Atac dur la adresa actriței Aimée Iacobescu. Implicați, actorii tineri

aimee_iacobescu_sepia.jpg

aimee iacobescu pensie scandal uniter
Actrița Aimée Iacobescu a rămas în amintirea publicului mai ales pentru rolul din filmul „Zestrea Domniței Ralu” (1971, regia: Dinu Cocea)
foto: tnb.ro

Declarațiile făcute în presă la sfârșitul lunii noiembrie, în care afirma că abia se descurcă să-și cumpere medicamentele necesare supraviețuirii din pensie, au readus-o pe actrița Aimée Iacobescu în atenția românilor. Dar în loc să atragă mila, faimoasa artistă este pusă la zid. O nouă voce o atacă dur, spunând: „Doamnă Aimée Iacobescu, în timp ce dvs muriți de foame cu 3.500 de lei pe lună, actorii tineri huzuresc cu 1.000”.

„Tratamentul format doar din medicamente compensate, cu reţetă de la medicul de familie, înseamnă toată pensia mea. După ce cumpăr pastilele rămân cu mai nimic... 40 de lei. Şi pensia mamei mele se duce aproape toată pe medicamente, iar singurele economii le putem face la mâncare. Acum n-am nici bani de pâine”, declara actrița a adăugat actrița Aimée Iacobescu, pentru Ring, la 25 noiembrie. Povestea ei a atras imediat compasiune, dar, în scurt timp, reacțiile s-au schimbat la 180 de grade. Și asta pentru că s-a dovedit că pensia de care se plângea artista este de 3.500 de lei, cu mult mai mare decât și-ar fi imaginat admiratorii actriței.

Cu referire la acest caz, jurnalista Monica Andronescu a scris un editorial foarte dur despre Aimée Iacobescu în revista de teatru Yorick.ro. O poveste care continuă să facă valuri în presă la acest sfârşit de an, încălzită şi reîncălzită mai ales de tabloide, a fost cea a actriţei Aimée Iacobescu. Care s-a dus pe la toate televiziunile şi s-a plâns pe unde a putut că nu-i ajunge pensia. Că moare de foame şi că UNITER nu-i dă indemnizaţia de merit, care, pare-se, ar scoate-o din mizerie. N-am să discut aici în nici un caz cum şi de ce se acordă indemnizaţiile de merit. Şi nici dacă doamna Aimée Iacobescu se poate descurca sau nu din suma de 3.500 de lei lunar, cât s-a dovedit că ar avea, totuşi. Nici câţi bani dă dumneaei pe medicamente şi nici cât costă mâncarea şi întreţinerea. Şi în nici un caz n-am să vorbesc despre valoarea lui Aimée Iacobescu şi despre meritele ei artistice. Dar sunt alte probleme care, în contextul unui nou guvern - tehnocrat -, al discuţiilor despre buget, trebuie abordate”, își începe jurnalista Monica Andronescu editorialul pentru Yorick.ro.

„Dincolo de alegerea unei actriţe de a ieşi să facă puţin circ, defilând cu sărăcia ei, împingându-şi şi mama să dea declaraţii care să stoarcă lacrimi, rămâne problema de fond: cum se trăieşte în România, înainte şi după pensie. Iar discuţia va fi redusă în acest caz la cum trăiesc artiştii... Ar fi nedrept să spun că pensia de 3.500 de lei lunar pe care o primeşte doamna Aimée Iacobescu e una exorbitantă, într-o ţară normală. Dar noi trăim în România... Şi ar fi nedrept să nu spun că o mare parte dintre pensionari trăiesc din pensii mult, mult mai mici, undeva în jur de 800-900 de lei. În aceste condiţii, apariţia publică a actriței este aproape impudică. Şi devine şi mai impudică dacă discutăm salariile actorilor tineri şi mai puţin tineri”, mai scrie Monica Andronescu, pentru Yorick.ro.

„Doamnă Aimée Iacobescu, în timp ce dvs muriți de foame cu 3.500 de lei pe lună, actorii tineri huzuresc cu 1.000”

„Aşadar, doamna Aimée Iacobescu, dumneavoastră ieşiţi pe post şi vă plângeţi că 3.500 de lei pe lună sunt bani puţini şi că muriţi de foame. Ce credeţi că gândeşte un actor tânăr – adică la vreo 30 de ani – care nici nu visează să câştige banii ăştia? Un lector universitar are aproximativ 1.700 de lei brut. Repet, brut, nu net! Un actor angajat într-un teatru, în caz că nu ştiaţi, are un salariu de aproximativ 1.000 de lei. 1.000 de lei din care trebuie să-şi plătească cel mai sigur o chirie, o întreţinere, să-şi ia şi ceva de mâncare (opţional...) şi, dacă cumva răceşte, e ghinionul lui... că şi ceaiurile sunt scumpe. Şi dacă - şi mai absurd - i-a dat prin cap să se căsătorească şi să facă un copil, asta e de-a dreptul inconştienţă. Şi totuşi, aceşti oameni trăiesc, doamna Aimée Iacobescu, şi nu i-am văzut ieşind pe post să cerşească nimic. Trăiesc și încearcă să-și facă meseria cum pot, pe unde pot, într-o lume în care statul nu le mai asigură aproape nimic. Într-o lume care nu le asigură automat accesul într-o «generație de aur» și în care e mult mai greu de supraviețuit, mai ales în meseria asta. Desigur, nu e treaba doamnei Aimée Iacobescu, dar poate că ar trebui să știe că noua generație (cam în toate domeniile) lucrează pe contracte mai mult sau mai puțin sigure, la care statul va adăuga începând din 2016 o nouă formă de impozitare, desigur, în defavoarea celor care muncesc, contracte care le vor asigura la pensie o sumă cu mult mai mică decât are acum doamna care se plânge că n-are ce să mănânce. Dar nimeni dintre actorii tineri nu se gândește acum la pensie, fiecare se gândește cum să supraviețuiască și cum să facă rost de bani de chirie pentru încă o lună. Nimeni nu are timp să se gândească așa de departe..., ci doar la ziua de mâine. Evident că situația e anormală și nu pledez în nici un caz pentru sărăcie, pe ideea că, dacă unora le e greu, să moară și capra vecinului. Dar, pe de altă parte, în România de astăzi, în care un salariu de 3.500 de lei e considerat un salariu măcar decent, gestul unei doamne de 69 de ani care vine la televiziune să plângă și să se supună torentului «breaking news-ului» și publicațiilor de scandal, cu texte siropoase în care ideea predominantă e ideea că nu are bani nici de pâine, dar care se dovedește a avea, totuși, o pensie de 3.500 de lei, are un iz de lipsă de decență”, a conchis Monica Andronescu, pe site-ul Yorick.ro.

