Imagini din casa lui Constantin Bălăceanu Stolnici! A fost dat afară de la școală, din pricina unui inel

constantin-balaceanu-stolnici_1.jpg

constantin balaceanu stolnici
Constantin Bălăceanu Stolnici, în intimitatea biroului său
foto: TVR2

Iuliana Marciuc i-a călcat pragul casei ultimului boier autentic, Constantin Bălăceanu Stolnici. Bombardată, prădată și locuită de străini în timpul regimului comunist, Casa Bălăceanu a rămas în picioare și înfruntă vremurile moderne.

Iuliana Marciuc a pășit în universal lui Constantin Bălăceanu Stolnici (95 de ani), ultimul boier al acestui secol, descendent al familiei Bălăcenilor. Membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din Români, Stolnici locuiește într-o casă construită de străbunicul său la sfârşitul secolului al 19-lea. Străbunicul Cantacuzino, scriitor și director al Teatrului Național, i-a lăsat reședința drept moştenire uneia dintre fiicele sale, bunica lui Constantin Bălăceanu-Stolnici.

constantin-balaceanu-stolnici_2.jpg

constantin balaceanu stolnici
Iuliana Mariuc a fost invitată în vila celebrului istoric
foto: TVR2

Înainte de încercările prin care avea să treacă, locuința avea cu totul alt chip. Casa era cu totul altfel structurată, dar în 1944, casa a fost bombardată, şi s-a urp pur și simplu în două. Vila distrusă nu i-a mai interest pe comuniști. Când s-a făcut naționalizarea au dispărut multe cărți și mobilele superbe, iar tablourile au fost arse de comuniști. Un singur tablou a fost găsit și răscumpărat de la talcioc. Iuliana Marciuc l-a invitat pe academician în această seară, de la ora 21.30, la TVR 2, la ”Destine ca-n filme”, iar acesta a primit-o pe vedetă în casa sa.

Omul de știință i-a povestit că poartă un inel care a aparținut străbunicului său, pe care i l-a dat la vârsta de 10 ani, iar de atunci, Stolnici nu l-a mai scos de pe deget. Inelul i-a purtat și ghinion. Din cauza inelului somptuos, cu coroană, Stolnici a fost dat afară din învățământ, fiind considerat ostentativ. A decis să-l lase surorii lui: "sora mea are doi copii, care la rândul lor au șapte copii... Nu au decât să se certe pe el”, a mărturisit medicul neurolog și scriitor, la ”Destine ca-n filme”, emisiune difuzată în fiecare luni, de la ora 21.30 la TVR 2.

Loading...