Ea e cea care l-a îngrijit pe Radu Beligan până la ultima suflare EXCLUSIV

5-act-dum-1fsdf.gif

Scriitoarea Mona Radu l-a vegheat pe «Regele scenei» timp de zece ani. Femeia îl distribuise pe Radu în piesele ei şi îl admira din sală, la teatru
Foto: Dorin Constanda

Maestrul Radu Beligan, a cărui inimă a încetat să mai bată pe 20 iulie 2016, a avut trei soţii şi patru copii. Click! a aflat însă că altcineva, din afara familiei, l-a îngrijit ca pe un tată, în ultimii lui 10 ani de viaţă. Numele ”eroinei”: Mona Radu (41 de ani), o scriitoare de succes care îl adora pe artist încă din copilărie.

Radu Beligan avea o vorbă: „Iubiţi ce vreţi, dar iubiţi! Nu există dezastru mai mare ca infirmitatea inimii!”. El a îndrăgit mai mult scena, iar Lamia (49 de ani), fiica lui, a recunoscut, într-un interviu de suflet, că a avut o relaţie rece cu tatăl său: ”În general, în viaţa mea de copil, am petrecut destul de puţin timp cu părinţii – în sensul unui timp de calitate, în care chiar să fim unii cu alţii. Totul era pe fugă. Mi-a lipsit afecţiunea părinţilor în copilărie şi prezenţa lor afectivă. A fost stranie copilăria mea. Rece. Cu momente frumoase, de bucurie, dar puţine în economia unei copilării”, povestea ea, acum câţiva ani, pentru www.adevărul.ro.

Cu siguranţă că acesta este şi motivul pentru care sprijin la bătrâneţe nu i-au fost moştenitorii de sânge, ci o femeie care l-a idolatrizat de mică, după ce l-a văzut jucând magistral la teatru. Este vorba despre scriitoarea Mona Radu. Mona este, de altfel, şi autoarea scenariului „Nemuritorul”, piesă în care Beligan s-a ambiţionat să joace până în luna iunie, deşi avea probleme de sănătate. Cu o răbdare de fier, Mona l-a ajutat pe Radu Beligan să memoreze textul şi tot ea îl supraveghea din sală. Iar la final îl aştepta în culise, unde, după ce îl felicita şi îl îmbrăţişa cu drag, discutau despre reprezentaţie. 

5-mona-radu-.gif

Scriitoarea Mona Radu pe scenă, alături de Radu Beligan

Între Mona sau Ramona, pe numele ei adevărat, şi Radu Beligan a fost o relaţie nevinovată, ca între tată şi fiică, deşi cârcotaşii bârfeau pe la colţuri că de fapt la mijloc era vorba despre o poveste de dragoste: „Monei nu i-a plăcut niciodată să se spună că ar avea o relaţie cu maestrul Beligan. I-a fost alături în ultimii ani din viaţă pentru că şi-a dorit acest lucru. L-a văzut într-o piesă de teatru, mai exact în ”Take, Ianke şi Cadîr”, la Teatrul Naţional, pe când era mică, şi de atunci şi-a dorit să lucreze cu el. Mona a mai scris şi alte piese, printre care „Lecţia de violoncel”,  în care l-a distribuit tot pe maestrul Beligan în rolul principal. Mona a ales să poarte un pseudonim format din prenumele ei prescurtat şi din numele unui bărbat pe care l-a respectat ani de zile. Cu siguranţă că este vorba despre Radu Beligan”, ne-au povestit surse din apropierea scriitoarei.

Maestrul a avut trei fete şi un băiat

Radu Beligan, care a încetat din viaţă la 97 de ani, a fost căsătorit de trei ori, însă doar ultimele două soţii i-au dăruit moştenitori, pe Lamia, Alexandru, Ana Maria şi pe Raluca. Lamia (49 de ani) a îmbrăţişat meseria regretatului ei tată şi este o actriţă talentată. Ba chiar au jucat împreună în spectacolele ”Lecţia de violoncel” şi în ”Egoistul”. Ana Maria (57 de ani) este scriitoare şi locuieşte în Australia, iar Alexandru lucrează în domeniul bancar. ”Tata mă ruga să-l las să moară. I-am zis : ”Nu se poate, tata, vom face tot ce putem”, a mărturisit Raluca Beligan, la priveghi, într-un interviu pentru Realitatea TV. 

 

Loading...
 
 

Citește și

 • Radu Beligan a murit, Radu Beligan inmormantat cu onoruri, Radu Beligan inmormantat Bellu

  Radu Beligan a murit miercuri, 20 iulie, la vârsta de 97 de ani. Unul dintre cei mai iubiți și, cu siguranță, cel mai longeviv actor român, Beligan a fost foarte discret în ceea ce privește viața lui din afara scenei. A iubit însă cu pasiune, chiar dacă a recunoscut, spre sfârșitul vieții, că ”nu a fost cel mai bun soţ şi nici cel mai bun tată din lume”.

 • Radu Beligan a murit, ultima piesa de teatru, piesa Nemuritorul, repetitii Nemuritorul

  Radu Beligan a murit. Cel mai titrat actor român a tras de el pentru un act artistic desăvârșit până în ultima clipă a vieții sale. Actorii și regizorul cu care a lucrat la ultima piesă de teatru, „Nemuritorul”, au povestit pentru Click! cum decurgeau repetițiile și de ce a fost nevoit să întrerupă reprezentațiile.

 • femeie dieta minune regim alimentar

  Fără să apeleze la pastile de slăbit, la înfometare sau la operația de micșorare a stomacului, o femeie din România a reușit să slăbească 60 de kilograme. Cum a fost posibil, povestește chiar ea, într-un jurnal pe care l-a publicat online.

 • helena antonaccio

  Puține reviste pentru bărbați au reușit să provoace atât de multe controverse de-a lungul timpului precum Playboy. Înființată în 1953 de Hugh Hefner, cu 1.000 de dolari împrumutați de la mama, revista a sta la baza carierei a sute de modele. Multe au acceptat să revină în paginile revistei la mulți ani după primul pictorial nud.