Carmen Negoiţă îţi dă o reţetă inedită de "cozonac"

carmen-negoita.jpg

Este preparat fără foc, doar din ingrediente sănătoase

Adepta unui stil alimentar sănătos, bazat pe crudităţi, fashion bloggerul Carmen Negoiţă a găsit soluţii delicioase şi pentru masa de Paşte. În loc de clasicul cozonac cu ouă şi făină, ea va prepara unul fără foc, din nuci, seminţe şi miere.

Eşti la cură de slăbire, iar Paştele riscă să-ţi compromită bunătate de dietă? Nu şi dacă pui pe masă preparate sănătoase. De bază vor fi verdeţurile de sezon, fructele şi seminţele de tot felul, iar din drobul şi friptura de miel trebuie să mănânci cu măsură.

La dulciuri ai liber doar dacă ţi le pregăteşti în casă, din anumite ingrediente. Ia exemplul lui Carmen Negoiţă! Ea a descoperit, de câţiva ani, bucătăria raw vegan, pe bază de reţete ce nu necesită coacere. Multe sunt invenţii proprii, aşa că, în urmă cu un an, a îndrăznit chiar să-şi deschidă un restaurant cu astfel de preparate. „În prezent, cam 70% din alimentaţia mea presupune produse vegane, pe care mi le pregătesc acasă. Nu îmi ia mult timp, se fac extrem de repede. Când mai ies în oraş, cu prietenii, mănânc la restaurant alimente gătite, de aici restul de 30%. M-am documentat mult pentru a înţelege acest stil de viaţă, pentru a şti ce alimente sunt benefice şi, mai ales, în ce combinaţii. Am experimentat reţete care să fie nu doar sănătoase, ci şi gustoase”, spune fashionista.

carmen-negoita-vegana.jpg

De câţiva ani, a descoperit alimentaţia raw vegan

Spre exemplu, dimineaţa, în loc de omleta cu şuncă, de brânzeturi şi mezeluri , mănâncă o felie de tort din nuci, miere şi fructe, făcut de ea. La prânz consumă o supă de spanac sau spaghete cu roşii, cina este compusă din salate, pastă de avocado şi un mix de cereale. „Raw vegan nu înseamnă doar legume şi fructe, ci o serie de alimente naturale care, îmbinate şi preparate la rece, sunt delicioase şi nu îşi pierd nutrienţii. Eu am trecut treptat la acest stil alimentar. În timp, am descoperit ce îi face bine organismului meu. I-am ascultat dorinţele, neplăcerile şi, în timp, am ajuns la echilibrul ideal”, mai spune Carmen Negoiţă care, la 33 de ani ai ei, are o siluetă de invidiat.

Cozonac din caju şi mac


Ingrediente: 300 g caju, 150 g miere, 20 g ulei de cocos, un sfert de linguriţă pudră de vanilie, 200 g mac, coaja rasă de la o portocală. Mod de preparare: pentru aluat, se mixează caju cu uleiul de cocos şi cu 50 g de miere. Se va obţine un aluat care se poate modela. Crema e compusă din mac, amestecat cu 100 g miere şi coaja rasă de portocală. Aluatul se întinde pe un platou, peste care se pune crema rezultată, se rulează şi se lasă la frigider minimum o oră.

Iată şi un preparat clasic, de la Horia Vîrlan!

Cozonac "trandafir"


Ingrediente: pentru aluat: 450 g făină, 1/2 cană cu lapte, 30 g drojdie proaspătă, 80 g zahăr tos, 60 g unt, 2 ouă, 1 lingură răzătură de lămâie, 1 linguriţă cu sare. Pentru umplutură: 150 g de nuci măcinate, 150 g zahăr tos, 100 g smântână dulce, 1 esenţă de rom, 150 g miere polifloră.
Mod de preparare:
  1. Se frământă aluatul, apoi se lasă la rece o oră.
  2. Pentru umplutură, se amestecă toate ingredientele, cu excepţia mierii. Se întinde aluatul într-o foaie de 3 cm grosime, dându-i-se o formă dreptunghiulară cu latura mare de 25 cm, iar cea mică de 15 cm. Se repartizează proporţional umplutura, iar marginile se lasă libere.
  3. Se rulează aluatul în formă de sul, cu grijă să nu iasă compoziţia în exterior, apoi se taie felii groase de 4 cm şi se pun într-o formă rotundă, unsă cu unt, cu partea ascuţită spre interior.
  4. Se acoperă şi se lasă la cald, ca să mai crească, încă 30-45 de minute. Cuptorul se încinge la 200°C şi se coace cozonacul timp de 10 minute, apoi timp de încă 30 minute, la temperatura de 175°C. Se încălzeşte mierea şi se întinde cu pensula pe cozonacul cald.
  5. Pe maestrul Horia Vîrlan îl puteți vedea la Prima TV în emisiunea „Cireașa de pe Tort”, dar și într-un nou show culinar, „Mama mea gătește mai bine”, care va debuta, luni 6 aprilie de la ora 17.00.

 

Loading...

Citește și