Blonda sexy din «Nea Mărin Miliardar» e mare șefă în SUA

12_13_vedete-1.jpg

1978 Secvenţă din film, cu limuzina decapotabilă condusă de Mister Marlon Juvett

Filmul-etalon al cinematografiei româneşti, “Nea Mărin Miliardar”, a avut premiera pe 5 februarie 1979, însă filmările începuseră cu un an înainte, la Bucureşti. Cea mai tânără actriţă din distribuţie, Brânduşa Marioţeanu, nimeni alta decât nepoata lui Toma Caragiu, şi-a schimbat radical viaţa: a ajuns redactor-şef al unei reviste de modă, tocmai la New York.

În 2005, conform cifrelor publicate de Centrul Naţional de Cinematografie, 15 milioane de români vizionaseră “Nea Mărin Miliardar”, singura comedie regizată vreodată de Sergiu Nicolaescu. Nici o altă peliculă românească n-a reuşit să o detroneze, iar în zilele noastre televiziunile care o difuzează înregistrează de fiecare dată audienţe uriaşe. Cele 4 decenii de la debutul filmărilor, care se împlinesc anul acesta, nu pot fi sărbătorite de mulţi dintre actorii din distribuţie, care ne-au părăsit pe capete, de-a lungul anilor, însă cu siguranţă vor stârni amintiri plăcute pentru Brânduşa Merioţeanu, cea care a jucat-o pe Samantha, fiica răpită a miliardarului Marlon Juvett (Amza Pellea).

S-a căsătorit, dar nu și-a dorit copii

În momentul în care a filmat pentru “Nea Mărin Miliardar”, Brânduşa era studentă la I.A.T.C., având un etalon în familie în domeniul actoriei: este nepoata de soră a marelui Toma Caragiu, mama ei, Matilda Caragiu-Merioţeanu, fiind un reputat lingvist şi profesor universitar (n.r. a decedat în 2009). Brânduşa  a mai fost distribuită în câteva filme precum “Filip cel Bun” (1975, regia Dan Piţa) şi “Rătăcire” (1978, regia Alexandru Tatos), însă la 22 de ani emigrează la Paris şi lasă actoria în urmă, căci începe să lucreze în lumea modei.

Zoom
2018 - Aşa arată acum Brânduşa Marioţeanu. Viaţa în străinătate îi prieşte

 

După aproape doi ani ajunge în Canada şi se lansează ca fashion editor la “L’Express de Toronto”, însă adevăratul succes îl cunoaşte după ce se mută la New York. Lucrează ca şef în marketing pentru giganţii din lumea modei Hugo Boss şi Ralph Lauren, apoi primeşte propunerea de colaborare cu prestigioasa publicaţie “New Yorker”. CV-ul îi este îmbogăţit cu titulatura de redactor-şef al revistei de modă „The Daily Front Row”, iar în caseta redacţională românca noastră apare cu numele Brânduşa Niro, dobândit în urma căsătoriei. “Niciodată n-am vrut cu adevărat copii, să spun foarte drept. Îmi plac copiii, dar nu m-am văzut pe mine mamă. Întotdeauna am avut o pasiune pentru libertate absolută şi m-a şi pasionat foarte tare profesia. Şi mi-am dat seama că nu poţi să le ai pe toate în viaţă; sau poate poţi, dar nu la acelaşi nivel. Sunt aşa de implicată în ce fac, încât n-ar mai rămâne destul loc. Să-l faci şi să-l laşi bonei? Nu ştiu, nu critic asta, poate e bine pentru alţii, dar n-aş fi făcut aşa ceva. Eu sunt o persoană care se dedică total”, povestea Brânduşa Marioţeanu într-un amplu interviu oferit jurnalistei Cristina Bazavan, pentru site-ul www.bazavan.ro.

«Nea Mărin şi fantomele», continuarea care nu s-a mai făcut

Zoom
Alături de Amza Pellea, tatăl ei din film

 

Filmările la „Nea Mărin Miliardar” au început pe 25 iulie 1978, la Bucureşti, au continuat pe litoralul Mării Negre, în special la Olimp, la Snagov şi la Otopeni. În afara lui Amza Pellea, prezent în dublu rol, Mărin Juvete şi Marlon Juvett, distribuţia i-a inclus, printre alţii, pe Draga Olteanu-Matei (Veta), Sebastian Papaiani (Gogu), Jean Constantin (Teach), Ştefan Mihăilescu-Brăila (Doe), Ştefan Bănică (Poe), Cornel Gîrbea (Peach), Colea Răutu (Directorul), Stela Popescu (Vampa), Mihai Mălaimare (Sache), Brânduşa Manu (Samantha Juvett) şi Puiu Călinescu (Colombo).

Zoom
Brânduşa, în redacţia revistei pe care o conduce

 

Succesul acestei pelicule l-a impulsionat pe Sergiu Nicolaescu să încerce şi realizarea unei continuări, „Nea Mărin şi fantomele“, proiect care nu s-a mai materializat, din cauza dispariţiei premature a lui Amza Pellea, pe 12 decembrie 1983.

f64.ro%20

loading...
Loading...

Citește și

  • amza pellea

    Au trecut 34 de ani de când îl vedem pe Nea Mărin povestind despre poznele nepotului Sucă doar în reluările de la TVR. Amza Pellea a plecat dintre noi la doar 52 de ani, dar românii îl iubesc la fel de mult și acum. Ne-am bucurat de rolurile absolut memorabile interpretate de acest actor uriaș.

  • Ar fi fost păcat! Supărat pentru că îndrăgitul actor Amza Pellea îi ceruse să fie trecut şi el ca regizor al peliculei “Nea Mărin miliardar”, Sergiu Nicolaescu a discutat cu scenaristul Vintilă Corbul să-l înlocuiască pe olteanul din Băileşti cu Mircea Diaconu. Din fericire, n-a fost cazul, fiindcă Amza a fost convins să rămână implicat în proiect ca actor şi ca scenarist.

  • actori

    Unii actori au ajuns celebri atât pentru rolurile interpretate cu succes cât și pentru felul lor de a fi. Unii dintrei vor rămâne în amitirea noastră, poate pentru toată viața, datorită faptului că au știut să intre pe sub pielea oamenilor, reușind să treacă dincolo de ecran, dar și pentru că au știut cu ce se mănâncă această meserie, punând suflet și sudoare în fiecare personaj jucat.

  • amza pellea

    Oana Pellea, fiica marelui actor Amza Pellea, a dezvăluit un episod emoționant din viața părinților ei, în ziua în care cei doi și-ar fi sărbătorit logodna. Prima întâlnire romantică dintre Domnica și Amza Pellea a fost cu totul ieșită din tipare, așa cum erau și personalitățile celor doi.