Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, uscaţi la buzunare după comentariile rasiste

morar_buzdugan.jpg

morar buzdugan
Morar și Buzdugan au făcut comentarii rasiste după amicalul România-R.D.Congo
Foto: arhivă personală

Nu mai au linişte de când au comis o gafă de proporţii. Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au ajuns subiect de discuţie la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).Vicepreşedintele CNA a dezvăluit care au fost propunerile de sancţionare după ce realizatorii radio i-au numit pe fotbaliştii congolezi “maimuţe”, “cimpanzei”, “gorilieni”, iar acestea nu sunt deloc mici.

Săptămâna trecută, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) s-au reunit pentru a dezbate dacă Mihai Morar şi Daniel Buzdugan trebuie sancţionaţi şi pentru stabilirea amenzii potrivite.  “S-a discutat această situaţie în şedinţa CNA, însă propunerile de sancţionare au fost diferite, de la cea a domnului Herjeu (n.r. - membru CNA) de 50.000 de lei la propunerea domnului Jucan (n.r. - membru CNA) de 25.000  de lei pe care şi eu am susţinut-o în ideea că este primul derapaj de acest fel care se întâmplă la această emisiune, dar şi pentru faptul că realizatorii şi-au cerut scuze publicului în mai multe rânduri, ceea ce arată că şi-au înţeles greşeala şi aceasta nu se va mai repeta. Dar, pentru că niciuna dintre propuneri nu a întrunit numărul legal de şase voturi, se va relua votul în şedinţa următoare”, a declarat, pentru www.ziarulring.ro , vicepreşedintele CNA Răsvan Popescu.

Puşi la zid de un membru CNA

La scurt timp după votare, Radu Herjeu a publicat următorul mesaj pe blogul său: „Cred că aţi auzit cu toţii de halul în care doi realizatori radio au înţeles să vorbească minute în şir despre fotbaliştii şi suporterii congolezi după un meci cu reprezentativa României. Într-un final, cei doi şi reprezentanţii postului au ajuns şi în faţa Consiliului, pentru a răspunde multelor sesizări primite de CNA. Iată scuza invocată de şeful celor doi:  «Nu am fost nici stat colonialist, nu am trăit nici drama africanilor. Nici măcar nu ne-a trecut prin cap că am putea să jignim o persoană. După ce am stat de vorbă cu cei de la Ambasada R. D. Congo, am înţeles că apelativul de maimuţă este, pentru ei, jignitor». Acum, din două una: ori ne cred pe noi înfiorător şi iremediabil proşti, ori… chiar vorbea serios! Ceea ce, în locul domnilor Morar şi Buzdugan, m-ar fi deranjat prin implicaţiile poate prea subtile, însă perfect logice. Dar înclin spre prima variantă, pentru că cei doi domni au completat «argumentele» cu care au combătut acuzaţiile de rasism: «Dacă erau din Australia, probabil că am fi zis canguri sau altceva (Buzdugan)» şi «Am vorbit despre maimuţă pentru că este animalul reprezentativ pentru Congo (Morar)». Ca de obicei în astfel de cazuri, primul impuls a fost să dau fuga la oglindă! Am rămas însă ca să-i asigur pe interlocutori că, indiferent de cum li se pare faţa mea, intelectul meu stă mult mai bine decât ea!”.

Loading...

Citește și

  • Puși la zidul rușinii după glumițele cu tentă rasistă legate de amicalul România–Congo, reclamați la CNA și în vizorul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Buzdugan și Morar și-au pus cenușă-n cap. ”Vom plăti”, a dat asigurări Daniel Buzdugan, contactat de reporterii Adevărul.

  • buzdugan si morar

    Glumele cu tentă rasistă făcute de Morar și Buzdugan la radio, după ultimul amical al României, terminat la egalitate cu Naționala Republicii Democrate Congo ,l-au deranjat atât de tare pe Kamara, încât artistul vrea ca cele două vedete să plătească cu locul de muncă şi amenzi usturătoare comentariile de atunci. Componentul trupei "AlbNegru" a mărturirist că cei doi realizatori au minţit atunci când au spus că au fost iertaţi de Ambasada Republicii Congo.

  • Mihai Morar, Daniel Buzdugan, radio ZU, scandal rasim, sanctiune, Kamara, Congo

    Nu mai au liniște din 26 mai, de când remarcile rasiste pe care le-au făcut în emisiunea “Morning Zu” au aruncat Internetul în aer. Cei doi realizatori, Mihai Morar (34 de ani) și Daniel Buzdugan (41 de ani), și-au pus țara în cap, dar mai ales pe artiștii de culoare de la noi, din cauza unor comentarii cum rar s-au mai auzit în audiovizual. În direct la Radio ZU, cei doi i-au numit pe fotbaliștii și pe suporterii congolezi, „maimuțe”, “gorilieni”, “cimpanzei”. Solistul Kamara și-a exprimat primul dezgustul.

  • Se încing spiritele între Kamara şi realizatorii Radio ZU Mihai Morar şi Daniel Buzdugan. Deşi la prima vedere conflictul părea încheiat după glumele rasiste, solistul a luat foc după ultimul gest al lui Morar. Acesta din urmă l-a şters din lista de prieteni de pe contul de socializare, iar acest lucru l-a deranjat pe artist.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1