Cornel Patrichi, o viață pusă în slujba dansului

cornel_patrichi.jpg

cornel patrichi
Cornel Patrichi a trăit pentru dans
Foto: arhiva personală

O veste tragică a umbrit marți, 5 aprilie, lumea dansului și a teatrului românesc. Cornel Patrichi, supranumit "Regele dansului", a murit la 72 de ani după o luptă dură cu boala. Un cancer pulmonar de care s-a operat în 2014 a fost momentul în care a fentat moartea, dar de această dată, nu a mai reușit să o păcălească. O anemie severă l-a țintuit în pat, iar ultimele zile de viață le-a trăit în agonie.

Cornel Patrichi s-a născut la București, în 1 aprilie 1944. Și-a dedicat întreaga viață dansului. A studiat la Liceul de Coregrafie, pe care l-a absolvvit în 1962, an în care s-a angajat ca balerin la Teatrul "Constantin Tănase". În anul 1970 a trecut pe statul de plată și la Teatrul "Fantasio", unde a dansat opt ani, iar la 26 de ani a devenit coregraf. 

Ce spun foștii elevi

Colaboratorii de la Teatrul "Constantin Tănase" și elevii pe care i-a inițiat în tainele dansului au rememorat acum câțiva ani: "Era o fire vulcanică, arunca şi cu scaunele în noi, la repetiţii. Dar noi l-am iubit mereu."

Anul 1973 a reprezentat momentul în care un spectacol regizat de Alexandru Bocăneț l-a propulsat serios în lumea televiziunii, iar în 1987 a plecat în Italia, cu un spectacol, unde a rămas până după căderea comunismului.

"Gala Lunilor", spectacolul regizat de Bocăneț și coregrafiat de Cornel Patrichi

 

După o serie de apariții în filme, între 1968 și 1980, Patrichi a revenit în țară în 1999, când, în mai puțin de un an a pregătit 88 de balete pentru emisiunea lui Florin Călinescu.

Atenția publicului larg a fost din nou acaparată deodată cu apariția în emsiunea de la "Dansez pentru tine", unde a jurizat vedete și oameni obișnuiți timp de 7 ani și 12 sezoane. A fost scos de la masa juraților, după o decizie care l-a mâhnit profund: „Regretul meu a fost că am fost dat afară de nişte nulităţi. Eu nu ştiu deloc de ce am fost dat afară din acest juriu. Nu am aflat încă”, declara Patrichi la Kanal D despre nefericita întâmplare din toamna lui 2012. 

De la 4000 de euro la 1400 de lei

Despărțirea de postul PRO Tv i-a lăsat și o gaură în buget coregrafului, căci de la 4000 de euro cât câștiga din postura de jurat, Patrichi a trăit în ultimii ani din pensia de 1400 de lei.

Pasiunea pentru dans l-a adus lângă soția sa

cornel_cornelia_patrichi.jpg

cornel si cornelia patrichi
Cornel și Cornelia au fost uniți de pasiunea pentru dans
Foto: arhivă personală

Timp de mai mult de 40 de ani, Cornel și Cornelia, cea care i-a devenit soție, s-au iubit ca în prima zi. S-au cunoscut când erau tineri și îndrăgostiți de dans. El era coregraf, iar ea o dansatoare tare frumoasă. Dragostea dintre ei s-a fructificat prin prezența lui Alexandru (39 de ani), fiul lor care lucrează ca inginer IT în Italia.

Despre soțul său, Cornelia Patrichi a declarat într-un interviu pentru Click!: ”Când greutăţile vieţii te apasă, strânge mâna celui de lângă tine, adică pe noi greutăţile ne-au unit! El a fost şi una dintre cele mai importante persoane din viaţa mea şi m-a făcut să mă simt preţuită! Căsătoria nu este o simplă plimbare, trebuie să ştii să asculţi şi să ai răbdare”.

Soția i-a fost alături până în ultima clipă, căci în ultimele zile de viață l-a supravegheat zi și noapte, iar în ultimele trei nopți nu a mai închis un ochi de îngrijorare.

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • cornel, patrichi, boala, balerin

    Cornel Patrichi (72 de ani) a murit. Fostul coregraf a murit marți după-amiază în locuința lui din București, în urma unei boli grave care l-a macinat în ultimele luni, informează Mediafax. Fiul său, Alexandru, a apucat să-l mai vadă în viață după ce și-a schimbat biletele de avion în ultimul moment.

  • Alexandru, fiul marelui coregraf Cornel Patrichi, a sosit la București împreună cu logodnica sa pentru a le fi părinților alături în aceste momente grele. Tatăl său este țintuit de câteva zile bune la pat, nu mai mânâncă, face perfuzii iar medicii spun că are o anemie severă.

  • După patru zile de suferință, Cornel Patrichi a murit marţi (5 aprilie) la ora 14.00. Soția Regelui dansului a făcut nopți albe la căpătâiul lui, iar unicul lor fiu a venit luni, de urgență, din Italia, să-I fie alături în ultimele clipe.

  • Diagnosticat cu o boală necruţătoare, Cornel Patrichi se luptă cu noi probleme de sănătate. În 2014, fostul jurat de la ”Dansez pentru tine” a fost operat de cancer la plămâni, iar acum luptă cu o anemie severă, care l-a ţintuit la pat. În loc să petreacă de ziua lui, se roagă pentru sănătate. Soţia sa, Cornelia, a chemat preotul şi speră într-o minune.