Cum luptă România cu virusurile

Ultima actualizare:
Franța este în alertă din cauza coronavirusului
Franța este în alertă din cauza coronavirusului

Virusul gripal sezonier și coronavirusul amenințător din Asia bagă spaima și în români. Comandamente speciale au avut loc, ieri, atât la Primăria Capitalei, cât și la Ministerul Sănătății, pentru stabilirea unor măsuri care să ducă la limitarea numărului de îmbolnăviri. Oficialitățile din Capitală sunt îngrijorate de numărul mare de copii diagnosticați cu gripă, iar în ceea ce privește virusul din China, o nouă alertă s-a înregistrat luni și în România

Capitala, cuprinsă de febra gripei. Primarul general Gabriela Firea a anunţat, luni, că s-au înregistrat deja 939 de cazuri de gripă sezonieră la copii din învăţământul de stat, mai multe cu 20 la sută față de anul trecut. Firea a precizat că există presiune din partea părinţilor pentru închiderea unităţilor de învăţământ, dar decizia aparține Ministerului Sănătății. ”Ni se cere insistent să întrerupem cursurile. Îi înţeleg pe părinţi, dar cred că trebuie să urmăm sfatul medicilor şi sfatul persoanelor competente. Acolo unde s-au întrerupt cursurile la unele grupe, decizia s-a luat pentru că erau deja câteva cazuri confirmate. Dar a înterupe în totalitate cursurile nu este o decizie pe care să o ia Primăria. Dacă ni se cere de la Ministerul Sănătăţii, ne vom conforma”, a explicat primarul.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), Alice Grasu, a anunțat că, în perioada 19- 26 ianuarie, a crescut cu 20 la sută numărul solicitărilor pentru intervenții în cazuri de gripă și s-a dublat numărul cazurilor de pacienți cu febră. Prezentă la Comandamentul de urgență anti-gripă de la Primăria Capitalei, șefa SABIF a explicat că populaţia se aşteaptă ca la fiecare solicitare să ajungă şi medic, lucru imposibil, cu toată mobilizarea. ”Facem apel la populaţie să ia legătura cu medicul de familie pentru a primi tratament adecvat pentru virozele sezoniere”, a declarat Alice Grasu. ”Avem o situaţie în creştere. Avem raportate 939 de cazuri de gripă sezonieră la copii. Pentru a face o comparaţie, anul trecut la 1 februarie aveam 817 cazuri. Nu e de speriat, dar e de remarcat că avem un număr mai mare decât anul trecut”, a declarat Gabiela Firea, în cadrul Comandamentului de urgenţă convocat din cauza cazurilor de gripă.

Măști pentru transportul în comun

Gabriela Firea a anunţat că Societatea de Transport Bucureşti va achiziționa măşti sanitare, pentru prevenirea răspândirii virusului gripal. ”Inclusiv noi, la Primăria Capitalei, vom achiziţiona astfel de măşti pentru cazurile sociale, pentru cei care locuiesc în căminele noastre sau pentru cei care nu au un acoperiş deasupra capului”, a spus Firea potrivit news.ro.


    Măștile ajută la prevenirea împrăștierii virusului
Măștile ajută la prevenirea împrăștierii virusului

Alertă de coronavirus, la Bacău

Autoritățile sunt „cu ochii în patru” și în ceea ce privește noua amenințare mondială, coronavirusul din China, care a ucis deja 81 de persoane și a îmbolnăvit peste 3.000 de persoane. O nouă alertă de infecție cu virusul a venit, ieri de la Bacău. Pacientul suspectat de infecție cu coronavirus este un tânar de 24 de ani, care studiază în China și s-a întors la Bacău în urmă cu 8 zile, potrivit reprezentanților Spitalului de Urgență Bacău, citați de ziarul Deșteptarea. „A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse. A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău. 

