foto: Shutterstock
O asociaţie musulmană din nordul Germaniei a contestat interzicerea rugăciunii de vineri într-o moschee foto: Shutterstock

Germania decide joi redeschiderea lăcaşurilor de cult în anumite condiţii, în pofida epidemiei Covid-19, la o zi după o hotărâre a justiţiei care sancţionează închiderea completă a acestora.

Condițiile pentru redeschiderea lăcașurilor de cult ar fi să se respecte o distanţă minimă între credincioşi şi ca aceştia să poarte o mască, se arată într-un document pregătit de Guvernul Angelei Merkel, conform unor surse citate de AFP și preluate de News.ro.

Documentul urma să fie aprobat joi după-amiaza împreună cu landurile.

Instanţa supremă a justiţiei germane a autorizat miercuri seara - în anumite condiţii - redeschiderea lăcaşurilor de cult, în pofida pandemiei noului coronavirus - punând astfel în discuţie restricţii implementate de autorităţi în vederea opririi răspândirii bolii.

O asociație musulmană a contestat interzicerea rugăciunii de vineri într-o moschee

Curtea Constituţională federală a fost sesizată cu privire la acest caz de către o asociaţie musulmană din nordul Germaniei, care contesta interzicerea rugăciunii de vineri într-o moschee - în plin Ramadan - de către autorităţi locale din Saxonia Inferioară.

Instanţa supremă a dat dreptate asociaţiei şi a infirmat o hotărâre a unui tribunal administrativ, care avea la bază legislaţia privind interzicerea adunărilor, inclusiv religioase, din cauza riscului contaminării cu noul coronavirus.

Judecătorii arată că ”nu pot înţelege că nu este posibil să se ajungă la o evaluare pozitivă cu privire la un caz particular” ca acesta.

Ei au retrimis dosarul la tribunalul competent şi-i cer ca, într-o nouă hotărâre, să ia în calcul ”amestecul în libertatea religioasă”, înscrisă în drepturile fundamentale garantate de Constituţia germană, pe care ”ar reprezenta-o o interdicţie, iar asta mai ales în cursul rugăciunii de vineri în timpul lunii sfinte a postului Ramadanului”.

Judecătorii subliniază că asociaţia musulmană - din care fac parte 1.300 de credincioşi - a prezentat propuneri vizând o limitare a riscurilor contaminării.

Ce propuneri de limitarea a riscurilor de contagiune a prezentat organizația religioasă

Astfel, se prevedea ca vinerea să nu se organizeze doar o singură rugăciune, ci mai multe, iar credincioşii să poarte măşti de protecţie şi să respecte o distanţă importantă între ei.

Însă acest lucru nu a convins tribunalul administrativ, îngrijorat de faptul că aceste măsuri de precauţie nu pot fi respectate în ziua rugăciunii de vineri.

Tribunalul a asociat aceste rugăciuni unor concerte sau evenimente sportive şi le-a interzis.

Această sancţiune a Curţii Constituţionale exercită brusc o presiune asupra autorităţilor germane în vederea unei relaxări rapide a restricţiilor legate de noul coronavirus în privinţa lăcaşurilor de cult.

Diverse religii se plâng tot mai mult, iar cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte cu reprezentanţi ai landurilor, competente în domeniul cultului, în vederea definirii unei linii de acţiune comună.

Unele landuri puţin afectate de pandemie, precum Saxonia, au autorizat adunările religioase, iar altele au prevăzut să o facă începând de la jumătatea lui mai, prin restricţii vizând în principal distanţa de respectat între credincioşi şi purtarea măştii.

Citește și:

Germania se confruntă cu o rată a infectărilor mai mare, după relaxarea măsurilor

Cum a reușit Germania să aibă o rată de mortalitate atât de mică, deși nu a instituit carantină totală! Chiar și experții sunt nedumeriți

Focar de coronavirus la un abator din Germania, unde lucrează 500 de români. Peste 200 sunt infectați

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net