«L-am scos pe Dragoş din ţară cu un paşaport fals, când avea doar un an»

2-3-bd-3-col-poza-mare-dragos-si-mama.jpg

Margarita este tare mândră de Dragoş, fiul ei, care anul acesta a fost ales deputat în Costa Rica. Este căsătorit şi are trei copii
Citeste tot despre: 

Margarita Valenciano (64 de ani) a fost ultima mare iubire a lui Ion Dolănescu, artistul care s-a stins din viaţă în 2009. Rodul iubirii lor clandestine, din anii comunismului, este Dragoş Dolănescu. La acea vreme, ca să scape de Securitate, femeia s-a văzut nevoită să-şi ia băiatul din România, decizie care avea însă să-i frângă inima cântăreţului de muzică populară.

Reporterii Click! au vizitat-o pe Margarita Valenciano, săptămâna trecută, în Alajuela, Costa Rica, acolo unde locuieşte de mai bine de 35 de ani.

2-3-bd-dragos-avea-trei-luni-aici-cu-tanti-irina.jpg

1976. Dragoş a fost îngrijit în secret, la Bucureşti, de tanti Irina

Femeia ne-a arătat cocheta ei casă, cu şapte camere, dar şi obiectele dăruite de Ion Dolănescu, de-a lungul vremii, şi pe care le păstrează cu sfinţenie: ceaşca lui de cafea, albume de muzică populară, dar şi câteva tablouri cu chipul acestuia. Ea şi-a amintit de povestea lor de dragoste, atât de încercată: “Ne-am cunoscut în 1974, la un spectacol, eu eram, pe atunci, studentă la Facultatea de Medicină din Cluj. Am început să ne întâlnim pe furiş, căci regimul comunist nu le permitea românilor să aibă relaţii cu studenţii străini. Relaţia noastră s-a încheiat înainte să se nască Dragoş, fiul nostru. Securitatea se afla pe urmele noastre, aşa că Ion, care era foarte fricos, a pus punct poveştii de dragoste. În acea perioadă mi-au fost alături  Georgeta Anghel, Nicoleta Zaharia şi Ion Schipoancă. Nu m-au turnat că am născut  şi veneau să-l vadă pe Dragoş la mine, la cămin. Şi Maria Ciobanu a trecut o dată, mi-a spus că bebeluşul seamănă cu Ion.  M-a ajutat să-mi cresc copilul tanti Irina, o femeie care locuia pe Str. Kiseleff. Ea a avut grijă de Dragoş. Vinerea mi-l aducea la căminul de pe Splaiul Independenţei, cu o maşină pusă la dispoziţie de Ambasada Costa Rica”.

Ion a vrut custodia lui Dragoş

Dragoş s-a născut pe 19 noiembrie 1976, iar în februarie 1977, cu doar 8 zile înainte de marele cutremur care a lovit România, Margarita a reuşit să-l scoată din ţară: ”Nu am dormit toată noaptea până a doua zi, când am reuşit să obţin viza pentru Dragoş. Le-am spus că tatăl copilului e cineva din Costa Rica, iar eu, fiind studentă, nu mai pot avea grijă de el. Pe atunci, ambasador era Teodoro Quiros”, ne-a mai dezvăluit Margarita. 

Ea se speriase atât de Securitate, cât şi de procesul pe care Ion Dolănescu i-l intentase, şi în care cerea custodia lui Dragoş. Ştia că putea avea câştig de cauză, cu atât mai mult cu cât solistul reuşise să i-l ia Mariei Ciobanu şi pe Ionuţ, fiul lui cel mare. Copilul Margaritei a fost crescut de bunicii din partea mamei, în Costa Rica, până când ea a revenit acasă.

Dragoş este căsătorit, are trei copii şi a fost ales deputat în Costa Rica. El regretă că părinţii lui nu s-au căsătorit la acea vreme: “Ştiu că tata i-a cerut mamei să se mărite cu el, numai că ea a refuzat, de teamă să nu piardă cetăţenia costaricană”.

Dar şi Ion Dolănescu a avut de tras, din cauza acestei iubiri, fiind interzis în spectacole, dar şi la tv, vreme de doi ani. Margarita a  revenit în România cu Dragoş pe când el avea şase anişori: “Amândoi am intrat în ţară cu  paşapoarte diplomatice”.  

Ion le-a lăsat celor doi băieți  o avere de un milion de euro

2-3-bd-2-col-caseta-ion-dolanescu.jpg

Ion Dolănescu, alături de cei doi fii ai lui, Ionuţ şi Dragoş

După decesul lui Ion Dolănescu, cei doi copii ai lui, Ionuț și Dragoș, au declanșat războiul pe moștenirea de aproximativ un milion de euro. De-abia anul trecut procesul avea să se sfârșească. Ionuț, fiul lui Ion și al Mariei Ciobanu, a rămas cu vila din Caimatei, dar și cu drepturile de autor, iar Dragoș a primit vila din Sinaia, câteva terenuri, dar și 100.000 de euro. Cei doi frați nu vor să revină la sentimente mai bune unul față de celălalt, deși apropiații lor au vrut să-i împace. 

loading...
Loading...