Vacanță în Grecia cu peripeții: „Tot avionul nostru a fost testat de Covid-19”

foto_epa_efe.jpg

Turiștii sosiți cu avionul în Grecia, testați de Covid-19
Un avion întreg sosit din România a fost testat miercuri de Covid-19, în Creta
Foto: EPA

Mult așteptata vacanță în Grecia a început cu emoții pentru sute de români, în primele zile ale lunii iulie. Dacă cei care au ales să meargă cu mașina au stat la cozi interminabile în singurul punct de trecere a frontierei, turiștii care au zburat spre insule cu avionul au fost testați în masă de Covid-19, la aeroport.

Aglomerație la singurul punct de trecere a frontierei

La mai bine de două săptămâni de când a deschis oficial sezonul turistic, Grecia a anunțat noi măsuri pentru turiștii care îi trec granițele. Le cere tuturor să completeze chestionare online, accesul se permite pe baza unui cod QR, se fac teste aleatorii la intrarea în țară, iar cei care călătoresc cu mașina pot trece, în perioada 1-15 iulie, printr-un singur punct de trecere a frontierei, la Kulata – Promachonas. Nu e de mirare că miercuri și joi, cozile de mașini se întindeau pe mai bine de 10 km. Timpul de așteptare ajungea și la 5 ore. „Stau de trei ore cu doi copii în mașină, la o temperatură de 35 de grade Cesius. Este inadmisibil, copiii nu mai pot de cald, nu mai avem apă”, se plângea joi Andrei, un român care mergea spre Halkidiki, potrivit Mediafax. MAE a intervenit și a anunțat că se vor lua măsuri pentru scurtarea timpului de așteptare. Una dintre ele a fost crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în state membre UE. Vineri, veștile au fost mai bune, numărul de mașini era simțitor redus și nu s-au mai format cozi.

Vacanța în Grecia cu avionul: au testat inclusiv bebelușii

Tot de la 1 iulie s-au reluat și zborurile din România spre insulele grecești. Primii români care au ajuns în Creta, miercuri, au avut și ei parte de surprize. Tot avionul a fost testat de Covid-19. „Eram circa 200 de români. Eram convinși că testarea va fi aleatorie, însă am fost testați toți. Totul a durat trei ore. Am fost înghesuiți într-un spațiu de maximum 50 de metri pătrați, nu ni s-au oferit explicații. Vă imaginați prin ce-am trecut, mai ales că erau acolo mulți copii care și-au pierdut răbdarea. Au fost testați inclusiv bebelușii. Asta în condițiile în care turiști veniți din alte țări precum Norvegia sau Danemarca nu au fost testați”, a povestit la Digi 24 Vlad, unul dintre pasageri. Toate testele românilor au ieșit negative.

Imediat după testare, turiștii au plecat spre hoteluri, fără a li se impune izolarea în camere până la aflarea rezultatului. „Doar dacă ar fi ieșit pozitivi ar fi fost contactați individual pentru transfer la hotelul de carantină de pe insulă. Testarea întregului avion e doar acum, la început de sezon. Ulterior, vor fi testați maximum 10-15 turiști dintr-un avion, aleși în baza unui soft aleatoriu, în baza codului QR”, dă asigurări consultantul în turism Răzvan Pascu.

Loading...

Citește și

  • Turiști care ajung la un hotel din Grecia, în vara pandemiei

    Dacă urmează să plecați în vacanță în frumoasa și însorita Grecie trebuie să știți că aveți câteva reguli de respectat. Accesul rutier se face printr-un singur punct de trecere, unde se formează cozi, e necesar să completați în prealabil un formular electronic, iar la sosire puteți fi testat de coronavirus. Regula se aplică și în cazul zborurilor cu avionul.

  • Grecia ar putea lua în calcul vânzarea unora dintre insulele sale, ca o opţiune pentru reducerea datoriilor, au declarat doi membri ai Parlamentului german din cadrul coaliţiei de centru-dreapta, transmite Reuters.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1