O informare a Ministerului Sănătății care afec referire la situația pacientului cu suspiciune de infecție cu noul Coronavirus de la Bacău arată că ”pacientul a venit dintr-o regiune din China cu puține cazuri confirmate de infecție cu noul Coronavirus (128 cazuri), răspândite în 11 localități. A sosit în țară în urmă cu 8 zile. Este foarte puțin probabil ca pacientul să fie infectat cu noul Coronavirus. La sosirea în țară a prezentat doar febră și tuse seacă, care între timp s-au remis în momentul de față acuzând dureri musculare. Simptomatologica a fost redusă și neelocventă”. Ministerul a precizat luni seara că pacientul va fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș,  evaluat și diagnosticat clinic și biologic.

 Ministerul Sănătății a anunțat că în România au fost alerte neconfirmate de infecție cu coronavirus la Cluj, Timișoara, Constanța și București.

Comitet de urgență la Ministerul Sănătății

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila,  a declarat, luni, la finalul ședinței Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, că discutăm despre o boală care, chiar dacă nu a fost declarată urgență de sănătate publică de către OMS, întrunește toate caracteristicile pentru acest lucru. ”Aproximativ 20 % din cazuri sunt grave”, a spus Rafila.Mortalitatea este de 2-4%, iar cele mai multe dintre îmbolnăviri sunt forme ușoare. Peste 50 de pacienți infectați cu acest virus s-au vindecat deja.La rândul său, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, a spus că riscul că această afecțiune să ajungă pe teritoriul României este redus însă este greu de depistat imediat după ce a contactat virusul. Practic vin niște oameni sănătoși. ”În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră. Astfel că este greu de depistat. Institutul ”Matei Balș” are toate capacitățile să diagnosticheze și să trateze acești pacienți, dacă va fi necesar. Cele 51 de persoane s-au vindecat cu tratament simptomatic, care se adresează simptomelor bolii”, a spus Adrian Streinu Cercel.Medicul a mai spus că ”nu avem de ce să monitorizam unităție de primire . Este o infecție cu receptivitatea generală. Majoritatea persoanelor la care ne asteptăm este să intre în țară persoane aparent sănătoase”. Specialiștii mai spun că se pune problema identificării primul caz de pe teritoriul Romaniei . Primele 10 cazuri, în cazul în care vor exista, vor fi direcționate către  Spitalul Matei Balș, pentru ca aici sunt toate capabilitățile  Pentru diagnosticarea și tratamentul infecției cu coronavirus.

Potrivit datelor prezentate de specialişti, numărul cazurilor înregistrate în lume se apropie de 3.000, fiind 80 de decese, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie mică, undeva la 2-4%. Doar 20% dintre cazuri sunt forme severe, care ar putea da complicaţii.

Specialiştii români afirmă că pneumonia dată de noul coronavirus se poate vindeca, cu tratamente simptomatice, dacă sunt forme uşoare şi medii, iar pentru cazurile grave se testează anumite tratamente. 

Ce măsuri de siguranță iau autoritățile române

Ministrul Sănătății, Victor Costache spune că s-a creat pe aeroporturile internaționale o linie specială pentru călătorii care vin din China și avem o bază de date cu cei care s-au întors din China. ”Pe lângă București, la Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Sibiu sunt centre de boli infecțioase unde vor putea fi tratați pacienți cu coronavirus, dacă va fi cazul. Astăzi vine ultima parte de reactivi din Franța, iar de mâine dimineață la Matei Bals se pot face teste pentru a identifica coronavirusul”, a spus ministrul Victor Costache. Despre ansamblul de la Mioveni, ministrul a spus că a luat legătura cu CNAS pentru implementarea tipului de concediu medical.  Și s-a decis ca, în următoarele 12-14 zile nu vor fi aduși în colectivitate, sunt printre ei și elevi de liceu. ”E important să avem măcar în 2-3 aeroporturi camere cu termoscanere. Camerele ar urma să fie cumpărate de Ministerul Transportului.  Acest virus are un comportament atipic și de aceea se reanalizează această posibilitate-bolnavii nu au febră de la început”, a spus ministrul Sănătății.

