Cannes 2020: Spike Lee, primul preşedinte negru al juriului

spike-lee-cannes-2020.jpg

Spike Lee a câştigat Grand Prix pentru "BlacKkKlansman" în 2018, la Cannes
foto: Getty
Citeste tot despre: 

Regizorul Spike Lee a fost numit preşedinte al juriului la cea de-a 73-a ediţia a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc între 13 şi 23 mai. Anunţul, făcut marţi la Paris, e unul foarte important: nu doar că realizatorul de 62 de ani e primul afro-american care va prezida, ci şi primul negru care se va afla la cârma juriului.

"Pentru mine, Festivalul de Film de la Cannes (pe lângă faptul că e cel mai important din lume - o spun fără să jignesc pe cineva) a avut un impact major în cariera mea. Poţi spun că Festivalul mi-a schimbat traiectoria. A început în 1986, când primul meu film, "She's Gotta Have It", a câştigat Prix de la Jeunesse. Următorul din 1989, "Do the Right Thing", a fost în Selecţia Oficială", a spus Spike Lee, conform indiewire.com. 

Cannes 2020: Spike Lee a câştigat un Grand Prix la festival în 2018

În total, şapte dintre filmele lui Lee au avut premiera la Cannes, ultimul fiind "BlacKkKlansman", care în 2018 a câştigat Grand Prix. Pelicula a luat şi premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat la Oscar în 2019. "Sunt onorat că sunt prima persoană din diaspora africană care este numită Preşedinte al Juriului la Cannes sau la orice alt festival important", a mai spus Lee. 

"La 62 de ani, regizorul, care este şi scenarist, actor şi producător, a făcut numeroase filme de referinţă şi a adus multe probleme contemporane în discuţie. Perspectiva lui e mai importantă ca oricând", au declarat reprezentanţii festivalului. 

"Parasite", câştigătorul Cannes 2019, nominalizat la Oscar

Spike Lee îi urmează lui Alejandro G. Iñárritu, care a prezidant în 2019 juriul şi care a dat premiul Palme d'or filmului "Parasite". Pelicula lui Bong Joon-ho, prima sud coreeană care a luat acest premiu la festivalul francez, a devenit şi prima sud coreeană care să fie nominalizată pentru un Oscar la "Cel mai bun film"

Selecţia oficială a Cannes 2020, dar şi restul juriului vor fi anunţate la mijlocul lui aprilie. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1