Momentul care i-a făcut pe toţi să plângă în hohote, la pomana lui Aurelian Preda

Parastasul de un an al lui Aurelian Preda, care a avut loc sâmbătă, 23 septembrie, la Mănăstirea Dervent, a strâns la un loc numeroşi prieteni şi fani de-ai artistului. Cel mai emoţionant moment a fost acela în care o celebră solistă a cântat un bocet la mormânt. Cei prezenţi cu greu şi-au stăpânit lacrimile.

Maria Butaciu (77 ani) a luat şi ea parte la slujba de pomenire de un an, pentru Aurelian Preda, solistul de folclor care a murit pe 27 septembrie 2016, la o clinică privată din Viena. Slujba a fost oficiată de ÎPS Teodosie Snagoveanul, după care celebra cântăreață de muzică populară a fost îndemnată de apropiați să cânte un bocet (lamentație improvizată, de obicei versificată și cântată pe o anumită melodie, care face parte din ritualul înmormântărilor de regulă, la țară), care i-a emoționat până la lacrimi pe cei îndoliaţi.

Aurelian Preda, parastas, Dervent, bocet, comemorare, Maria Butaciu, Elena Padure, cancer, pomanaZoom
La parastasul de sâmbătă au fost prezenţi sute de fani şi de artişti

“Când a deschis Maria gura ne-a buşit plânsul pe toţi. Are o voce incredibilă, dublată de sensibilitate, ea este celebră pentru melodiile de jale, de dor, pe care le are în repertoriu. Fata lui Aurelian a fost impresionată şi i-a mulţumit pentru acel moment”, ne-a povestit solista de muzică populară Elena Pădure, prezentă sâmbătă la Dervent, judeţul Constanţa. La ceremonie au mai luat parte prieteni, colegi și sute de fani, sosiți din toate colțurile țării, organizați în câteva autocare. Printre ei, Elisabeta Turcu, Aneta Stan și Floarea Calotă. Un alt moment emoţionant a venit din partea realizatoarea emisiunii lui Aurelian Preda, de la Favorit TV, Cornelia Duță, care a fost extrem de atașată de cântărețul de muzică populară. Femeia nu s-a putut opri nici o clipă din plâns.

Aurelian Preda, parastas, Dervent, bocet, comemorare, Maria Butaciu, Elena Padure, cancer, pomanaZoom
Aurelian Preda, alături de călugărul Efrem de la Dervent, chiar în vara dinaintea morţii

Și-a visat locul de veci

În ultimii ani, cântăreţul s-a luptat în permanenţă cu bolile şi şi-a petrecut timpul prin mănăstiri şi spitale. A fost diagnosticat cu anevrism şi cancer, a suferit patru intervenţii pe creier, cinci operaţii pe colon şi a trecut şi printr-o moarte clinică. Din acel moment s-a apropiat mai mult de Dumnezeu. În ultimul interviu din “Taifasuri”, publicat în marie 2016, artistul a povestit cum a visat locul în care va fi înmormântat: “În urmă cu câţiva ani, am avut o cădere foarte mare şi, stând într-o convalescenţă profundă, am avut un vis... parcă era o voce care-mi vorbea în ureche şi mă încuraja: «Stai liniştit, că nu vei muri! Atunci când va fi să pleci din această lume, vei fi în Casa Domnului, pe malul unei ape, într-un lăcaş de cult ce poartă nume de trecătoare»”.

loading...

Citește și