Medicament pentru HIV, în tratamentul pentru coronavirus

China testează un medicament anti-HIV pentru a trata simptomele cauzate de noul tip de coronavirus. ”Un antiviral aplicat în infecția HIV este testat de autoritățile chineze. Dacă va fi cazul, va fi aplicat și în tratamentul coronavirusului”, a spus Streinu Cercel.   ”Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au solicitat acel medicament pentru a ajuta astfel eforturile guvernului de la Beijing de a limita amploarea crizei”, a declarat Adelle Infante, purtătoarea de cuvânt a companiei americane de medicamente  AbbVie, al cărei sediu se află în North Chicago, Illinois, potrivit reuters. . Medicamentul Aluvia, comercializat şi sub denumirea Kaletra, este o combinaţie de lopinavir şi ritonavir.  Într-un ghid de recomandări publicat joi, guvernul chinez afirmă că nu există deocamdată un medicament eficient împotriva noului tip de coronavirus, dar sugerează locuitorilor din zonele afectate să ia două pastile de lopinavir/ritonavir şi să inhaleze o doză de alfa-interferon de două ori pe zi.

Românii se sperie de gripă, nu de coronavirus

Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat,ieri, că în minivacanţă s-au prezentat la spital 1.592 de persoane, dintre care 636 prezentau gripă, deşi recomandarea sa a fost ca persoanele cu simptome clare să stea acasă. Mai mult, medicul Streinu-Cercel a precizat că populaţia nu trebuie să caute teste rapide pentru coronavirus, întrucât acestea nu există.

Simptomele gripei debutează brusc și violent
Simptomele gripei debutează brusc și violent

”Lumea nu e speriată de coronavirus. Am spus clar ca nu avem niciun caz pe teritoriul României. Lumea se sperie de gripă. Ar trebui sa se sperie prin lunile martie, aprilie și să facă demersuri ca în lunile octombrie-noiembrie să se vaccienze.

Cei cu comorbidități trebuie să se înscrie la medicul de familie pentru a primi vaccin, iar cei sănătoși trebuie să își  facă rost de vaccin pe banii proprii”, a spus Adrian Streinu Cercel.

De asemenea, președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că circulația virusului gripal este moderată. ”Există o intensificare a circulației virusului în anumite zone. Numărul de cazuri este cu 20% mai mic decât anul trecut. Nu putem vorbi despre o epidemie de gripă. În următoarele săptămâni, cel mai probabil numărul cazurilor va crește. În acest moment cifrele sunt net inferioare față de perioadă similară a anului trecut. Este un sezon gripal obișnuit”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Victor Costache a transmis că se pregătește deja campania de vaccinare pentru sezonul viitor .

Patru persoane au murit din cauza gripei, în România 

Ultima victimă este un bărbat de 43 de ani din Sibiu. Nu era vaccinat. Acesta a fost internat în data de 12 ianuarie, fiind diagnosticat cu gripă.

„Pacientul în vârstă de 43 de ani pentru care analizele de laborator la Institutul Cantacuzino au confirmat prezența virusului gripal și care a fost internat în carul Secției Clinice ATI a SCJU Sibiu a decedat. Decesul a avut loc în data de 26 ianuarie, în urma unui stop cardio respirator neresuscitabil”, transmite Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al SCJU Sibiu.

Gripa din acest sezon a mai răpus un bărbat din Argeș, unul din Dâmbovița și o femeie din Buzău. 

Isterie în China din cauza coronavirusului

În oraşul Wuhan, centrul infecţiei cu coronavirus, oamenii au încercat să fugă din zona de carantină, însă ar fi fost opriţi cu focuri de armă de autorităţi. Mai multe clipuri video postate pe Twitter  arată oameni bolnavi care sunt întinşi pe jos.

Numărul deceselor provocate de coronavirus a crescut la 81 în China, iar numărul total de cazuri de îmbolnăvire confirmate a ajuns la 3000, a anunțat comisia națională de sănătate din China într-un comunicat pe site-ul său web.

