Andreea Esca, despre impactul coronavirusului: "La o boală care să schimbe mersul lumii în câteva luni nu m-aș fi gândit"

andreea-esca.jpg

andreea esca la pupitrul stirilor pro tv
Andreea Esca a scris un editorial despre schimbările pe care le-a aduc Covid-19 în viața noastră și despre teama indusă de această boală
foto: arhivă personală

După ce s-a luptat cu coronavirusul, Andreea Esca a scris un editorial despre cum vede schimbările cauzate de apariția virusului Sars-Cov-2 în România, despre ce înseamnă distanțarea socială pentru un om extrovertit ca ea și despre empatia oamenilor care au sărit în ajutorul celor în nevoie.

Andreea Esca a povestit despre uimirea și teama cu care a primit vestea existenței coronavirusului și a urmărilor tragice pe care le-a adus cu el. "La o boală care să schimbe mersul lumii în câteva luni și căreia să nu-i dăm de cap, cu toată știința anului 2020, nu m-aș fi gândit", a recunoscut "emblema"PRO Tv-ului într-un text scris pe AList Magazine.

"Nu m-aș gândit la așa ceva nici în ruptul capului. N-am fost nici măcar fan al filmelor cu asemenea teme. Nu știu dacă am avut stare să văd vreunul până la capăt. Mi-era și frică și mi se părea și S.F. Nu aș fi exclus apariția unui război, clasic sau cibernetic, a unor revolte populare cauzate de prea marile discrepanțe sociale…. dar la o boală care să schimbe mersul lumii în câteva luni și căreia să nu-i dăm de cap, cu toată știința anului 2020, nu m-aș fi gândit. La început am crezut că nu va ajunge la noi, apoi că, și dacă a ajuns, va trece repede, iar încet, încet, mi-am dat seama că va complicat.

Am început să ne izolăm de colegi, de prieteni, de părinți, de copii. Ce părea o soluție de moment s-a permanentizat pentru luni întregi. Am trecut de la a mă gândi că e doar o experiență la a mă înfricoșa că multe, multe lucruri riscă să se schimbe pentru totdeauna. A fost fun să dansez la trei petreceri online și să particip la câteva meetinguri pe Zoom, House Party și alte din astea. A fost de înțeles să lucrez cu o foarte mică parte dintre colegi, să intrăm prin culoare separate, să nu avem acces decât în anumite zone, să nu dăm mâna, să purtăm măști, să ne dezinfectăm etc… dar când nu se mai termină… e greu. E foarte greu. Pentru toți, și cu siguranță pentru mine, care fac parte din categoria celor care, când vorbesc, îți pun sigur mâna pe spate, pe braț, cumva. Și care iubesc viața în comunitate", a povestit, cu sinceritate, Andreea.

Andreea Esca: "S-au creat tabere extrem de violente"

andreea-esca.png

andreea esca cu masca de protectie
Andreea Esca a promovat pe rețelele sociale purtarea măștii de protecție
foto: arhiva proprie/Instagram

Știrista a scris și despre distanța dintre cele două tabere: conspiraționiștii, cei care nu cred în existența virusului, și cei din extrema cealaltă, cei mai mult decât precauți, cei care au luat măsuri drastice pentru a se proteja cu orice preț, însă a remarcat și empatia cu care unii au știut să sară în ajutorul celor aflați la ananghie. "S-au creat tabere adverse extrem de violente și vocale în discuțiile despre pandemie. Erau unii care știau sigur că totul e o „lucrătură” cu nu știu ce scop ascuns și care declarau că s-ar săruta fără frică cu orice trecător, și alții care nu au mai ieșit din case nici până la magazinul din colț, iar pachetele cumpărate pe net erau băgate sub lampa UV, ținute trei zile în altă încăpere, și abia apoi desfăcute. Și să dea naiba să vorbești cu cineva dintr-una din aceste categorii și să emiți vreo părere diferită sau să-ți pui vreo întrebare, că era jale. Este incredibil ce reacții avem pe timp de criză. Și nici ieșirea din ea nu mi se pare ușoară. Îți vine să iei în brațe pe cineva dar te gândești de două ori, te doare ceva dar parcă nu te-ai repezi la spital, te hotărăști să pupi pe careva și simți că nu prea îi face plăcere, poți să mergi în Grecia dar parcă nu te-ai aventura anul ăsta… Ca să nu mai pun la socoteală chiar socoteala… Adică aia despre bani. Lumea e speriată, pentru că, într-un fel sau altul, cei mai mulți au pierderi nanciare. Cu toate acestea, cred că ne-a și unit această nebunie și ne-a obligat să ne uităm mai mult în imediata apropiere.

Oamenii au fost împreună pentru a-i ajuta pe bolnavi și cadrele medicale, au fost împreună ca să-și susțină artiștii preferați, ca să facă business-urile locale să supraviețuiască sau pur și simplu ca să stea de vorbă cu cei mai afectați decât ei. Mi-am amintit cumva de partea bună a oribilei perioade comuniste când era normal să ceri și să primești o cană de zahăr de la vecini. De comunitate… De empatie și ajutor reciproc. De o strângere a rândurilor în fața unui inamic mai puternic decât fiecare în parte. Doar că atunci se numea dictatură și acum Covid-19".

Andreea Esca, soțul ei și fiul lor, infectați cu coronavirus

Nu doar Andreea Esca a trecut printr-o cumpănă din momentul în care a aflat că este infectată cu Sars-Cov-2, ci și întreaga sa familie. Doar Alexia, fiica ei, a scăpat neinfectată, căci fiul Aris și soțul Alexandre au avut și ei de luptat cu boala. Mai mult, partenerul de viață al jurnalistei a ajuns la Terapie Intensivă.

Noul coronavirus l-a afectat puternic pe soţul Andreei. ”Avem în minte că forma gravă a acestei boli o fac cei care au boli cronice, care au nişte probleme anterioare. Soţul meu, un bărbat de 50 de ani, care nu are nici o boală cronică, care nu fumează, care face sport, duce o viaţă foarte ordonată, a făcut cea mai gravă formă dintre noi trei. Plămânii lui au fost extrem de afectaţi într-un timp extrem de scurt. Organismul a reacţionat violent într-un timp scurt şi foarte repede a ajuns la terapie intensivă. Îmi tot spunea: «Nu mai pot, nu mai pot. Este groaznic! Cred că aşa arată iadul»” , a povestit Andreea Esca în interviul pentru Ştirile Pro Tv. Conform acesteia, Alex a beneficiat şi de tratament cu plasmă autoimună, un tratament considerat foarte eficient în mai multe ţări din lume.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1