Marina Almăşan, călătorie de o zi şi jumătate până la «capătul lumii»

al115-special-1.-6col-.jpg

S-a chinuit să doarmă pe scaune, în aeroporturi

A călătorit mult în destinaţii de vacanţă îndepărtate, dar parcă niciun drum nu a fost atât de lung ca cel de acum, din Xi’an, capitala antică a Chinei. 16 ore le-a petrecut în aer şi alte 17 înghesuită prin aeroporturi. Asta doar la dus. Ieri a revenit în ţară, ruptă de oboseală, dar încărcată cu amintiri de neuitat.

„A fost cu siguranţă cel mai lung drum parcurs de mine până acum! Am experimentat toate modalităţile de a rămâne trează, combinate cu toate modalităţie de a adormi, toate poziţiile de somn, toate felurile de petrecere a timpului, toate veleităţile de observator, toate unghiurile de fotografiere, toate prizele de internet, toate aromele de capuccino, am vizitat toate muzeele de haine şi parfumuri din Duty free-uri, am fotografiat tot ce se putea fotografia, sfârşind prin a ne povesti toată viaţa – eu lui Marian şi Marian mie (n.r. operatorul care a însoţit-o), ajungând amândoi la concluzia că viaţa e frumoasă şi că merită trăită la maximul”, a povestit Marina Almăşan despre lungul drum până la Xi’an. 

al215-special-2.-2col-harta.jpg

E cale foarte lungă din Bucureşti până în oraşul Xi’an din China

 

Oraşul are aproape 10 milioane de locuitori şi, timp de 1000 de ani, a fost capitala Chinei. 

A ajuns acolo la invitaţia Asociaţiei de Prietenie a Chinei cu Popoarele Lumii, filiala Shaanxi (o regiune cât toată România noastră, care îşi are capitala la Xi’an). 

Dacă vă întrebaţi cum se face că ajunge mereu prin astfel de destinaţii, prezentatoarea TVR ne explică: „după cele două jurnale de călătorie publicate (despre Beijing şi Shanghai) şi după magnificul film documentar despre capitala Chinei, realizat anul trecut, drăguţii chinezi s-au convins că sunt fată bună, hărnicuţă şi tenace şi uite-aşa mi-au lansat o nouă invitaţie”, explică Marina Almăşan.

 

Una peste alta, a ajuns la Xi’an (aproape) vie şi nevătămată, secată de puteri, dar plină de entuziasmul  care o însoţeşte de regulă în astfel de călătorii. 

Camera ultra-elegantă, cu vedere superbă, duşul fierbinte şi farfuria cu fructe exotice pregătite de hotelieri au fost primele surprize plăcute. 

Dar a venit instant şi surpriza neplăcută, una greu de îndurat pentru un european: nu mergea Facebook-ul. 

Guvernul chinez l-a interzis. Trece şi peste acest inconvenient, şi peste oboseală, şi peste greutatea de a se adapta fusului orar. O aşteaptă zile pline şi o mulţime de frumuseţi de văzut, simţit, gustat. 

al415-special-alta-poza.jpg

Armata de Teracotă descoperită acolo e considerată cea de-a opta minune a lumii. 1.000 de piese din lut ars, reprezentând soldaţi cu arme, cai şi caleşti, în mărime naturală, au fost scoase din măruntaiele pământului

 

„Am vizitat Oraşul Vechi, Muzeul Pietrelor Sculptate, celebrul templu budist Da’Cien, am urmărit un spectacol de operă chineză şi am luat o groază de interviuri. Oraşul e exact cum ni-l imaginam: totul se întâmplă la scară mare, de la construcţii, la furnicarul de oameni, maşini, biciclete. Cartierul Yong Xing Fan este uluitor: imaginaţi-vă o imensitate de spaţiu, acoperită de mici restaurante, alternând cu tonete la care bucătari stradali execută, sub nasul clientului, tot felul de ciudăţenii - plăcinte cu umpluturi misterioase, dominate de alge şi vietăţi marine, taieţei lungi de un kilometru, figurine din zahăr ars, etc.”, mai spune Marina.

A mâncat tăieţei de un metru şi colţunaşi cu broască

 

Acolo, colţunaşii sunt un fel de “brand regional”. Marina a ajuns la un restaurant unde în meniu erau nu mai puţin de 318 feluri de colţunaşi. 

al615-special-4.-1col-.jpg

În meniu erau 318 feluri de colţunaşi

 

“Stăm în jurul unei mese rotunde şi ne minunăm de ce a putut să născocească imaginaţia culinară a chinezilor. Ne sunt aduse succesiv colţunaşi cu porc, raţă, broaşte, spanac, pui, bambus, sepie, varză, nuci şi altele, având fiecare denumirea sa: Floare de lotus, Colţunaşii fericirii depline, Colţunaşi pentru aducerea norocului etc.”.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1