Dragă Simona Patraulea - In memoriam

Citeste tot despre: 

Era un colos al TVR. O mare boieroaică. Așa arăta: ca o cucoană din secolul trecut. Orânduirea? Din Regat! Nu, din RPR sau RSR. Făcea pereche cu Sorin Grigorescu. După ce, alături de Valeriu Lazarov a fost implicată-n prima ediție a Cerbului de Aur.

Simona și cu Sorin, ei sunt cei care au inventat, născut la noi, în TVR, nu una, ci trei emisiuni inedite la vremea aceea, din al căror format se nutresc și azi unii, fără să știe, să recunoască cine le sunt strămoșii. 

Vorbim despre ”Steaua fără nume”, care a avut un succes uluitor - vezi azi strănepoata protevistă ”Vocea României” - și care a început de la muzică ușoară, apoi a trecut la cea populară printr-o soră a ei mai mică ”Floarea din Grădină”.

O altă emisiune de succes a fost apoi, ca să termin cu evocările istorice, ”Cu mască și fără mască”. Un succes nebun. Il vedeai pe actorul preferat, îl știai de undeva, semăna cu cineva, dar nu știai cum îl cheamă. Adică, cine e. Niște măști extraordinare, nu știu cine era maestrul de machiaj sau cine le făcea. Parcă semăna, zău, cu o emisiune antenistă care se numește original ”Te cunosc de undeva”…da te cunosc de la ”Cu mască…”

Revenind la ”Steaua fără nume” și la ”Floarea din grădină”. Aș epuiza pagina tipografică pe care ne aflăm, dând lista cu numele produselor ei. Spicuim: Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Loredana Groza, Doina Spătaru... stop!... la ”Steaua fără nume”. Cu un juriu competent și pretențios - Camelia Dăscălescu, Laurenţiu Profeta- compozitori, muzicologul Vasile Donose, Simona Patraulea. Apoi, la Floarea din Grădină: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Maria Dragomiroiu, Nicolae Rotaru, Nicolae Mureşan. Cu un juriu plin de doctori și specialiști, nu te jucai ca la ultima ediție de la ”Românii au talent” să iasă cine vrei tu…

La început prezentatorul emisiunii era poetul proletcultist Dan Deșliu (?) extrem de nesuferit. Era, sau așa voia să-și joace rolul pe care ulterior l-a avut Mihai Petre pe PRO… Cerepumnist. De aici poetul ciocanului, secerei și mistriei s-a și ales cu un copil cu dna S.C. concurentă și dânsa. Apoi, a rămas celebru dialogul acid cu Corina Chiriac, care cred că ar fi spart toate ratingurile.

Simona Patraulea s-a stins la 87 de ani. Câtă lume o mai fi evocat-o de când s-a retras? Vedete FĂCUTE de ea care au și ele spre 70… Or mai fi căutat-o de ziua ei? Vor veni acum de plecarea ei definitivă?

Să nu ne așteptăm la nume mari și multe - cunoaștem caracterul multora…

Loading...