Aimée Iacobescu explică pe ce se duc banii din pensie

Loading...
 
 

Citește și

 • aimee iacobescu

  Cu decenii în urmă, Aimée Iacobescu (69 de ani) era una dintre stelele filmului românesc. Astăzi, actriţa se zbate în sărăcie. Totuşi, speranţa a răsărit după ce povestea ei a ajuns în presa românească.

 • aimee iacobescu pensie bani saraca

  Aimée Iacobescu (69 de ani) a ajuns în centrul atenției după ce a povestit cum moare de foame cu pensia pe care o are. Actrița susține că ultima ei speranță ar fi fost Uniunea Teatrală din România, însă ajutorul a întârziat să apară. Președintele UNITER, Ion Caramitru (73 de ani), o contrazice. El susține că artista încasează lunar 3.487 de lei și că beneficiază și de pensia de urmaș a mamei sale.

 • Aimee Iacobescu a reacţionat după ce reprezentanţii UNITER (Uniunea Teatrală din România) au dat publicităţii un comunicat în care spuneau că actriţa are o pensie de 3.487 de lei. Actriţa de 69 de ani a explicat care sunt exact cheltuielile lunare şi cum se descurcă cu banii ea şi mama ei.

 • aimee iacobescu draga olteanu matei

  Aimée Iacobescu (69 de ani) a ajuns în atenția publică după ce a mărturisit că moare de foame cu pensia de 2.040 de lei pe care o primește lunar. Foștii ei colegi de scenă au început să o critice aspru. Printre aceștia se numără Draga Olteanu Matei (82 de ani), care o critică dur pe Aimée, spunând că nu e de acord cu „văicăritul ei în piața publică”.

 • aimee iacobescu

  Aimée Iacobescu (69 de ani) a fost în atenția presei în ultimele zile după ce a declarat că moare de foame cu o pensie de 2.040 de lei, din care nu îi mai rămâne nimic deoarece trebuie să dea toți banii pe medicamente. Actrița spera să primească o îndemnizație de merit de la UNITER (Uniunea teatrală din Romania), însă aceasta a întârziat să apară. Mulți oameni au fost impresionați de povestea artistei și au făcut donații pentru a o ajuta.

 • Cu decenii în urmă, Aimée Iacobescu (69 de ani) strălucea pe marile scene ale teatrului şi filmului românesc. Astăzi, actriţa se confruntă cu probleme mari de sănătate, iar banii de medicamente îi ajung cu greu.

 • aimee iacobescu artisti romani mizerie

  După 40 de ani de activitate pe scena Teatrului Național București, actrița Aimée Iacobescu (69 de ani) trăiește în mizerie. Toată pensia ei se duce pe medicamente, îi mai rămân doar 40 de lei pentru plata facturilor și a mâncării. A ajuns pe culmile disperării și s-a hotărât să-și vândă toate obiectele de valoare din casă, în speranța că va strânge câțiva bani ca să trăiască.

 • aimee iacobescu

  În urmă cu numai o zi, joi (26 noiembrie), actrița Aimée Iacobescu (69 de ani) declara presei că trăiește în mizerie, având o pensie mică pe care o cheltuiește pe medicamente și facturi. Aceasta condamna UNITER (Uniunea Teatrală din România) pentru faptul că nu primește indemnizația de merit, mai ales în contextul în care are în spate 40 de ani de activitate pe scena Teatrului Național București.

 • aimee iacobescu madalin voicu

  Vicepreședintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților consideră că toți artiștii de elită trebuie să primească indemnizații de merit, fără ca locurile să fie limitate. Mădălin Voicu (63 de ani) susține suplimentarea fondurilor de la bugetul de stat. Parlamentarul crede că declarația președintelui UNITER (Uniunea Teatreală din România) „este o prostie”. Ion Caramitru (73 de ani) a spus că artiștii trebuie să aștepte să moară un coleg din listă pentru a primi indemnizație de merit.

 • aimee iacobescu bani uniter indemnizatie

  Aimée Iacobescu (69 de ani) este în război deschis cu Uniunea Teatrală din România. Actrița a ajuns în atenția presei în ultimele săptămâni, după ce s-a plâns că moare de foame cu pensia de 2.040 de lei și că ar fi trebuit să primească o îndemnizație de merit de la UNITER, care a întârziat să apară. Președintele Ion Caramitru i-a spus să mai aștepte să moară din beneficiarii actuali.