Sofia Vicoveanca a dezvăluit ce ține în traista pe care o are mereu pe scenă

sofia2.jpg

sofia vicoveanca
Sofia Vicoveanca a crescut în vremuri tulburi
Foto: Facebook

Născută în Toporăuți, parte a Bucovinei care a fost anexată de URSS, și mutată alături de mamă în Vicovu de Sud, județul Suceava, Sofia Vicoveanca a devenit nu doar o emblemă a muzicii populare românești, dar și un om care a demonstrat că poate învinge soarta potrivnică.

Deși în copilărie, părinții ei se descurcau bine material, viața Sofiei s-a schimbat când tatăl său a a fost luat ca prizonier de ruși. Duritatea despre care unii vorbesc în ceea ce o privește pe îndrăgita artistă vine ca o reminiscență din copilărie, când peste tot vedea oameni încercănați de griji și îngreunați de probleme, a dezvăluit chiar ea într-un interviu pentru cei de la Adevărul.

Tatăl, cel de la care a învățat ce este respectul pentru muncă și corectitudinea, nu a aprobat pasiunea din care fiica lui a făcut o meserie, muzica. Chiar și așa, a fost de multe ori la spectacolele Sofiei. Mama artistei, însă, a fost cea de la care a moștenit o mulțime de cântece, dar de la care a învățat și cum să țină în frâu o gospodărie, dar și „să nu vorbesc mult, să nu râd tare și să nu-mi stea mâinile niciodată”.

Momentul în care a trebuit să părăsească satul natal a fost unul de cotitură pentru un copil care a plecat alături de mamă la o mătușă din județul Suceava. Mama a îngropat toate bunurile de valoare, în speranța că se vor mai întoarce acasă. Gustul pe care Sofia îl asociază și acum cu acele momente este cel al ciocolatei cu marțipan, primită la pachet din America, pe care nu a mai găsit-o nicăieri de atunci și pe care o degusta ore întregi pentru a nu o termina prea curând.

Are un singur fiu și două nepoate

sofia vicoveancaZoom
Fiul și nepoatele sunt lumina ochilor ei
Foto: arhivă personală

 

De la soțul Victor Micula, de profesie ziarist, solista a rămas cu dragostea pentru lectură, dar și cu un fiu, Vlad, de care este foarte apropiată și cu care discută mai de toate. Și-ar fi dorit mai mulți copii, ba chiar să și înfieze, prin anii 70, dar dorința nu i s-a mai împlinit. La o lună de la această întâmplare, a simțit că va avea propriul prunc. De la Vlad are două nepoate, Ana Sofia și Maria Cătălina, cele pe care le iubește ca pe ochii din cap.

În 1 octombrie se împlinesc 58 de ani de când se află pe scenă și, deși anul acesta împlinește 76 de ani de viață, Sofia Vicoveanca mărturisește că nu se uită în buletin. Ba mai mult, este solicitată și pentru spectacole în anul 2019.

Povestea emoționantă din spatele traistei artistei

sofia vicoveancaZoom
Traista și mărgelele sunt unele dintre elementele definitorii ale ținutelor artistei
Foto: arhivă personală

 

Multă lume este curioasă ce ține artista în traista pe care o are mereu pe scenă. Nu a mai păstrat secretul și a dezvăluit sursei citate că ține apă, medicamente, agrafe și 10 lei. Poate părea surprinzător, dar povestea banilor pe care-i are cu ea este una emoționantă. „Eram la un spectacol într-un cămin cultural dintr-un sat din Botoşani. După ce am cântat, pe scenă a urcat un bătrânel care mi-a spus că am cântat la nunta fiicei sale şi care mi-a dat o bancnotă de 10 lei ca să îmi iau o ciocolată. Am zis că dumnealui are mai mare nevoie de acei bani decât mine, dar nu a vrut să-i ia înapoi astfel că am jurat că nu voi cheltui acei 10 lei câte zile voi avea. Şi eu mă ţin de cuvânt”, a mărturisit Sofia Vicoveanca.

Povestea numelui de familie vine de la locul în care a ajuns cu mama ei, Vicov. Numele de familie al tatălui era Fusa, iar cel al soțului, Micu, dar a rămas la Vicoveanca pentru că așa a devenit cunoscută și i s-a părut un nume de scenă potrivit.

loading...
Loading...

Citește și

  • Sofia Vicoveanca, adoptie, copil Sofia Vicoveanca, dezvaluiri, solista muzica populara

    Viaţa Sofiei Vicoveanca nu se rezumă numai la spectacole. Artista, cu aproape 57 de ani de carieră în spate, are o poveste de viaţă cutremurătoare. Solista a povestit într-un interviu, acordat Revistei Taifasuri, că au fost patru copii în familie, însă fraţii ei au murit, lăsând în urmă o mare durere.

  • Are 57 de ani de carieră în spate şi 75 de ani de viaţă, însă celebra interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca arată cu 15 ani mai tânără. Sprintenă şi cu un corp tras ca prin inel, doamna cântului bucovinean, susţine că este lipsită de vicii.

  • Sofia Vicoveanca (74 de ani) e o figură aparte în lumea artistică. Pe cea supranumită “Privighetoarea Bucovinei” am întâlnit-o în platoul emisiunii “Ne vedem la TVR”, prezentată de Marina Almăşan. Cântăreaţa ne-a vorbit cu mare drag despre despre fiul ei, Vlad, dar ş i despre nepoţele ei, Sofia şi Maria.

  • sofia-vicoveanca

    Sofia Vicoveanca a cântat recent pentru românii din Italia. Îndrăgita interpretă de muzică populară a avut parte de o primire pe cinste, încă de la aeroport.