12 ani fără Ernest Maftei. 11 lucruri pe care nu le știați despre Bădia

ernest-maftei-actor_roman-badia1.jpg

actorul roman ernest maftei a murit la 86 de ani, de cancer pulmonar, la 18 octombrie 2006
Badia Ernest Maftei s-a stins din viață într-o zi de joi, 19 octombrie 2006. Avea 86 de ani și suferea de cancer pulmonar
FOTO: cinemagia.ro

Badia Ernest Maftei s-a stins din viață într-o zi de joi, 19 octombrie 2006, la ora 5.10, la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central "Carol Davila", vegheat de fiul sau, Gheorghe. Avea 86 de ani și suferea de cancer pulmonar și diabet.

Sfătos și blând ca un personaj din poveștile lui Ion Creangă. Ernest Maftei a fost numit ”Bădia” pentru că arăta și vorbea ca un român adevărat, un bunicuț blând și sfătos. A debutat ca actor într-un rol de boier și și-a încheiat cariera cu rolul de țăran.

Ernest Maftei, biografia

Ernet Maftei s-a născut la 6 martie 1920, în comuna Prăjești, județul Bacău. Până la 4 ani nu a scos nici un cuvânt, povestea Bădia. Bunicul său a murit știind că are un nepot mut. ”Într-o bună seară, mămăliga era mare pe masă și cu tochitura lângă. Deodata, am zis « mămăliga este nesărată»”, povestea Ernest Maftei.

ernest-maftei-badia-tanar.jpg

actorul român ernest maftei a aderat la Frăția de Cruce (FDC), organizație anticomunistă a tineretului național-creștin, al cărei lider a devenit la vârsta de 17 ani
În tinerețe, Ernest Maftei a fost judecat de patru ori pentru apartenență la Mișcarea Legionară, a fost achitat de fiecare dată
FOTO: cinemagia.ro

Până la 86 de ani, Ernest Maftei a avut peste 200 de roluri în film, peste 50 de roluri principale. A debutat în ”Răscoala” (1965), a jucat în seria ”Haiducii lui Șaptecai”, a fost un țăran în ”Păcală se întoarce”, bunicul Lizucăi din ”Dumbrava minunată” și moș Timofte în ”Cireșarii”.

Ce nu știați despre Ernest Maftei

 1. La școala normală (școala de învățători) din Bacău a debutat cu versuri și tot aici a aderat la Frăția de Cruce (FDC), organizație anticomunistă a tineretului național-creștin, al cărei lider a devenit la vârsta de 17 ani.
 2. În 1938 a fost arestat de autoritățile dictaturii regelui Carol II și încarcerat în lagărul de la Vaslui pentru apartenența la FDC.
 3. Între 1941-1945 a urmat Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Iași. În aceeași perioadă a fost arestat și condamnat de autoritățile antonesciene pentru activitatea de membru în FDC. Ca deținut politic, a fost închis în penitenciarele din Galați, de la Jilava și Văcărești. Judecat de patru ori pentru apartenență la Mișcarea Legionară, a fost achitat de fiecare dată.
 4. După război a fost șomer, fiind hăituit pentru orientarea sa politică. A jucat la Teatrul Poporului sub numele de Irimia Valahu. Aici a primit Meritul Cultural clasa I, la care a fost nevoit să renunțe pentru a nu se deconspira. A fost arestat și condamnat de regimul comunist. A avut o șansă unică, reușind să scape de condamnare grație talentului său.
 5. Deși a fost un prețuitor constant al farmecului feminin, actorul nu a fost căsătorit decât o singură dată. Fiul său Gheorghe (Gheorghiță) Maftei este un artist plastic cunoscut.
 6. Alături de Colea Răutu și alți actori, a înființat Uniunea Cineaștilor din România. A primit premiul UCIN la împlinirea a 50 de ani de cinematografie, iar din partea consiliului director al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România „Diploma de recunostință” pentru contribuția la dezvoltarea artei și culturii naționale.
 7. A colaborat la realizarea emisiunii „Ferma”, specializată pe teme din viața rurală și agricultură, transmisă pe canalul TVR2. A refuzat oferta de a juca într-o telenovelă românească, în ciuda onorariului impresionant (300 euro pe zi), considerând-o o producție mediocră.  A respins și premiul „Cel mai bun român” pe anul 2005, deoarece între nominalizați se numărau personaje sumbre ale politicii ultimilor 16 ani și pseudovedete ale unor emisiuni de televiziune de nivel submediocru.
 8. În noaptea de 21 decembrie 1989 a participat, alături de tineretul român, la manifestația anticomunistă din Piața Universității.  În acea noapte, la baricada de la „Intercontinental”, a reușit să ia dintr-un TAB două automate AK-47. Cu acestea a pătruns a doua zi în clădirea Comitetului Central al P.C.R după fuga lui cuplului Ceaușescu.
 9. Ernest Maftei a fost o permanență a manifestațiilor de stradă începând din ianuarie 1990. A fost de asemenea unul din reperele Pieței Universității, îndemnând tineretul să lupte împotriva comuniștilor care își consolidau puterea.
 10. La 14 iunie 1990, Ernest Maftei a fost ridicat de acasă de cinci indivizi deghizati în mineri, bătut și aruncat pe malul Dâmboviței, unde a zăcut inconștient circa șapte ore. A fost salvat de un cetățean care l-a recunoscut și l-a transportat la urgență la spital.
 11. Soția lui Maftei avea să decedeze, în urma unui infarct, din cauza acestor persecuții.

 

loading...
Loading...