18 ani fără Dem Rădulescu. De unde îi vine porecla Bibanuʼ

actor-comedie-dem_radulescu-bibanu.jpg

actor-comedie-dem_radulescu-bibanu
Marele actor Dem Rădulescu, Bibanuʼ, ne-a părăsit la 17 septembrie 2000, cu patru zile înainte de a împlini 69 de ani
FOTO: captura TVR

Despre Dem Rădulescu se spune că a fost o instituție. Regizorii nu au găsit alte cuvinte pentru a omagia pe acest uriaș actor de comedie. Astăzi, 17 septembrie, se împlinesc 18 ani de când ne-a părăsit. Filmele în care a jucat bucură și astăzi pe pe români.

Era suficient să apară și românii se tăvăleau de râs. Și studenții săi au mărturisit că orele cu Dem Rădulescu erau fabuloase și că plecau de la curs cu dureri de maxilare și de burtă.

Un infarct l-a doborât pe marele actor Dem Rădulescu, la 17 septembrie 2000, cu patru zile înainte de a împlini 69 de ani.

Cine a fost Dem Rădulescu

S-a născut la Râmnicu-Vâlcea, la 21 septembrie 1931. Puțini știu că, înainte de a ajunge actor de calibru, maestrul Dem Rădulescu a avut o valoroasă carieră în lumea boxului. A fost chiar și campion la juniori. Însă, în oraș, veneau trupe de teatru la Râmnicu-Vâlcea, cu mari actori. Când sosea trupa lui Constantin Tănase, venea lumea de la ţară cu căruţele, dar mama lui Dem Rădulescu nu îi dădea voie la aceste spectacolele pentru că balerinele erau prea dezbrăcate. Într-o seară a fugit de-acasă, s-a furişat la spectacol şi l-a văzut pe Constantin Tămase, aplaudat și ovaționat de public.

Dem Rădulescu a debutat la 17 ani

Debutul ca actor amator a fost la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. În 1954 termina IATC, cu bursă pe toată perioada facultăţii, iar în 1956 câştiga premiul I pentru interpretare, la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu şi unul dintre primele roluri a fost în filmul „Politică şi delicatese”. A debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional din Bucureşti, căruia i-a rămas fidel toată viaţa. A creat foarte multe roluri, îndeosebi de comedie, care l-au transformat într-o legendă a teatrului românesc.

De unde îi vine porecla Bibanuʼ

Dem Rădulescu a avut o poreclă binecunoscută: Bibanuʼ. Chiar el a povestit cum a primit-o. ”Tata era negustor de peşte, în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare  a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate ca material didactic elevilor. Mai întâi lui i-au spus copiii «Bibanu’». După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine. Acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu’. După ce am intrat la Teatru, m-am pomenit într-o zi că un student din anul III, vâlcean de-al meu, striga după mine «Mă, Bibanule!». Şi Bibanu’ am rămas”.

A jucat în peste 30 de filme

Dem Rădulescu a trăit modest, deși era extrem de popular, spun apropiații. A avut numeroase apariţii la radio şi la televiziune. S-a remarcat prin seriozitatea abordării rolurilor de comedie, întruchipând personaje în piese precum „O scrisoare pierdută”, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, „D’ale Carnavalului”. A jucat în peste 30 de filme, multe rămase pentru totdeauna în memoria românilor: seria „B.D.”, „Astă seară dansăm în familie” (1972), „Veronica” (1972), „Un Saltimbanc la Polul Nord” (1982), „Fram” (serial tv) (1983), „Coana Chi­riţa” (1986), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994).

Dem Rădulescu a format generaţii  de actori

Și-a dorit enorm să fie  un bun profesor. Graţie talentului pedagogic şi a bogatei sale experienţe creatoare în activitatea didactică, a contribuit la formarea a zeci de tineri actori valoroşi ca profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC). Domnul profesor muncea, fără să se plângă, de dimineaţă până seara şi nu întârzia niciodată la spectacol.

Femeile din viața lui Dem Rădulescu

A fost căsătorit cu actrița Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorțat, căsătorindu-se cu eleva sa de la I.A.T.C., actrița Adriana Șchiopu.

actor comedie-dem_radulescu_adriana_schipu-si_fiica irina radulescu.jpg

actor comedie-dem_radulescu_adriana_schipu-si_fiica irina radulescu
Dem Rădulescu a devenit tată la 55 de ani. Soția sa, actrița Adriana Șchipu i-a dăruit o fiică, pe Irina Rădulescu, acum actriță a Teatrului Mic din Capitală
FOTO: cinemagia.ro

Această actriţă, frumoasă și talentată, a fost multă vreme „binecuvântata mea soţie”, aşa cum o descria marele actor. Dem Rădulescu avea 55 de ani când s-a născut fiica sa, Irina, la rândul ei actriță. Ați văzut-o pe scena Teatrului Mic din Capitală și în serialul „Tanti Florica”, de la ProTV.

Loading...