Morar și Buzdugan plătesc glumele rasiste cu locul de muncă?

buzdugan_si_morar_cu_tifetz_pe_capete.jpg

Mihai Morar, Daniel Buzdugan, radio ZU, scandal rasim, sanctiune, Kamara, Congo
Mihai Morar și Daniel Buzdugan au comis-o grav în matinalul din 26 mai

Nu mai au liniște din 26 mai, de când remarcile rasiste pe care le-au făcut în emisiunea “Morning Zu” au aruncat Internetul în aer. Cei doi realizatori, Mihai Morar (34 de ani) și Daniel Buzdugan (41 de ani), și-au pus țara în cap, dar mai ales pe artiștii de culoare de la noi, din cauza unor comentarii cum rar s-au mai auzit în audiovizual. În direct la Radio ZU, cei doi i-au numit pe fotbaliștii și pe suporterii congolezi, „maimuțe”, “gorilieni”, “cimpanzei”. Solistul Kamara și-a exprimat primul dezgustul.

În ordine cronologică, evenimentele s-au petrecut astfel. Pe 25 mai, pe stadionul Giuseppe Sinigaglia, din Como, Italia, echipa națională a României juca un meci amical cu Republica Democrată Congo. Partida s-a terminat la egalitate, 1-1, iar scorul le-a dezlegat limba celor doi realizatori de la Radio ZU, Mihai Morar (34 de ani) și Daniel Buzdugan (41 de ani). În emisiunea matinală “Morning ZU”, cei doi au avut un potop de cometarii rasiste, după care s-au trezit și ei cu o ploaie de reclamații la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). "Noi îl avem pe Father Chicken (n.r. Tata Puiu, porecla lui Anghel Iordănescu n.r), ei îl au pe Father Monkey (Tata Maimuță). Cei din Congo au fost susținuți de 8.000 de maimuțe. La intrarea în stadion era coadă de maimuțe. Au jucat cu gorilieni. Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenorul celor de la Congo crede în cimpanzeu. Să faci 1-1 cu gorilienii nu e de colo. Mâna la piept toată lumea, pentru imnul statului Congo. Hai, toate maimuțele laba la blană!”, au fost doar câteva dintre glumele oamenilor de radio.

kamara.jpg

Mihai Morar, Daniel Buzdugan, radio ZU, scandal rasim, sanctiune, Kamara, Congo
Kamara a fost foarte afectat de declarațiile rasiste ale lui Morar și Buzdugan

Kamara: "Sunt jignit, am plâns de trei ori, afară cu ei din radio și televiziune!"

Prima persoană publică ce s-a arătat revoltată de glumele celor doi a fost solistul de la Alb Negru, Kamara, născut în Guineea Franceză. "Sunt uluit și mă simt jignit după ce am auzit comentarile celor doi prezentatori de la Radio ZU. S-a mers prea departe și pot fi repercusiuni atât la nivel național, cât și internațional. Nu văd nicio urmă de glumă în vorbele lor. Ce învață un copil în 2016, ascultând acești doi prezentatori? Că un om negru e o maimuță? De ieri și până acum am plâns de trei ori. Aceasta ieșire ar trebui să insemne și ieșirea lor din lumea Radioului și a Televiziunii, definitiv", a tunat Kamara pe Facebook. Între timp, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat, realizatorii fiind citaţi să se prezinte luni, 6 iunie, la CNCD pentru a da explicaţii. Și cei doi incriminați și-au schimbat atitudinea la 180 de grade și și-au pus cenușă în cap. “Am greșit profund, ne pare rău și ne cerem scuze. L-am sunat personal pe Kamara și mi-am cerut scuze. Am văzut că a înțeles. De câteva zile nu mai dorm, nu mai mănânc, îmi  asum tot ce va urma. Promit solemn că voi lupta toată viața împotriva rasismului. Pun acest derapaj pe seama oboselii. Suntem epuizați după evenimentul Forza Zu, care a avut loc pe 21 mai. Chiar și șefii noștri ne-au trimis în concediu”, a declarat Daniel Buzdugan pentru Click! Întrebat dacă se teme că gafa lor va avea urmări grave, cum ar fi concedierea, Daniel ne-a spus că nu știe la ce să se aștepte, dar că va îndura tot ce va veni. Apoi, printr-o scrisoare deschisă, Buzdugan și Morar și-au cerut din nou.

Ei au rămas fără serviciu după comentariile deplasate!

Mircea Solcanu, fostul prezentator al emisiunii ”Poveștiri de noapte”  (Acasă TV), a fost trimis în șomaj, în urmă cu doi ani, după ce a postat pe Facebook un mesaj jignitor și agresiv la adresa părinților lui Ionuț Anghel, băiețelul care a încetat din viață după ce a fost mușcat de o haită de câini, pe 2 septembrie 2013, pe un teren viran din Parcul Tei: "Familia Anghel! S-a inventat munca. Dacă nu vă place munca, duceţi-vă copilul să-l mănânce alţi câini, se pare că din asta trăiţi. Ce sumă aţi încasat în urma participării la emisiuni TV, acelea care se desfăşurau când copilul vostru era pe catafalc? Aţi terminat banii, copilul e mâncat, dar nu-i nimic, mai aveţi unul”. Iar Cheloo, din trupa Paraziții, a rămas fără scaunul de jurat la X –Factor (Antena 1), în 2013, după ce a făcut o afirmație deplasată la adresa orientării sexuale a concurentului Paolo Lagano: ”Disprețuiesc tot ceea ce ești și ce simți, iar țara asta te va trimite acasă”. Reprezentanții trustului au primit o amendă de 10.000 de lei din partea CNA, dar și o mustrare scrisă, din partea FremantleMedia, deținătorii licenței “X- Factor”.  Cheloo a fost dorit însă din nou în curtea Antenei 1, iar anul acesta a revenit la muncă, dar pe scaunul de jurat al emisiunii “iUmor”.

mircea_solcanu.jpg

Mircea Solcanu, gafa, scandal, concediere, Acasa TV, Ionut Anghel
Mircea Solcanu a fost dat afară de la Acasă TV după un derapaj pe Facebook

cheloo_1385758698_0.jpg

Cheloo, Parazitii, X Factor, Antena 1, scandal homofob, Paolo Lagana
Cheloo a fost și el în mijlocul unui scandal din cauza unor declarații homofobe
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1