Adevărul din spatele melodiei «Pușca și cureaua lată»

pusca12-13-vedete-foto-1-8-.jpg

Soţii Valeria şi Traian Ilea au povestit, pentru Click!, şi despre problemele avute cu celebrul refren

Valeria şi Traian Ilea au dat lovitura, pe plan muzical, în urmă cu zece ani, cu piesa ”Puşca şi cureaua lată”, pe care cei doi solişti, soţ şi soţie, o cântă chiar şi la petrecerile din America. Melodia le-a adus multe contracte, dar şi multe belele, căci un cântăreţ rival i-a invitat la tribunal, pe motiv că Valeria şi Traian i-ar fi furat refrenul.

Cei doi artişti formează un cuplu atât în viaţă cât  şi pe scenă, iar de-a lungul vremii, au lansat mai multe melodii, culese din folclor, precum ”Rău mă dor ochii, mă dor”, ”La toţi ni-i greu”,  ”Bate vânt peste pământ” sau ”În Ardeal şi-n Bucovina are Dumnezeu grădina”.

Totuşi, celebritatea au cunoscut-o abia în urmă cu zece ani, cu refrenul: ” Puşca şi cureaua lată/, Ce bărbat eram odată/, La vânat prin munţi şi văi/, Cu ortacii mei”, piesă pe care petrecăreţii o cer pe bandă rulantă. Dar, în 2009, în plină glorie, Valeria şi Traian s-au trezit cu  o invitaţie la tribunal, din partea solistului Mircea Simionca. Acesta i-a acuzat pe cei doi soţi că piesa lor, ”Puşca şi cureaua lată”, ar fi cam aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie, după cântecul aceluia, ”Când eram tânăr fecior”. Reclamantul le-a cerut chiar şi daune morale, în valoare de 100.000 de lei.

Specialiştii Academiei Române au analizat cele două piese şi au decis că ambele aparţin folclorului comun, aşa că pârâţii au scăpat basma curată. Despre acest capitol, Traian Ilea ne-a vorbit acum cu detaşare, cu atât mai mult cu cât a avut câştig de cauză, în instanţă: ”Am câştigat cele trei procese cu Mircea, dar am avut şi multe ameninţări de-a lungul timpului. După ce cântecul nostru a luat amploare, fiecare şi-l atribuia.  Noi cântăm melodia de ceva timp, însă pe un album am imprimat-o în anul 2006. Nu ne deranjează că ne sunt interpretate piesele, dar să se ştie ale cui sunt”, a declarat artistul, pentru Click!

Versurile sunt inspirate din vremea Regelui Carol al II-lea

Traian Ilea ne-a dezvăluit şi povestea melodiei cu bucluc: ”Pe vremea Regelui Carol al ­II-lea, în Zona Maramureşu­lui, la Vişeu, era un ţintaş foarte bun, pe nume Paşca. El a primit din partea regelui o puşcă cu lunetă, iar când au venit coloniştii şi s-a cerut să se predea armele, Paşca al nostru şi-a luat puşca şi s-a retras în munţi. Iar de la curelele alea late, lumea i-a zis ”Paşca cu cureaua lată”. Traian ştie şi cine a cântat piesa, pentru prima dată: ”Melodia era cântată, în 1950,  de un domn din Alba stabilit în Salzburg. Bărbatul era gonaci. Textul a suferit însă nişte schimbări. Când am avut procesul, omul acesta, Gatia, a vrut să aducă la tribunal 10-12 bătrâni cu vârste cuprinse între 80  şi 90 de ani, ca să-i avem martori. N-a mai fost însă nevoie. Noi am pus totul pe melodie, i-am dat viaţă şi am scos-o pe piaţă. S-a făcut mare vâlvă cu procesele, dar finalul a fost bun pentru noi. Am primit cheltuielile de judecată, dar n-am cerut daune, deşi am avut de suferit. Ne-a cam fost  şifonată imaginea. Pe unde mergeam, oamenii ne bombardau cu întrebări, parcă eram puşi într-un colţ, plus că o vreme am avut mai puţine cântări”, ne-a mai dezvăluit Traian Ilea.

Au împreună cinci băieți

Traian Ilea cântă de la 20 de ani. Patru ani a colaborat cu Filarmonica de Stat din Cluj, iar de la vârsta de 35 de ani a început să lanseze albume muzicale pe bandă rulantă. ”La 40 de ani am întâlnit-o pe Valeria şi am format o familie cu cinci copii. Doi ai mei, doi ai ei şi avem unul mic, împreună. Avem cinci băieţi. Cel mai mare are 33 de ani, cel mai mic are 16. Până acum am însurat trei dintre ei”, ne-a spus artistul. Soția sa, Valeria, a cântat de la 17 ani, alături de sora ei, sub numele de „surorile Codorean“.

Gabi Luncă și Loredana Groza se războiesc pe piesa «Cip-cirip»


Cele două artiste de calibru și-au stricat prietenia acum trei ani, după ce Gabi Luncă  (77 de ani) a acuzat-o pe Lori (45 de ani) că i-ar fi preluat piesa”Cip-cirip”, din repertoriul ei, fără ca cineva să îi ceară acordul. Judecătorii nu i-au dat însă câștig de cauză și, ca și în cazul soților Ilea, specialiștii au demonstrat că piesa face parte din folclor, nicidecum nu e a Gabrielei Luncă. Regina muzicii lăutărești spera să scoată de la Lori despăgubiri în valoare de 50.000 €, dar s-a trezit că este datoare-vândută la reclamantă. Lori trebuie să primească de la Gabi cheltuieli de judecată în valoare de 56.048 lei. Procesul e încă pe rol.
Loading...

Citește și

  • Specialiştii Academiei Române sunt categorici: nimeni nu poate pretinde exclusivitate pentru piesa „Puşca şi cureaua lată“, deoarece aceasta aparţine „muzicii populare de consum“.

  • Veste neplăcută pentru solista de muzică lăutărească. După mai bine de trei ani de procese, Gabi Luncă a pierdut lupta cu Loredana Groza, pe care a acuzat-o că i-a interpretat o piesă din repertoriul ei. Şi a mai ieşit şi-n pagubă. Trebuie să-i plătească divei mai bine de jumătate de miliard de lei vechi, cheltuieli de judecată.