Ion Besoiu: «Nu-mi place iarna, frigul mă disperă»

2-bd-1.-9col-edi_2990.jpg

În anii ’70 a jucat în serialul „Toate pânzele sus”
Foto: Eduard Enea

A jucat în peste 80 de filme, a trecut prin patru căsnicii, a dus o viaţă agitată. Acum, la 85 de ani, actorul care l-a interpretat pe căpitanul vasului Speranţa din “Toate pânzele sus” a decis “să fie mai răbdător cu el”. Este bolnav, singur, merge în baston şi caută cât poate de mult să se ferească de frig.

La cei 85 de ani pe care îi are, actorul Ion Besoiu a decis să ia o pauză de pe scena teatrului. Nu mai joacă la Nottara, în principal din cauza unor probleme de sănătate. “Nu mă mai interesează să mă întorc în teatru după tragedia din Colectiv deoarece clădirea în care jucam avea bulină roşie. Nu mai am destulă energie, sunt mai uzat fizic. Psihic, nu! Încep fiecare zi, cu aceeaşi dorinţă de a trăi cât mai mult. În urmă cu ceva timp am filmat pentru televiziune piesa “Livada cu vişini”, în regia lui Alexander Lustig, şi atunci cred că a fost momentul în care m-am îmbolnăvit. S-a declanşat un puseu de tensiune foarte puternic, a trebuit să stau trei luni de zile în spital. De atunci încerc să fiu mai răbdător cu mine. Frigul mă disperă, gheaţa mă face să alunec. Nu mai e ca altădată. N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu să mă adune la dreapta lui fără dureri, fără suferinţă, fără teamă, împăcat cu toate”, a povestit actorul pentru revista Formula As. 

2-bd-2.-2col-toate_panzele_besoiu_large.jpg

În anii ’70 a jucat în serialul „Toate pânzele sus”

Deşi a trecut prin patru căsnicii, actorul a rămas singur la bătrâneţe. Are, însă, o fată şi doi nepoţi gemeni, fetiţă şi băiat, precum şi prieteni buni din generaţia lui cu care mai vorbeşte la telefon, aproape toţi fiind departe. Şi i-au mai rămas amintirile. Unele lucruri îi revin în minte cu o claritate rară, de parcă s-au întâmplat ieri.

2-bd-4.-2col-_pt11809.jpg

Luna mai 2011, îl găsea pe Ion Besoiu la repetiţiile pentru piesa „Din însemnările unui necunoscut”

Nu mai e interesat să se întoarcă la teatru

2-bd-3.-2col-mi_l2786.jpg

Scenă din filmul „Răscoala”, apărut în 1965

“Aveam 17 ani, eram la Sibiu şi m-am îndrăgostit rău de o colegă. Eram înnebunit că nu-mi răspunde. Într-o zi, am plâns în poalele mamei mele. Şi ea a zis: «Puiule, dacă ţi-e hărăzit ţie, Dumnezeu o să ţi-o trimită». Nu mi-a trimis-o. Am iubit deseori, nu m-am sfiit să o spun. De aceea am avut patru căsnicii şi nu mă pot plânge de niciuna. N-am regrete, n-am păreri de rău. Am trăit viaţa cum mi-a aranjat-o Dumnezeu încercând să fiu cât pot de bun şi drept. Starea de îndrăgosteala o trăiesc permanent, chiar dacă acum sunt singur” a mai spus maestrul. 

Ion Besoiu continuă să fie solicitat pentru diverse apariţii şi după ce a apărut în serialele “Inimă de ţigan”, “Lombarzilor 8” şi “Cu un pas înainte”. Anul acesta va fi văzut în pelicula “Omega Rose”, în regia lui George Dorobanţu, filmată anul trecut.   

2-bd-5.-2-col.jpg

În iunie 2015 a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală

 

A patra soţie a murit în urmă cu 10 ani

2-bd-6.-2col-luminita-besoiu.jpg

Pe Luminiţa a iubit-o mult

Prima căsătorie a actorului a fost cu o cântăreaţă foarte talentată, când avea 23 de ani. Căsnicia a durat câteva luni. Apoi s-a recăsătorit de două ori. A patra soţie s-a numit Luminiţa Marcu Besoiu şi ea este femeia pe care actorul Ion Besoiu a iubit-o cel mai mult. Luminiţa a decedat în 2007, iar actorul a suferit enorm la moartea ei. „Era un om extraordinar, de o frumuseţe fizică şi spirituală ieşită din comun, cu o imensă influenţă benefică asupra mea. Avea mare grijă ce să fac şi la ce să renunţ. Era sufletul meu. După ce a murit mi s-a zguduit credinţa în Dumnezeu”, a povestit actorul cu ani în urmă. 

 

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1