EXCLUSIV! Vaya con Dios: „E foarte stresant... M-am săturat!”

Dani Klein, Vaya con Dios 1.jpg

Vaya con Dios Dani Klein concert
Solista trupei belgiene Vaya con Dios se numește Dani Klein și are 61 de ani
foto: Click!

La 5 octombrie, trupa Vaya Con Dios va cânta pentru ultima dată în România. La finalul carierei sale, solista Dani Klein (61 de ani) a povestit, în exclusivitate pentru Click!, de ce a luat decizia de a nu mai urca pe scenă și ce va face pe viitor. De la anul, se retrage la casa pe care o are în Spania și va preda ore de canto.

Anul trecut, în martie, Vaya Con Dios îşi lua „La revedere” de la publicul român. Concertul de atunci ar fi trebuit să fie ultimul în România, parte a turneului de adio organizat de Dani Klein şi colegii ei de trupă, „Farewell Tour”. Însă soarta le-a surâs fanilor români, care se pot bucura încă o dată de muzica belgienilor: Vaya Con Dios revin la Bucureşti, la 5 octombrie, la Sala Palatului.

Cu milioane de albume vândute şi fani în lumea întreagă, Vaya Con Dios este una dintre cele mai de succes trupe belgiene. Dani Klein, acum în vârstă de 61 de ani, a luat o decizie care i-ar surprinde pe mulţi: după o carieră de 30 de ani, solista a hotărât să pună punct trupei sale. Dani a explicat pentru Click! că vrea să nu mai simtă stresul continuu la care e supus un muzician şi vrea să-şi trăiască ultima parte a vieţii în linişte.

E a patra oară când Vaya Con Dios concertează în România. Ce ţi-a plăcut cel mai mult la ţara noastră?

Fiecare ţară e diferită şi are propriul farmec. Ai peste tot oameni buni şi oameni răi. Îmi place tot ce ţine de cultura populară românească şi muzica ţigănească. De exemplu, prima oară când am venit, am stat într-un fel de parc turistic unde erau multe case vechi. Mi-a plăcut mult.

Anul trecut ar fi trebuit să fie ultimul concert în România. De ce aţi revenit?

Da, am cântat aici şi am crezut că asta a fost. Pe urmă ne-au sunat şi ne-au rugat să mai susţinem un concert. Pe 24 şi 25 octombrie vom avea ultimele concerte în Belgia, aşa că trebuia să revenim acum. Suntem foarte bucuroşi cănd suntem chemaţi înapoi într-un loc, aşa că răspundem mereu cu „Da”.

Ştii vreun artist român care se află în topurile mondiale momentan, cum ar fi Inna sau Alexandra Stan?

Nu, nu ştiu artişti români. Singura de care am auzit e Lola Bobescu, o violonistă cunoscută, dar atât. (Lola Bobescu a fost o violonistă născută la Craiova, în 1921, care a plecat în Franţa la vârsta de şase ani şi apoi s-a stabit în Belgia. Ea a revenit mereu în România, însă, pentru a susţine concerte. A murit în 2003, n.r.)

După atâția ani pe scenă, ce faci pentru a-ţi menţine vocea?

Da, am multă grijă. Nu beau alcool şi dorm cel puţin zece ore în noaptea de dinaintea unui concert. Un lucru pe care nu îl pot face înainte de un spectacol e să ies la masă şi să stau cu trupa mea. Râdeam atât de mult când suntem împreună şi asta dăunează vocii mele. E trist, ei se distrează şi eu nu am cum. Dar recuperez după concert. Asta în cazul în care nu avem un spectacol a doua zi.

Cânţi de atât de mult timp şi călătoreşti în toată lumea. Ce ai învăţat în toţi aceşti ani în care ai avut făcut înconjurul lumii şi ai cunoscut atât de mulţi oameni?

Am realizat că oamenii sunt la fel peste tot. Au aceleaşi dorinţe şi le e teamă de aceleaşi lucruri. Doar contextul se schimbă, dar e foarte important contextul. Nu cred că natura umană s-a schimbat de-a lungul anilor, oamenii sunt la fel, dar contextul e altul.

Turneul acesta e ultimul, iar după spectacolele de la sfârşitul lui octombrie din Belgia nu vei mai cânta cu Vaya Con Dios. Nu o să îţi fie dor să cânţi pe scenă şi să mergi în turneu?

Nu, e foarte stresant, e ca şi când ai alerga la Jocurile Olimpice. Trebuie să fii mereu în formă maximă. Şi sunt atât de multe lucruri pe care nu le poţi controla, de exemplu poţi să te trezeşti oricând cu o durere în gât. Presiunea e foarte mare. Trebuie să arăţi bine, să fii într-un condiţie fizică bună, să fii într-o condiţie psihică bună. Iar eu m-am săturat de toate astea.

Dar cu siguranţă ai poveşti amuzante din turneu…

Da, am multe. Una cu adevărat grozavă e legată de chitaristul meu. Eram în Spania, într-un hotel luxos, iar la piscină erau tot felul de oameni, printre care şi o tipă care făcea plajă topless. Avea ceva pe cap, o pălărie şi nu i se vedea faţa, iar chitaristul a crezut că sunt eu. Aşa că s-a dus în spatele ei, a vrut să o surprindă şi a întrebat-o „Îţi bronzezi bine tâţele?”. Atunci, ea şi-a dat pălăria jos şi s-a întors. El s-a înroşit tot, ea a început să ţipe. A fost o nebunie.

Acum că vei pune punct trupei Vaya Con Dios, ce vrei să faci în viitor?

Nu ştiu încă, dar cel mai probabil voi fi implicată în proiecte mult mai mici şi voi preda ore de canto în Spania, unde am o casă.

De ce Vaya con Dios?

Fondată în 1986 de Dirk Schoufs, Dani Klein and Willy Lambregt, trupa belgiană Vaya Con Dios a lansat de-a lungul timpului peste 3.000.000 de single-uri și a vândut peste 7 milioane de albume în toată lumea. La începutul anului 2013, trupa și anunțat retragerea din activitate printr-un turneu internațional, „Farewell Tour”. Inițial planificat să dureze un an, turneul s-a prelungit adăugându-se noi concerte la el, inclusiv un concert la București, la 5 octombrie. Ultimele două concerte din cariera Vaya Con Dios vor avea loc în Belgia, la Antwerp (24 octombrie) și la Bruxelles (25 octombrie). Trupa e celebră pentru melodii precum „Nah Nah Nah”, „What's a Woman Live”, „Don't Cry For Louie” sau „Don't Break My Heart”.

La 5 octombrie, accesul la concertul Vaya con Dios de la Sala Palatului va fi permis începând cu ora 19.00, iar spectacolul va începe la ora 20.00. Biletele sunt disponibile la prețurile de 135, 170, 230, 300 și 400 de lei (VIP), în funcție de distanța față de scenă. Tichetele se pot cumpara online pe www.eventim.ro, sau prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librariile Cărturești). Biletele pot fi achiziționate și în două rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Eventim din str. Polonă nr. 15. Un eveniment recomandat de Prima TV și Magic FM. 

loading...
Loading...

Citește și