Drama Mariei Lătărețu: Cinci copii morți! Fetița care-i purta numele a fost sfâșiată de câine

maria-lataretu-ultimul-cantec-ultima-zi-18404794.jpg

maria lataretu
Maria Lătărețu a avut o viață de film
Foto: Jurnalul Național

„Privighetoarea Gorjului”, așa cum i se spunea Mariei Lătărețu, a avut o viață de roman. Presărată cu bucuria transmisă de public, dar mai ales cu durerea pierderii celor cinci copiii ai săi. În ziua în care i-a murit fiica sfâșiată de câine, artista a cântat. Îmbrăcată în alb și cu o garoafă albă prinsă în păr.

A avut viața traversată de mari tragedii. Cea mai mare a fost pierderea copiiilor. Din cei șase, doar unul i-a rămas în viață. Artista i-a plâns pe toți și și-a alinat durerea prin cântat. Unica noră a artistei ne-a povestit cu lux de amănunte tagedia unei mame.

„Primul, un băiat Gicuțu, l-a pierdut la 2 ani jumate, în urma unei bronhopneumonii. Nu existau medicamente pe vremea aceea, în afară de aspirina Bayer. Așa s-a prăpădit primul copilaș în 1929. În 1931 s-a născut al doilea băiat, Ion, cel care a trăit până în 2001 și a fost soțul meu. După el, a născut o fetiță, pe Măriuca și care a trăit până la vârsat de 6 anișori, trebuia să meargă la școală. EA a fost marea durere a a familie. În 1935 a dat naștere la două fetițe gemene, Polina și Maria, și care au murit și ele la fel ca primul băiețel. De Bronhopneumonie. În 1937 a născut ultimul băiat căruia trebuia să-i pună numele Tudor. L-a născut la o nuntă unde era invitată. Mergând cu alaiul, s-a împiedicat de o buturugă și a căzut cu burtica pe ea și a născut acolo. Lumea petrecea acolo, iar ea dădea naștere băiețelului acre a murit la câteva zile, nici nu a apucat să-l boteze”, a povestit, pentru Click, Ioana Lătărețu.

Cât despre Măriuca, fata care i-a purtat numele, micuța a murit în chinuri la doar șase ani, înainte să înceapă școala.

«Erau în vacanță la Târgu Jiu, unde avea casa și unde copiii stăteau acolo cu bunica. Maria și Ion, soțul meu, se jucau la poartă. Dintr-o curte alăturată a ieșit un câine care s-a aruncat asupra ei, a sfâșiat-o. Atunci  Măriuța a căzut la pământ, iar frățiorul ei a fost  martor la acestă scenă groaznică. Maria Lătărețu a venit la Târgu Jiu și a dus-o la profesor doctor Haznașu, unul dintre cei mai mari. Au dus-o la spital, i-au făcut toaleta.  Afost mușcată de toată partea dreaptă: din scalp, urechea, gâtul, umărul, mâna..i-a mâncat-o câinele. Profesorul o cunoștea pe Maria și i-a spus că fetița nu va supraviețui. Mușcăturile de câine sunt extraordinar de sângeroase și de dureroase, a pierdut prea mult sânge.  Fetița a venit acasă, a rămas cu soțul meu, iar Maria a plecat la București pentru că avea de respectat un contract. Se deschidea cel mai mare restaurant de artă culinară ”Doru Ancuței” și a primit veseta că fetița a decedat chiar înainte de concert. Maria s-a dus la patronul restaurantului și- i-a spus că nu poate să cânte. Atunci Mihail Jora, cel care a prezentat-o patronului de restaurant pentru a cânta acolo, i-a spus Mariei că trebuie să cânte neapărat. Cu lacrimi în ochi, Maria s-a îmbrăcat într-un costum alb, o garoafă albă prinsă în păr, s-a întors în cabina unde se  îmbrăcase, și-a smuls garoafa din păr și a strivit-o cu piciorul. După concert, Jora s-a dus să o felicite în cabină.  Aîntrebat-o ce s-a întâmplat. Ea i-a spus ”Domnule, vă rog să mă iertați. Mi-a murit fetița iar mâine merg să o îngrop”. Asta a fost marea durere a Mariei Lătărețu. A rămas cu un singur copil, Neluțu. Pe fiecare copil îl plângea într-un fel», ne-a mai spus cu durere în glas unica noră a Mariei Lătărețu.   

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1