Dragă Sanda Ţăranu,

(articol interzis persoanelor sub 40 de ani…) Doamnă. Ieri ați făcut 78 de ani. M-aș bucura să vă scriu și la 90… Am crescut cu dumneavoastră. Nu! Mint! Cu domnia voastră m-am maturizat. Prima a fost d-na Cleo Stieber, plecată în Germania. Și Ioana Măgură. Dar, de fapt, dumneavoastră ne-ați umplut mai tot timpul unei existențe. Serile, amiezile, diminețile…Habar nu aveți ce efecte exercitați asupra noastră. Psihice…

Au știut cei care v-au pus ce calități aveați. Căci, cred eu, aici e paradoxul. Erați mai popoulară și iubită sincer, decât Elena Ceaușescu. Și Ei știau asta. Dar nu au îndrăznit să vă schimbe, să vă concedieze, fiindcă aveați un efect calmant asupra populației. A acelor, ”dragi telespectatori!”… Erați liniștea, calmul, speranța întruchipate. Lumina. Seninul era un atribut al dvs. Fără a ne ține discursuri demagogice sau mobilizatoare. Fără a scoate un cuvânt în afara celor ce vi se puneau în față să citiți. Privirea- VĂ era totul. Erați ca o educatoare de grădiniță pentru un popor întreg. Una care știa să tacă frumos, expresiv și să spună mai mult decât ar fi grăit. Sobră, nu sumbră. Vioaie, nu veselă… de-mi vine sincer ca mai întâi să vă sărut, nu mâna, ci ochii… Cu ei ne consolați, ne mângâiați, ne deplângeați. Erați Doamna Mană-Cerească. Doamna Liniște. Lady Silence - vi s-ar spune acum, dar cine și de ce s-o mai facă? Acum  pricipitațiile sunt în toi… Plouă cu dive, vedete TV, falsuri, Plouă cu pupeze și muhaiele peste televiziunile patriei… Doar Esca. Firea căzută-n politikiie. Și Berecleanu. Restul, paparude sexy… ”Crainic”-ul clasic nu mai e! S-au experimentat, pe bună dreptate, forme noi. Unele fericite, altele chixuri. Se dă mai multă pondere unor frumuseți impertinente, sexoase, dar fade. Fără carisma dumneavoastră, Doamnă. 

Tocmai de aceea, cu lipsa de publicitate, de acces la mondenismele vremii, cu semi-anonimatul impus de corifeii trecutului sunteți unică!!! Desigur, pentru generația celor care v-au prins - milioane de români, generații în șir - și s-au bucurat, consolat, ostoit cu magia blândei dumneavoastră ființe. 

Și, după tot acest exercițiu de encomiastică, un laudatio pe care vi-l dăruiesc ca pe un imens buchet de flori, vă mai și mulțumim pentru un sacrificiu personal letal. Ați suprimat, ucis  poate, o mare actriță din ființa Sandei Țăranu. Plecăciune, Doamnă…

loading...

Citește și

  • Sanda Ţăranu (77 de ani), una dintre figurile emblematice ale Televiziunii Române, a povestit despre neajunsurile meseriei pe care a avut-o mai bine de 35 de ani. „Cea mai iubită crainică“ s-a împăcat cu greu cu gândul că, seară de seară, trebuia să apară pe ecranelor românilor, în loc să fie pe scenele teatrelor, acolo unde şi-a dorit dintotdeauna să-şi câştige faima.

  • cristiana bota

    Pe vremea când la televizor puteai să vezi câteva minute de desene animate în fiecare seară și multe înregistrări cu Nicolae Ceaușescu, pe cele două programe ale Televiziunii Române, câteva crainice le înseninau viața cenușie a telespectatorilor și dădeau tonul în modă. Toate româncele voiau să se coafeze și să se îmbrace ca Sanda Țăranu, Delia Budeanu sau Cristiana Bota. La 45 de ani de când a debutat la TVR, Cristiana Bota, blonda superbă cu vocea caldă, și-a păstrat farmecul intact.