Premierul chinez Li Keqiang a făcut o vizită la Wuhan pentru a inspecta eforturile de a controla epidemia și a stat de vorbă cu pacienții și personalul medical, a tranmis Guvernul chinez într-un comunicat.

Coronavirus în lume

Numărul infecțiilor cu coronavirus a crescut și în afar agranițelor țării. 

Cinci cazuri de coronavirus în Australia

Australia confirmă al cincilea caz de îmbolnăvire cu coronavirus

Australia a confirmat luni al cincilea caz de îmbolnăvire cu coronavirus, oficialii din domeniul sănătății anunțând că este vorba despre o femeie de 21 de ani care a călătorit de la Wuhan la Sidney înaintea interdicțiilor de călătorie impuse de China, potrivit Reuters.

Femeia a călătorit cu un zbor direct și a dezvoltat simptomele în termen de 24 de ore, prezentându-se la o unitate de urgență, a declarat șeful direcției de sănătate din New South Wales, Kerry Chant.

Cinci cazuri de coronavirus  în SUA

Al cincilea caz de coronavirus a fost confirmat în Statele Unite, fiind al treilea caz confirmat în SUA duminică, au informat oficiali din domeniul sănătății, relatează site-ul postului ABC News.

Cel mai recent caz a fost anunțat din Arizona. Celelalte două cazuri anunțate duminică se află în California.

Ambii pacienți au fost descriși ca fiind turiști care se întorc din Wuhan, China, considerat punctul zero al declanșării infecției cu noul coronavirus.

Cetățenii francezi vor fi evacuați din Wuhan cu un avion

Cetățenii francezi urmează să fie evacuați din regiunea Wuhan din China cu un avion, a informat duminică ministrul francez al Sănătății, Agnes Buzyn, relatează site-ul agenției Reuters.

"Cetățenii francezi se vor întoarce cu avionul direct în Franța, cu acordul autorităților chineze. Acest lucru va avea loc la mijlocul săptămânii", a declarat Buzyn.

Persoanele care se vor întoarce vor trebui să petreacă 14 zile în carantină într-o clinică specială pentru a preveni răspândirea virusului în Franța, a adăugat oficialul francez, scrie Mediafax.

Aceasta a mai informat că din aproximativ 800 de cetățeni francezi care locuiesc în Wuhan, Franța se așteaptă să repatrieze câteva sute.

Măștile ajută la prevenirea împrăștierii virusului
Măștile ajută la prevenirea împrăștierii virusului

"Câțiva oameni vor să se întoarcă, dar nu vor să fie într-o zonă de carantină pentru 14 zile, însă vor trebui să ia în considerare această condiție", a mai declarat Buzyn.

Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost la un pas să declare stare de urgență de sănătate. Unii specialiști au dubii dacă cei din China pot ține epidemia sunt control.

De asemenea, se pot auzi şi focuri de armă, despre care oamenii au explicat că sunt trase de autorităţi, în tentativa de a-i opri pe cei care vor să fugă din oraş, respectiv din zona de carantină.

Oraşul Wuhan, cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, a fost închis şi pus sub carantină de autorităţi, după ce zeci de oameni au murit, iar câteva mii s-au infectat cu coronavirus, un virus periculos ce s-a răspândit la nivel mondial.

Datele oficiale oferite de autorităţile chineze arată că 80 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar peste 2.000 au fost infectaţi cu coronavirus, însă anumite clipuri video postate şi apoi şterse de pe internet infirmă această ipoteză.

O asistentă din Wuhan a postat un clip video pe YouTube în care a explicat că numărul celor infectaţi este de aproximativ 90.000, iar adevărul este ascuns de guvern.

Citește și: 

Sursa infecţiei cu coronavirus: şerpii şi supa de liliac

AVERTISMENT OMS. Noul coronavirus se transmite de la om la om!

Vor fi mai mulți bolnavi de gripă în acest sezon?

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net