Leşe, excentric şi când iese la plimbare

2-3-neatza-1.jpg

Portul original al folcloristului Grigore Leșe este de inspirație maramureșeană
Foto: Mihai Ionescu

A împlinit 65 de ani luna trecută, însă nu se gândeşte deocamdată să se pensioneze. Grigore Leşe este profesor universitar şi, după ore, preferă să îşi petreacă timpul în cel mai plăcut mod, făcând plimbări la pas. Şi nu oricum, ci în cele mai frumoase haine specifice portului popular maramureşean: accesorizat cu pălărie vintage şi o năframă neagră!

”Cine este haiducul acesta?” aşa s-au întrebat cei care l-au întâlnit zilele trecute pe Grigore Leşe pe străzile bucureştene. La trei luni de când a iscat un scandal în Târgu Lăpuş, unde a fost invitat să susţină un spectacol cu ocazia comemorării eroilor martiri ai oraşului, fotoreporterii Click! l-au surprins pe celebrul rapsod îmbrăcat în haine de duminică. Pentru cei care încă nu ştiu, Leşe nu poartă astfel de ţinute doar de sărbători, ci este stilul său vestimentar personalizat de ani buni, care îl face uşor de recunoscut pe străzile capitalei.

2-3-neatza-2.jpg

Extrem de îngândurat și trist, celebrul artist a mers agale pe străzile bucureștene cu lucrările studenților săi la piept
Foto: Mihai Ionescu

Cizme căzăceşti înalte până la genunchi făcute pe comandă, jeansi negri, suman din lână, năframă neagră pe umeri, pălăria vintage şi geantă din piele, o vestimentaţie care a respectat în totalitate cromatica şi care, cu siguranţă, l-ar trimite la rubrica de modă  ”Cel mai bine îmbrăcaţi”. Deşi este la vârsta pensiei, Leşe a ales să nu se lase de catedră şi încă mai predă, fiind unul dintre puţinii doctori în muzică din România, profesor asociat al Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti şi al Universităţii de Muzică Bucureşti. Probabil acesta ieşise de la cursuri, având în vedere că purta la piept câteva lucrări şi teze de-ale studenţilor săi.

2-3-neatza-3.jpg

A traversat strada și s-a oprit în dreptul unei biserici, dar și al statuii poetului Adrian Păunescu, unde și-a făcut semnul crucii
Foto: Mihai Ionescu

2-3-neatza-4.jpg

În Parcul Grădina Icoanei se află un monument închinat celebrului poet care a înființat fenomenul cultural ”Cenaclul Flacăra
Foto: Mihai Ionescu

Cu o grimasă serioasă şi melancolică, acesta a ales să facă o plimbărică la pas, pentru că se ştie că este adeptul mişcării şi nu prea suportă transportul în comun atunci când timpul este bun. A traversat strada şi a luat-o uşurel spre Parcul Grădina Icoanei. În drumul său spre casă, celebrul interpret al piesei ”Cântă cucu-n Bucovina!” a redescoperit obiective importante din capitală şi a simţit nevoia să îşi facă semnul crucii în faţa lor. S-a închinat în dreptul unei biserici vechi, dar şi la statuia lui Adrian Păunescu, poetul căruia îi poartă un mare respect şi pe care l-a omagiat în repetate rânduri. După cum se poate observa, nu s-a grăbit să ajungă acasă şi asta pentru că deocamdată nu-l aşteaptă nimeni. În urmă cu aproape patru ani, el s-a despărţit de iubita sa Iulia Gorneanu, cu care a avut o relaţie de 15 ani.

Scandal la concert

În decembrie, 2018, cu prilejul comemorării eroilor martiri care au un monument ridicat în Târgul Lăpuş, Grigore Leşe a fost invitat să susţină un concert. Artistul şi-a ieşit însă din fire şi a reacţionat vulcanic după ce o femeie a intrat în sală la scurt timp după începerea spectacolului. Leşe s-a oprit din cântat apoi a început să-i muştruluiască pe cei prezenţi. ”Gata, la revedere! Am zis să închideţi uşa, a intrat doamna. Gata! Puteţi să juraţi, să scrieţi unde vreţi, nu mă interesează! Eu am spus ceva: Gata! Îmi pare foarte rău, nu ne jucăm! Poate să vină mama, poate să vină Hristos... Gata cu minciunile! Credeţi că vă trageţi de şireturi cu cine vreţi?! Am luat avionul şi am renunţat la trei concerte ca să vin aici!”, a tunat Grigore Leşe pe scenă. Spectatorii i-au explicat că nu au nici o vină şi l-au rugat să cânte pentru ei, lucru ce se aude inclusiv pe filmarea de faţă, însă artistul nu s-a lăsat înduplecat. El a făcut o pauză şi le-a spus că merge să mănânce şi că apoi va veni să cânte. „Când vreau eu, nu când vreţi dvs.!”, a spus atunci.

Loading...

Citește și

  • Sensibil subiectul provocat de tine, chiar în Lăpuş, locul natal, cu prilejul unui spectacol pe care trebuia să-l ţii acasă, vorba aia. Nici nu ai început bine să te produci, când deranjat de intrarea în sală a unei persoane, ai sistat totul bătând obrazul organizatorilor care nu au respectat condiţia ca după începerea concertului, uşile să fie închise. Aici mi se pare corect, dar fără să te jignesc, chestia asta tipică Ateneului român şi marilor săli de operă sau de concerte clasice merge mai greu la ţară. Fie şi-n Maramureş...

  • juriu

    Moldova, Muntenia, Ţara Zarandului, Oltenia şi Bistriţa Năsăud vor trăi la intensitate maximă seara de duminică. Reprezentanţii lor urcă pe scenă pe 6 mai, la ora 21.00, când Iuliana Tudor prezintă la TVR 1 şi TVR+ concursul celor care vor să devină „Vedeta populară”.