20 de ani fără Leopoldina Bălănuță. Actrița s-a căsătorit la 42 de ani

Ultima actualizare:

    Leopoldina Bălănuță ne-a părăsit subit, la 15 octombrie 1998, la doar 63 de aniFOTO: cinemagia.ro
Leopoldina Bălănuță ne-a părăsit subit, la 15 octombrie 1998, la doar 63 de aniFOTO: cinemagia.ro

Leopoldina Bălănuță, o actriță sensibilă, cu o voce caldă și profundă. Așa își amintesc românii care au văzut-o și au auzit-o pe Leopoldina Bălănuță, o actriță româncă din Generația de Aur. A murit subit, la 63 de ani, de ocluzie intestinală.

Sunt din ce în ce mai puțini actori în viață din Generația de Aur. Ne-au părăsit, unul după altul, dar ne-au lăsat roluri uriașe și interpretări memorabile. Leopoldina Bălănuță ne-a părăsit subit, la 15 octombrie 1998, la doar 63 de ani. A fost o actriță sensibilă și talentată. Publicul a îndrăgit-o pentru toate rolurile sale, dar și pentru minunatele spectacole de poezie pe care le-a realizat. 

Leopoldina Bălănuță, biografia

Actrița româncă Leopoldina Bălănuță s-a născut la 10 decembrie 1934, în localitatea Păulești, județul Vrancea. Probabil că de aici a moștenit vocea domolă, caldă și dragostea pentru poezie.

Când s-au căsătorit, Mitică Popescu avea 40 de ani, iar Leopoldina Bălănuță, 42 de ani
Când s-au căsătorit, Mitică Popescu avea 40 de ani, iar Leopoldina Bălănuță, 42 de ani

A absolvit Institutul de Teatru în 1957, la 23 de ani. A fost distribuită în piese de teatrul şi în filme, mai ales în roluri cu încărcătură dramatică, "Nunta de piatră" (1972), "Dincolo de pod" (1975), "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii" (1979), "Clipa" (1979), "Bietul Ioanide" (1979), "Năpasta" (1982), etc.

Leopoldina Bălănuţă a avut şi o colaborare de succes cu Televiziunea. "Gaiţele" (1993), "Strigoii" (1992), "Trandafirul şi coroana", "Conu' Leonida faţă cu reacţiunea"(1985), "Moartea unui comis voiajor" (1977), "Idolul şi Ion Anapoda" (1991) sunt doar câteva din piesele în care a apărut la Televiziune.

Timp de peste 20 de ani, Leopoldina Bălănuță a fost căsătorită cu actorul Mitică Popescu.  Căsătoria acestor doi mari actori s-a bazat pe o iubire caldă și pe o camaraderie cum rar s-au întâlnit.

”Eram actor la Teatrul din Piatra-Neamț când am fost anunțat că s-a eliberat un loc la Teatrul Mic din București. Era în anul 1973, iar eu încă îmi căutam drumul, chiar dacă aveam 37 de ani”, povestea Mitică Popescu, într-un interviu mai vechi.

Destinul a vrut ca actorul să fie distribuit alături de Leopoldina Bălănuță în spectacolele ”După cadere” și ”Stâlpii societății”.

Între Poldi, cum era alintată Leopoldina Bălănuță, și Mitică Popescu a existat doar o amiciție, dar în turnee s-au cunoscut mai bine și, încet-încet, s-au îndrăgit.

”Am realizat că o iubesc pe Poldi atunci când a fost internată timp de o lună și jumătate la Fundeni, din cauza unei peritonite. O vizitam în fiecare zi, îi duceam de mâncare și stăteam cât mai mult posibil lângă ea. Și acum îmi mai aduc aminte că m-a rugat să-i fac rost de o casetă cu Demis Roussos. I-am îndeplinit dorința și m-am bucurat de bucuria ei”, povestea mitică Popescu, într-un interviu mai vechi.

Leopoldina Bălănuță și-a așteptat două ore mirele

După externare, Leopoldina Bălănuță i-a cerut lui Mitică Popescu să se mute împreună.  S-au căsătorit la trei luni după cutremurul din martie 1977. În ziua cununiei, pe 2 iunie, Mitică Popescu a trebuit să fie prezent la spectacolul "Cântarea României". Leopoldina Bălănuță l-a așteptat două ore la Starea Civilă din Piața Amzei. Actorul a venit transpirat, dar fericit că își indeplinește visul.

În acelasi an, la Focșani, și-au petrecut Revelionul la casa părinților Leopoldinei Bălănuță. Tatal actriței, preot, i-a cununat religios în acea noapte.

Mitică Popescu avea 40 de ani, iar Leopoldina Bălănuță, 42 de ani. Actrița evitase să se mărite până atunci pentru că era o fire bolnăvicioasă. Înainte de a îl întâlni pe Mitică Popescu suferise șase operații.

Cum a murit Leopoldina Bălănuță

Pe 14 octombrie 1998, Leopoldina Bălănuță și soțul ei Mitică Popescu au urmărit meciul de fotbal Ungaria - România și s-au enervat cumplit când spectatorii maghiari au fluierat imnul de stat al României. La scurt timp, Leopoldina Bălănuță a acuzat dureri stomacale foarte mari.

La miezul noptii, Mitica Popescu își transporta soția la Spitalul de Urgență. Chiar în acea noapte, Leopoldina Bălănuță a fost operată, dar în dimineața zilei de 15 octombrie, la ora 7.00, marea actriță a murit.

Deoarece Leopoldina Bălănuță a debutat la Teatrul Mic cu piesa "Prima întâlnire", colegii au ținut ca sicriul să fie depus pe scenă, în semn de respect față de memoria lui Poldi.

Pe Calea Victoriei, o țigancă, de la care actrița obișnuia să cumpere flori, a aruncat un braț de trandafiri, un gest emotionant din partea unui om simplu care cu siguranta nu a trecut pragul teatrului. Pe tot traseul până la cimitir, oamenii se opreau și aplaudau.

Sursa: cinemagia

image
image
image
image
image
image
banner irinel columbeanu png
Harra Carmen jpg
banner gabriela cristea png
jador jpg
john wick keanu reeves foto epa  jpg
veronika rajek jpg
cub adrian minune png
banner dinu maxer png
image
actualitate.net
image
actualitate.net